ЗАПЕКАНКА С КАРФИОЛ
На Диамантчето / diamant1965/ -обещано J
Това е една от любимите ми запеканки.
Не е толкова лесна и бърза като тиквичките, но пък е много вкусна.
Ако искате да доставите наслада, а и разнообразие на „домочадието” - просто изпробвайте.
Необходими са ви :
1.глава карфиол /големина по избор, всичко след това се съобразява с количеството карфиол/
2.булгур - може жито -/една чаша – каква?, според количеството карфиол/
3.кубче бульон, което се слага при варенето на булгура за овкусяване /по избор и вкус/
4.пушен бекон /и с шунка е вкусно/
5.кашкавал /и пармезан за аромат/
6.магданоз
7.кервиз
8. черен пипер
9. индийско орехче
За бешамела трябват;
1.прясно мляко
2.брашно
3.краве масло
4.сол на вкус /не забравяйте, че кубчето бульон е солено/
Подготовката е по-трудоемка, защото преди да се сложи в тавичката за запичане всичко се обработва предварително.
Карфиолът се накъсва на малки розички и се вари на пара за около 3 мин./само да омекне/.
Беконът се нарязва на кубчета и се запича в тава върху хартия за печене /излиза излишната мазнина, а беконът добива красив „загар” и предава невероятен аромат на запеканката/ или в тиган до зачервяване като след това се "подсушава" от мазнината с кухненска хартия.
След това се смесва със сварения и отцеден булгур, в който са поставени суровите наситнени магданоз и кервиз /кервизът не бива да доминира, само да напомня за себе си/.
Ако използваме шунка то тогава е по-бързо. /Днес направих вариана с шунка, защото не ми достигна времето. Остана ми доста карфиол и реших, че една крем-супа няма да е излишна- за нея другия път/.
Шунката се слага при булгура без допълнителна термична обработка. Спестяваме времето за печене на бекона, но не е толкова ароматно. Всеки вариант си има предимства. Въпрос на избор и време.
Бешамелът се приготвя /всички знаем как, няма да описвам/ и се работи с него, докато е още топъл.
Намазваме тавичката за печене с краве масло /по-вкусно е и по-здравословно/, слагаме ред карфиол, поръсен с черен пипер и индийско орехче /внимаваме и за техните количества, не прекаляваме/, отгоре слагаме сместа с булгур и всичко в него, най-отгоре завършваме с ред карфиол.
Заливаме с топлия бешамел и така подготвената тавичка слагаме във фурната, предварително загрята на 180-200 градуса за 20-ина мин.
Когато се запече и замирише много вкусно, изваждаме тавичката, поръсваме с кашкавала и пармезана и допичаме още малко.
Тази запеканка е вкусна, както топла така и студена.
Добър апетит!
П.П.
Мои нови снимки все не успявам да кача, но когато всичко се оправи ще ви ги покажа.
Здравей, Диамантче!
Нали обещах да ти посветя следващата рецепта:)?
Имам гостенка, на която бях обещала да й направя нещо с карфиол.
Много й хареса, макар и варианта с шунка.
Аз предпочитам с бекон, но не ми стигна времето.
Трудоемка е рецептата, но е вкусна:).
Хубава вечер и на теб!
Пожелавам ти хубава октомврийска вечер, с много настроение! :)
от: megg За постинг: ЗАПЕКАНКА С КАРФИОЛ
Изглежда много вкусно; такова едно изкушение е! Ще трябва да се организирам и да намеря време! Благодаря, че споделяш, мила Кате!
Пожелавам ти хубава октомврийска вечер, с много настроение! :)
Здравей, Мег!
Тази рецепта е по-сложна и по-трудоемка. Подходяща е за почивен ден, когато можем да си позволим "разточителство" с времето.
Споделям, защото смятам, че това са хубави и здравословни есенни рецепти.
Хубава вечер и на теб, Мег!
Благодаря!:)
Благодаря!:)
Здравей, Лизи!
На вкус и на цвет:))) ...
Много от аромата и вкуса на карфиола са туширани от всички съставки на запеканката.
Особено приятно става с бекон.
Приятна вечер!
И както може би се сещаш, мисълта ми, която по природа си е развинтена, моментално закачи към запеканката ти тези звуци: http://youtu.be/NqouQ1o1mUo
Благодаря за спомените! Утре отивам за булгур :)
Карфиол и Азнавур:).
Какво да се прави?:)
На теб ще ти открия една тайна - тази запеканка с Азнавур може да "понесе":) и малко синьо сирене:).
Карфиол и Азнавур, синьо сирене и булгур:))) - абе "манджа с грозде":))), но кой да ти гледа, когато спомените от детството са толкова живи:).
Лека нощ, Чайче!
Пробвай я, Вени.
Ще напиша и рецептата за крем-супа от карфиол някой ден:) - пак моя импровизация:).
Поздрави!
11.10.2012 09:52
Разбирам какво очакваш:))) - ПОКАНА:).
Ами - ЗАПОВЯДАЙ:)!
11.10.2012 10:16
огладнев!!!
поканет ли сум????
ще се постарая... и топъл поздрав
за теб...
ще се постарая... и топъл поздрав
за теб...
Вкусно е наистина, mariniki.
Направи за проба малко количество.
Ако го харесате - по-голямо:).
Слънчев поздрав и на теб!
По лесно е да си направя торта :)))
А да ги видя сега, като по кръчмите не се пуши и не им стъпвам през прага.
Да видиш как ще те отучат от кръчмите:) - сега няма цигари, после няма алкохол, накрая няма и ядене:).
Полезно, но си е ЗЕЛЕ:).
Трябва да му се "пребае":), за да стане вкусно:).
Фффкуснооо!
Ще пробвам някой път, когато имам вдъхновение:).
Да видиш как ще те отучат от кръчмите:) - сега няма цигари, после няма алкохол, накрая няма и ядене:).
Идвате ми на гости, носите си пиене и мезета, аз имам пепелници за 1 полк пушачи. :-)))))))))))
Аз си имам и добро барче, де. Тия басове за какво ги печеля? :-)))))))))))
Обичам паниран карфиол и задушени зеленчуци. В една свръхсупернайпо тайна кръчма правят едно фантастично плато от задушени зеленчуци. Ще я издам само срещу подходящ рушвет. :-)))))
Поздрави!
С пепелници не би ме съблазнил:).
Обичам да експериментирам и импровизирам.
Мишел ми задава задачи, но после хапва по едно парченце и това е:).
Хубава вечер, Скарлет!
2. "Искаш ли" - На Румяна
3. Диво цвете - от miaa.blog.bg
4. МОРСКИ ТЕРМИНИ gidmastar http://gidmastar.blog.bg/drugi/2013/03/13/morski-termini.1063785 -
5. ТАНГО
6. Реч на кмета на Панагюрище-http://lotos16.blog.bg/lichni-dnevnici/2015/05/02/quot-dnes-ot-nas-ne-se-iska-da-umrem-dostoino-za-bylgariia-a.1358324
7. един блог, който заслужава да посетите - hadjito
8. На мама
9. Историо - wonder