Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2009 18:00 - НИКУЛДЕН У ДОМА
Автор: katan Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6729 Коментари: 38 Гласове:
26



image

                                   На Никулден ден хората казват, че човек трябва да си почопли зъбите с рибя кост, макар и от земята да я вземе.

Никулден винаги се празнува в нашия дом с голяма радост!
За празника винаги приготвям пълнен Никулденски шаран.
По традиция шаранът трябва да е люспест, за да е богата идващата година.
Но аз си купувам от "голите" - и те имат люспи, така че годината ни няма да е бедна,дай Боже!
Тази година си купих шарана на 1-ви декември, защото можех да си го избера на спокойствие и по "мярка".
Миналата година го купих на 5-ти и беше много голям и мазен...
Тази година шаранът е точно,колкото трябва - 1,5 кг.
Е,по-хубав не може и да бъде!
Изчистих го, събрах люспите в чиста бяла салфетка и ги поставих пред иконата - за берекет.
Шарана прибрах във фризера. Ще го извадя на 5-ти вечерта , за да го напълня с моята плънка - запазена марка:).
Ще споделя моята авторска рецепта с вас, защото от всички Никулденски шарани, които съм опитвала най-много си харесвам моя! Надявам се и и на вас да ви хареса!
Ето и плънката:
1 шаран естествено /големина по избор/,
1 стрък праз - според големината на шарана 
1 глава кромид лук
3-4 скилидки чесън,на вкус
150-200 гр. гъби
2/3 ч.чаша орехови ядки
1 к.чаша стафиди /може и повече/
2/3 в.чаша сухо бяло вино
1 стрък пресен кервиз/целина/
15-ина зърна счукан черен пипер/ не смлян/
1-2 зърна бахар/аз лично слагам само 1/
1 ч.лъжичка червен пипер за плънката, после ще трябва още малко
1 ч.лъжичка сол/ в последните години слагам по 1 с.лъжица "Mamita"става много вкусно)/
малко сух девисил/нямам пресен,макар да го предпочитам, не прекалявайте с него/
4-5 с.лъжици олио
Начин на приготвяне:
В тенджера слагам олиото и толкова вода, добавям нарязаните гъби и ги оставям за няколко минути да се задушат.След това добавям нарязаните по-наедро праз и лук и задушавам до омекване, после добавям нарязаните скилидки чесън, стафидите, орехите и подправките,червеният пипер малко го оставям да се "отвърне", но не да се пържи/и солта/ и почти след минута "гася" с бялото вино.
Изчаквам няколко минути да се изпари алкохолът и плънката е готова!
Като поизстине пристъпвам към пълненето на шарана.
Тази година го разрязах, за да го почистя, така че ще ми се наложи да го и "закърпя".
Друг път го чистя през хрилете и го пълня от там, но тази година много подскачаше и се наложи да го "укротявам" с разрез.
След напълването го зашивам/в този случай просто няма как/.
Намазвам го с олио, червен пипер и малко сол/на вкус/. В  подходяща тавичка,в която съм подредила няколко лозови пръчки,поставям напълнения шаран.
Сипвам малко вода /около 1 непълна ч.чаша ,2 с.лъжици олио/, поставям и няколко обелени и нарязани на 4 картофа, предварително поръсени с малко червен пипер и сол / или "Mamita"/ и между тях 2-3 необелени скилидни чесън.
Завивам тавичката с алуминиево фолио и я поставям в предварително загрята до 180 -200 градуса фурна/предпочитам турбо функцията/. Пека около 40, максимум 45 мин.
Малко преди да я извадя от фурната махам фолиото, за да хване шаранът малко "загар".
След това го изваждам в елипсовидна сервирна чиния и го оставям на масата, пред иконата на светеца, където вече съм запалила и свещичка за здраве и благослов.
После го нарязвам и го сервирам - кой, колкото иска!
За гарнитура ползвам задушените картофи и моята традиционна есенна салата"Катя"/така я знаят всички, защото е отново моя "запазена" марка:)/, има и чинийка с нарязан лимон, но май само аз го ползвам.
Казваме си "НАЗДРАВЕ!", кой с бяло, кой с червено вино, а аз с бистра водица:).
Е, хайде НАЗДРАВЕ и на вас и да е на берекет!

Правят се и обредни хлябове, но това не го спазвам. Обредна питка правя на Бъдни вечер.



