Постинг
05.12.2009 18:00 -
НИКУЛДЕН У ДОМА
На Никулден ден хората казват, че човек трябва да си почопли зъбите с рибя кост, макар и от земята да я вземе.
Никулден винаги се празнува в нашия дом с голяма радост!
За празника винаги приготвям пълнен Никулденски шаран.
По традиция шаранът трябва да е люспест, за да е богата идващата година.
Но аз си купувам от "голите" - и те имат люспи, така че годината ни няма да е бедна,дай Боже!
Тази година си купих шарана на 1-ви декември, защото можех да си го избера на спокойствие и по "мярка".
Миналата година го купих на 5-ти и беше много голям и мазен...
Тази година шаранът е точно,колкото трябва - 1,5 кг.
Е,по-хубав не може и да бъде!
Изчистих го, събрах люспите в чиста бяла салфетка и ги поставих пред иконата - за берекет.
Шарана прибрах във фризера. Ще го извадя на 5-ти вечерта , за да го напълня с моята плънка - запазена марка:).
Ще споделя моята авторска рецепта с вас, защото от всички Никулденски шарани, които съм опитвала най-много си харесвам моя! Надявам се и и на вас да ви хареса!
Ето и плънката:
1 шаран естествено /големина по избор/,
1 стрък праз - според големината на шарана
1 глава кромид лук
3-4 скилидки чесън,на вкус
150-200 гр. гъби
2/3 ч.чаша орехови ядки
1 к.чаша стафиди /може и повече/
2/3 в.чаша сухо бяло вино
1 стрък пресен кервиз/целина/
15-ина зърна счукан черен пипер/ не смлян/
1-2 зърна бахар/аз лично слагам само 1/
1 ч.лъжичка червен пипер за плънката, после ще трябва още малко
1 ч.лъжичка сол/ в последните години слагам по 1 с.лъжица "Mamita"става много вкусно)/
малко сух девисил/нямам пресен,макар да го предпочитам, не прекалявайте с него/
4-5 с.лъжици олио
Начин на приготвяне:
В тенджера слагам олиото и толкова вода, добавям нарязаните гъби и ги оставям за няколко минути да се задушат.След това добавям нарязаните по-наедро праз и лук и задушавам до омекване, после добавям нарязаните скилидки чесън, стафидите, орехите и подправките,червеният пипер малко го оставям да се "отвърне", но не да се пържи/и солта/ и почти след минута "гася" с бялото вино.
Изчаквам няколко минути да се изпари алкохолът и плънката е готова!
Като поизстине пристъпвам към пълненето на шарана.
Тази година го разрязах, за да го почистя, така че ще ми се наложи да го и "закърпя".
Друг път го чистя през хрилете и го пълня от там, но тази година много подскачаше и се наложи да го "укротявам" с разрез.
След напълването го зашивам/в този случай просто няма как/.
Намазвам го с олио, червен пипер и малко сол/на вкус/. В подходяща тавичка,в която съм подредила няколко лозови пръчки,поставям напълнения шаран.
Сипвам малко вода /около 1 непълна ч.чаша ,2 с.лъжици олио/, поставям и няколко обелени и нарязани на 4 картофа, предварително поръсени с малко червен пипер и сол / или "Mamita"/ и между тях 2-3 необелени скилидни чесън.
Завивам тавичката с алуминиево фолио и я поставям в предварително загрята до 180 -200 градуса фурна/предпочитам турбо функцията/. Пека около 40, максимум 45 мин.
Малко преди да я извадя от фурната махам фолиото, за да хване шаранът малко "загар".
След това го изваждам в елипсовидна сервирна чиния и го оставям на масата, пред иконата на светеца, където вече съм запалила и свещичка за здраве и благослов.
После го нарязвам и го сервирам - кой, колкото иска!
За гарнитура ползвам задушените картофи и моята традиционна есенна салата"Катя"/така я знаят всички, защото е отново моя "запазена" марка:)/, има и чинийка с нарязан лимон, но май само аз го ползвам.
Казваме си "НАЗДРАВЕ!", кой с бяло, кой с червено вино, а аз с бистра водица:).
Е, хайде НАЗДРАВЕ и на вас и да е на берекет!
Правят се и обредни хлябове, но това не го спазвам. Обредна питка правя на Бъдни вечер.
Следващ постинг
Предишен постинг
Искам ми се, ако на някой му хареса да си направи шаран по моята рецепта:))).
Изпитана "марка":))).
Няма да съжалявате!
цитирайИзпитана "марка":))).
Няма да съжалявате!
Ще я опитам...
Поздрави от Родопите!
цитирайПоздрави от Родопите!
Тъкмо търсих рецепта за утре!!! Ще опитам твоята!
цитирайАко не се чуем утре- хубав празник!
цитирайОпитай я, Васко!
Няма да съжаляваш!:)
Поздрави и хубава вечер!
цитирайНяма да съжаляваш!:)
Поздрави и хубава вечер!
Катя, ако бях сам, щях да се заема! Аз обичам да готвя. Ама какво да правиш, съдба !
Но голяма игра, то си трябва търпение и любов, за да го направиш, пустия му шаран !
цитирайНо голяма игра, то си трябва търпение и любов, за да го направиш, пустия му шаран !
Пробвай я. Изпитана е!:)))
Днес направих плънката/всъщност там е майсторлъка:)/, но едва я опазих от сина ми:))).
За малко от "опитване" да се наложи да правя нова:).
После ме информирай за резултата:).
цитирайДнес направих плънката/всъщност там е майсторлъка:)/, но едва я опазих от сина ми:))).
За малко от "опитване" да се наложи да правя нова:).
После ме информирай за резултата:).
kato si doida v Bg..6te go napravq ...tuk v Italiq...neznam dali ima 6aran...morski!! Nikak ne sam naqsno s ribite..i kolite...izob6to ne gi poznavam!!No,izq6 edno par4enze i zaradi men...mmmmmmmmmm
Buon apetito!!
цитирайBuon apetito!!
Пробвай и след това ми благодари:).
А за "чуване"... защо да не се "чуем", живот и здраве?
Но все пак весел и честит празник в аванс!:)
цитирайА за "чуване"... защо да не се "чуем", живот и здраве?
Но все пак весел и честит празник в аванс!:)
О,Любчо!
Това си е цял ритуал!
И е много приятно, когато знаеш, че трудът ти е оценен по достойнство като погледнеш ... празните чинии:))).
Весел празник!
цитирайТова си е цял ритуал!
И е много приятно, когато знаеш, че трудът ти е оценен по достойнство като погледнеш ... празните чинии:))).
Весел празник!
Само ми "свирни" и ще ти дам една пак моя измишльотина, но много вкусна!
РецепКа/така казваше баба ми:)/ за пастърва.
Но за тази рецепта трябва малко повече време - да престои няколко часа в хладилник, за да се овкуси.
Абсолютно сигурна съм,че и италианците си хапват риба:).
Поогледай се и може да намериш нещо интересно и апетитно.
Поздрави и хубава вечер!
цитирайРецепКа/така казваше баба ми:)/ за пастърва.
Но за тази рецепта трябва малко повече време - да престои няколко часа в хладилник, за да се овкуси.
Абсолютно сигурна съм,че и италианците си хапват риба:).
Поогледай се и може да намериш нещо интересно и апетитно.
Поздрави и хубава вечер!
Обичам нови рецепти!!!
цитирайЩе чакам отзивите;).
Надявам се да не съжаляваш за експеримента:).
Аз извадих вече моя от фризера и чакам да ме "повика":).
Хубава вечер!
цитирайНадявам се да не съжаляваш за експеримента:).
Аз извадих вече моя от фризера и чакам да ме "повика":).
Хубава вечер!
Ще опитам някой път:))
цитирайНе "някой път"!:)
Това е НИКУЛДЕНСКИ шаран.
Веднъж пробвах на 17 септември - не беше същото, макар да си изпълних точно, измисленото от мен.