Гласувай:
26



1. katan - Този път няма грешка в часа и датата:))).
05.12.2009 18:05
Искам ми се, ако на някой му хареса да си направи шаран по моята рецепта:))).
Изпитана "марка":))).
Няма да съжалявате!
цитирай
2. veninski - Ще я опитам. . . Поздрави от Родоп...
05.12.2009 18:28
Ще я опитам...
Поздрави от Родопите!
цитирай
3. irka66 - :)))))))))))))))))))))) Благодаря ти !!!
05.12.2009 18:44
Тъкмо търсих рецепта за утре!!! Ще опитам твоята!
цитирай
4. gkowachew - благодаря за рецептата!
05.12.2009 19:07
Ако не се чуем утре- хубав празник!
цитирай
5. katan - veninski -
05.12.2009 19:16
Опитай я, Васко!
Няма да съжаляваш!:)
Поздрави и хубава вечер!
цитирай
6. lubara - Поздрави, katan !
05.12.2009 19:17
Катя, ако бях сам, щях да се заема! Аз обичам да готвя. Ама какво да правиш, съдба !
Но голяма игра, то си трябва търпение и любов, за да го направиш, пустия му шаран !
цитирай
7. katan - irka66 -
05.12.2009 19:19
Пробвай я. Изпитана е!:)))
Днес направих плънката/всъщност там е майсторлъка:)/, но едва я опазих от сина ми:))).
За малко от "опитване" да се наложи да правя нова:).
После ме информирай за резултата:).
цитирай
8. mileidi46 - ox,napalni mi se ustata sas sliunka...
05.12.2009 19:19
kato si doida v Bg..6te go napravq ...tuk v Italiq...neznam dali ima 6aran...morski!! Nikak ne sam naqsno s ribite..i kolite...izob6to ne gi poznavam!!No,izq6 edno par4enze i zaradi men...mmmmmmmmmm
Buon apetito!!
цитирай
9. katan - gkowachew -
05.12.2009 19:20
Пробвай и след това ми благодари:).
А за "чуване"... защо да не се "чуем", живот и здраве?
Но все пак весел и честит празник в аванс!:)
цитирай
10. katan - lubara -
05.12.2009 19:28
О,Любчо!
Това си е цял ритуал!
И е много приятно, когато знаеш, че трудът ти е оценен по достойнство като погледнеш ... празните чинии:))).
Весел празник!
цитирай
11. katan - mileidi46 -
05.12.2009 19:32
Само ми "свирни" и ще ти дам една пак моя измишльотина, но много вкусна!
РецепКа/така казваше баба ми:)/ за пастърва.
Но за тази рецепта трябва малко повече време - да престои няколко часа в хладилник, за да се овкуси.
Абсолютно сигурна съм,че и италианците си хапват риба:).
Поогледай се и може да намериш нещо интересно и апетитно.
Поздрави и хубава вечер!
цитирай
12. irka66 - Обезателно ще има отзиви!!! Шаранът чака в хладилника!
05.12.2009 19:38
Обичам нови рецепти!!!
цитирай
13. katan - irka66 -
05.12.2009 19:42
Ще чакам отзивите;).
Надявам се да не съжаляваш за експеримента:).
Аз извадих вече моя от фризера и чакам да ме "повика":).
Хубава вечер!
цитирай
14. diso - Рецептата звучи интересно.
05.12.2009 20:38
Ще опитам някой път:))
цитирай
15. katan - diso -
05.12.2009 21:09
Не "някой път"!:)
Това е НИКУЛДЕНСКИ шаран.
Веднъж пробвах на 17 септември - не беше същото, макар да си изпълних точно, измисленото от мен.
Не знам дали ще се получи, но все пак пробвай друг път и ми кажи какъв е бил резултата.:)
Хубава вечер!
цитирай
16. zaw12929 - Същотака
05.12.2009 21:35
Никулден винаги се празнува в нашия дом с голяма радост!
За празника винаги приготвям пълнен Никулденски шаран.
Купих шаран 2 кг и ще го правя с орен, заливка от яйца
цитирай
17. zaw12929 - Същотака
05.12.2009 21:35
Никулден винаги се празнува в нашия дом с голяма радост!
За празника винаги приготвям пълнен Никулденски шаран.
Купих шаран 2 кг и ще го правя с орен, заливка от яйца
цитирай
18. georgiev - Никулден
05.12.2009 22:04
Честит празник на всички именници и на всички православни християни!
цитирай
19. анонимен - И да не забравите
05.12.2009 22:07
да сложите утре сутрин в портфейлите си по една хубава люспа от шарана за късмет, та колкото пари вадите, два пъти повече да "влизат" обратно. : ))))
Честит празник на всички утрешни именници !!!
цитирай
20. katan - zaw12929 -
05.12.2009 22:08
Аз не си позволявам животински продукти. Коледен пост е.
А на Никулден се разрешава риба,т.е. задължителна е рибата в чест на свети Николай Чудотворец!
Да ти е честит празника и спазвай традициите на твоя дом!