Не знам дали ще се получи, но все пак пробвай друг път и ми кажи какъв е бил резултата.:)
Хубава вечер!
цитирайТова е НИКУЛДЕНСКИ шаран.
Веднъж пробвах на 17 септември - не беше същото, макар да си изпълних точно, измисленото от мен.
Не знам дали ще се получи, но все пак пробвай друг път и ми кажи какъв е бил резултата.:)
Хубава вечер!
Никулден винаги се празнува в нашия дом с голяма радост!
За празника винаги приготвям пълнен Никулденски шаран.
Купих шаран 2 кг и ще го правя с орен, заливка от яйца
цитирайЗа празника винаги приготвям пълнен Никулденски шаран.
Купих шаран 2 кг и ще го правя с орен, заливка от яйца
Никулден винаги се празнува в нашия дом с голяма радост!
За празника винаги приготвям пълнен Никулденски шаран.
Купих шаран 2 кг и ще го правя с орен, заливка от яйца
цитирайЗа празника винаги приготвям пълнен Никулденски шаран.
Купих шаран 2 кг и ще го правя с орен, заливка от яйца
18.
georgiev -
Никулден
05.12.2009 22:04
05.12.2009 22:04
Честит празник на всички именници и на всички православни християни!
цитирай
19.
анонимен -
И да не забравите
05.12.2009 22:07
05.12.2009 22:07
да сложите утре сутрин в портфейлите си по една хубава люспа от шарана за късмет, та колкото пари вадите, два пъти повече да "влизат" обратно. : ))))
Честит празник на всички утрешни именници !!!
цитирайЧестит празник на всички утрешни именници !!!
Аз не си позволявам животински продукти. Коледен пост е.
А на Никулден се разрешава риба,т.е. задължителна е рибата в чест на свети Николай Чудотворец!
Да ти е честит празника и спазвай традициите на твоя дом!
Поздрави и хубава вечер!
цитирайА на Никулден се разрешава риба,т.е. задължителна е рибата в чест на свети Николай Чудотворец!
Да ти е честит празника и спазвай традициите на твоя дом!
Поздрави и хубава вечер!
Честит празник и честит имен ден!
Този поздрав го има в предишния ми постинг, в който поздравявам именниците, моряците, рибарите, банкерите и търговците, които имат празник!
цитирайТози поздрав го има в предишния ми постинг, в който поздравявам именниците, моряците, рибарите, банкерите и търговците, които имат празник!
О,в никакъв случай!
Приготвила съм по една люспа за всички от новия шаран.
Моята стои в портфейла от единия до другия Никулден!
Не забравяй и ти!:)
цитирайПриготвила съм по една люспа за всички от новия шаран.
Моята стои в портфейла от единия до другия Никулден!
Не забравяй и ти!:)
Рецептата ми "звузи" много вкусно.
Със сигурност ще я изпробвам!:)
цитирайСъс сигурност ще я изпробвам!:)
вместо гъби слагам моркови. Не ползвам вино, а червени домати нарязани на ситно, става по същия начин задушаването на плънката, пълненето, печенето с фолио, слагам като подправка дафинов лист, вместо бахар, но тази година ще опитам с него.
Поздрави и да ви е сладко.
цитирайПоздрави и да ви е сладко.
я караме тази година. Дано да има кости ;-))) А рецептата ти е чудесна, но ще я направя на Нова година, заедно с капамата - да има !!!
Св. Николай да помага на всички !!!
цитирайСв. Николай да помага на всички !!!
Ще си запазя рецептата за следващия Никулден,вече приготвих моята!
Честит празник на всички!:)
цитирайЧестит празник на всички!:)
Моите обаче не обичат пълнен шаран, предпочитат рибата пържена или изпечена на скара. Ще направя един рибник "за адет", както се казва, но сигурно сама ще си го ям...
Весел празник!
цитирайВесел празник!
Честит празник!
Славейче!
Не само "звучи", но наистина е много вкусно!:)
От целия шаран остана само главата:))))).
Честит празник!
цитирайСлавейче!