Поздрави и хубава вечер!
цитирай
21. katan - georgiev -
05.12.2009 22:11
Честит празник и честит имен ден!
Този поздрав го има в предишния ми постинг, в който поздравявам именниците, моряците, рибарите, банкерите и търговците, които имат празник!
цитирай
22. katan - andreshko -
05.12.2009 22:13
О,в никакъв случай!
Приготвила съм по една люспа за всички от новия шаран.
Моята стои в портфейла от единия до другия Никулден!
Не забравяй и ти!:)
цитирай
23. slavei - Благодаря ти, Кате!
06.12.2009 00:19
Рецептата ми "звузи" много вкусно.
Със сигурност ще я изпробвам!:)
цитирай
24. kasnaprolet9999 - Аз го правя по подобен начин, но
06.12.2009 01:23
вместо гъби слагам моркови. Не ползвам вино, а червени домати нарязани на ситно, става по същия начин задушаването на плънката, пълненето, печенето с фолио, слагам като подправка дафинов лист, вместо бахар, но тази година ще опитам с него.
Поздрави и да ви е сладко.
цитирай
25. tili - На паламуд ще
06.12.2009 03:09
я караме тази година. Дано да има кости ;-))) А рецептата ти е чудесна, но ще я направя на Нова година, заедно с капамата - да има !!!
Св. Николай да помага на всички !!!
цитирай
26. mmagy - Ще си запазя рецептата за следващия ...
06.12.2009 09:17
Ще си запазя рецептата за следващия Никулден,вече приготвих моята!
Честит празник на всички!:)
цитирай
27. mamas - Рецептата звучи вкусно...
06.12.2009 12:09
Моите обаче не обичат пълнен шаран, предпочитат рибата пържена или изпечена на скара. Ще направя един рибник "за адет", както се казва, но сигурно сама ще си го ям...
Весел празник!
цитирай
28. katan - slavei -
06.12.2009 15:28
Честит празник!
Славейче!
Не само "звучи", но наистина е много вкусно!:)
От целия шаран остана само главата:))))).
Честит празник!
цитирай
29. katan - kasnaprolet9999 -
06.12.2009 15:29
Честит празник !
През годините съм пробвала различни варианти,докато "измисля" този.
Наистина много се харесва на всички.
цитирай
30. katan - tili -
06.12.2009 15:31
Паламуд, шаран, дори може и цаца - важното е на трапезата да има риба!
Честит и щастлив празник!
цитирай
31. katan - mmagy -
06.12.2009 15:34
Честит празник и на теб,mmagy !
Запази си рецептата - няма да съжаляваш!
Днес получих похвала от сина ми,че съм я споделила с вас.
Колкото повече хора знаят нещо, толкова по-добре!
цитирай
32. katan - mamas -
06.12.2009 15:35
Честит празник, Славе!
И аз обичам много пържен шаран, но "адета" си е "адет".
Хубав ден!
цитирай
33. lubara - Поздрави, katan !
06.12.2009 17:40
Днес официално обявих, че ще направя шаран по твойта рецепта. Кога, следващият път, но преди следващия Никулден.
Плакия, пържен, плакия, време е за разнообразие !
цитирай
34. katan - lubara -
06.12.2009 19:43
Честит празник и на теб!
О,Любчо!Сетих се за кога ми говориш:))).
Дай,Боже!
Тогава може лично аз да ти го приготвя!:)))
Много настроение в празничната вечер!
цитирай
35. анонимен - katan
06.12.2009 19:50
Дадох на всички около мен по една люспа, но за всеки случай сложих при мойта и пет лева. Миналата година сбърхах, че сложих два лева. : )))
цитирай
36. katan - andreshko -
06.12.2009 19:54
Аз много ли сбърках?
Сложиш по едина люспа и по един лев на всеки.
Мислех си, че правилно - хем злато, хем сребро:))).
Честит празник много пълен портфейл!:)
цитирай
37. irka66 - Страхотна рецепта!!!!!!!! :)))))))))))))))))))
07.12.2009 21:27
Стана чудно вкусен шаран - традиция и стил!!!!!!!Облизахме си пръстите! А плънката ... творение на кулинарното изкуство!!!!!! Благодаря ти от сърце!!!!!Да си жива и здрава!!!
цитирай
38. katan - irka66 - Страхотна рецепта!!!!!!!! :)))))))))))))))))))
07.12.2009 22:48
Радвам се, че съм допринесла с нещо за настроението на празника ви!
Поздрави и хубава вечер!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: katan
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5656043
Постинги: 719
Коментари: 19190
Гласове: 195535
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031