Не само "звучи", но наистина е много вкусно!:)
От целия шаран остана само главата:))))).
Честит празник!
Честит празник !
През годините съм пробвала различни варианти,докато "измисля" този.
Наистина много се харесва на всички.
цитирайПрез годините съм пробвала различни варианти,докато "измисля" този.
Наистина много се харесва на всички.
Паламуд, шаран, дори може и цаца - важното е на трапезата да има риба!
Честит и щастлив празник!
цитирайЧестит и щастлив празник!
Честит празник и на теб,mmagy !
Запази си рецептата - няма да съжаляваш!
Днес получих похвала от сина ми,че съм я споделила с вас.
Колкото повече хора знаят нещо, толкова по-добре!
цитирайЗапази си рецептата - няма да съжаляваш!
Днес получих похвала от сина ми,че съм я споделила с вас.
Колкото повече хора знаят нещо, толкова по-добре!
Честит празник, Славе!
И аз обичам много пържен шаран, но "адета" си е "адет".
Хубав ден!
цитирайИ аз обичам много пържен шаран, но "адета" си е "адет".
Хубав ден!
Днес официално обявих, че ще направя шаран по твойта рецепта. Кога, следващият път, но преди следващия Никулден.
Плакия, пържен, плакия, време е за разнообразие !
цитирайПлакия, пържен, плакия, време е за разнообразие !
Честит празник и на теб!
О,Любчо!Сетих се за кога ми говориш:))).
Дай,Боже!
Тогава може лично аз да ти го приготвя!:)))
Много настроение в празничната вечер!
цитирайО,Любчо!Сетих се за кога ми говориш:))).
Дай,Боже!
Тогава може лично аз да ти го приготвя!:)))
Много настроение в празничната вечер!
35.
анонимен -
katan
06.12.2009 19:50
06.12.2009 19:50
Дадох на всички около мен по една люспа, но за всеки случай сложих при мойта и пет лева. Миналата година сбърхах, че сложих два лева. : )))
цитирайАз много ли сбърках?
Сложиш по едина люспа и по един лев на всеки.
Мислех си, че правилно - хем злато, хем сребро:))).
Честит празник много пълен портфейл!:)
цитирайСложиш по едина люспа и по един лев на всеки.
Мислех си, че правилно - хем злато, хем сребро:))).
Честит празник много пълен портфейл!:)
Стана чудно вкусен шаран - традиция и стил!!!!!!!Облизахме си пръстите! А плънката ... творение на кулинарното изкуство!!!!!! Благодаря ти от сърце!!!!!Да си жива и здрава!!!
цитирайРадвам се, че съм допринесла с нещо за настроението на празника ви!
Поздрави и хубава вечер!
цитирайПоздрави и хубава вечер!
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене
За този блог
Гласове: 196443
Блогрол
1. "Това беше от мен"
2. "Искаш ли" - На Румяна
3. Диво цвете - от miaa.blog.bg
4. МОРСКИ ТЕРМИНИ gidmastar http://gidmastar.blog.bg/drugi/2013/03/13/morski-termini.1063785 -
5. ТАНГО
6. Реч на кмета на Панагюрище-http://lotos16.blog.bg/lichni-dnevnici/2015/05/02/quot-dnes-ot-nas-ne-se-iska-da-umrem-dostoino-za-bylgariia-a.1358324
7. един блог, който заслужава да посетите - hadjito
8. На мама
9. Историо - wonder
2. "Искаш ли" - На Румяна
3. Диво цвете - от miaa.blog.bg
4. МОРСКИ ТЕРМИНИ gidmastar http://gidmastar.blog.bg/drugi/2013/03/13/morski-termini.1063785 -
5. ТАНГО
6. Реч на кмета на Панагюрище-http://lotos16.blog.bg/lichni-dnevnici/2015/05/02/quot-dnes-ot-nas-ne-se-iska-da-umrem-dostoino-za-bylgariia-a.1358324
7. един блог, който заслужава да посетите - hadjito
8. На мама
9. Историо - wonder