ЗАПЕКАНКА С КАРФИОЛ
На Диамантчето / diamant1965/ -обещано J
Това е една от любимите ми запеканки.
Не е толкова лесна и бърза като тиквичките, но пък е много вкусна.
Ако искате да доставите наслада, а и разнообразие на „домочадието” - просто изпробвайте.
Необходими са ви :
1.глава карфиол /големина по избор, всичко след това се съобразява с количеството карфиол/
2.булгур - може жито -/една чаша – каква?, според количеството карфиол/
3.кубче бульон, което се слага при варенето на булгура за овкусяване /по избор и вкус/
4.пушен бекон /и с шунка е вкусно/
5.кашкавал /и пармезан за аромат/
6.магданоз
7.кервиз
8. черен пипер
9. индийско орехче
За бешамела трябват;
1.прясно мляко
2.брашно
3.краве масло
4.сол на вкус /не забравяйте, че кубчето бульон е солено/
Подготовката е по-трудоемка, защото преди да се сложи в тавичката за запичане всичко се обработва предварително.
Карфиолът се накъсва на малки розички и се вари на пара за около 3 мин./само да омекне/.
Беконът се нарязва на кубчета и се запича в тава върху хартия за печене /излиза излишната мазнина, а беконът добива красив „загар” и предава невероятен аромат на запеканката/ или в тиган до зачервяване като след това се "подсушава" от мазнината с кухненска хартия.
След това се смесва със сварения и отцеден булгур, в който са поставени суровите наситнени магданоз и кервиз /кервизът не бива да доминира, само да напомня за себе си/.
Ако използваме шунка то тогава е по-бързо. /Днес направих вариана с шунка, защото не ми достигна времето. Остана ми доста карфиол и реших, че една крем-супа няма да е излишна- за нея другия път/.
Шунката се слага при булгура без допълнителна термична обработка. Спестяваме времето за печене на бекона, но не е толкова ароматно. Всеки вариант си има предимства. Въпрос на избор и време.
Бешамелът се приготвя /всички знаем как, няма да описвам/ и се работи с него, докато е още топъл.
Намазваме тавичката за печене с краве масло /по-вкусно е и по-здравословно/, слагаме ред карфиол, поръсен с черен пипер и индийско орехче /внимаваме и за техните количества, не прекаляваме/, отгоре слагаме сместа с булгур и всичко в него, най-отгоре завършваме с ред карфиол.
Заливаме с топлия бешамел и така подготвената тавичка слагаме във фурната, предварително загрята на 180-200 градуса за 20-ина мин.
Когато се запече и замирише много вкусно, изваждаме тавичката, поръсваме с кашкавала и пармезана и допичаме още малко.
Тази запеканка е вкусна, както топла така и студена.
Добър апетит!
П.П.
Мои нови снимки все не успявам да кача, но когато всичко се оправи ще ви ги покажа.
Истината за джипката на Борисов, милиард...
Когато се мръщим усмихнато
Здравей, Диамантче!
Нали обещах да ти посветя следващата рецепта:)?
Имам гостенка, на която бях обещала да й направя нещо с карфиол.
Много й хареса, макар и варианта с шунка.
Аз предпочитам с бекон, но не ми стигна времето.
Трудоемка е рецептата, но е вкусна:).
Хубава вечер и на теб!
Пожелавам ти хубава октомврийска вечер, с много настроение! :)
от: megg За постинг: ЗАПЕКАНКА С КАРФИОЛ
Изглежда много вкусно; такова едно изкушение е! Ще трябва да се организирам и да намеря време! Благодаря, че споделяш, мила Кате!
Пожелавам ти хубава октомврийска вечер, с много настроение! :)
Здравей, Мег!
Тази рецепта е по-сложна и по-трудоемка. Подходяща е за почивен ден, когато можем да си позволим "разточителство" с времето.
Споделям, защото смятам, че това са хубави и здравословни есенни рецепти.
Хубава вечер и на теб, Мег!
Благодаря!:)
Благодаря!:)
Здравей, Лизи!
На вкус и на цвет:))) ...
Много от аромата и вкуса на карфиола са туширани от всички съставки на запеканката.
Особено приятно става с бекон.
Приятна вечер!
И както може би се сещаш, мисълта ми, която по природа си е развинтена, моментално закачи към запеканката ти тези звуци: http://youtu.be/NqouQ1o1mUo
Благодаря за спомените! Утре отивам за булгур :)
Карфиол и Азнавур:).
Какво да се прави?:)
На теб ще ти открия една тайна - тази запеканка с Азнавур може да "понесе":) и малко синьо сирене:).
Карфиол и Азнавур, синьо сирене и булгур:))) - абе "манджа с грозде":))), но кой да ти гледа, когато спомените от детството са толкова живи:).
Лека нощ, Чайче!
Пробвай я, Вени.
Ще напиша и рецептата за крем-супа от карфиол някой ден:) - пак моя импровизация:).
Поздрави!
11.10.2012 09:52
Разбирам какво очакваш:))) - ПОКАНА:).
Ами - ЗАПОВЯДАЙ:)!
11.10.2012 10:16
огладнев!!!
поканет ли сум????
ще се постарая... и топъл поздрав
за теб...
ще се постарая... и топъл поздрав
за теб...
Вкусно е наистина, mariniki.
Направи за проба малко количество.
Ако го харесате - по-голямо:).
Слънчев поздрав и на теб!
По лесно е да си направя торта :)))
А да ги видя сега, като по кръчмите не се пуши и не им стъпвам през прага.
Да видиш как ще те отучат от кръчмите:) - сега няма цигари, после няма алкохол, накрая няма и ядене:).
Полезно, но си е ЗЕЛЕ:).
Трябва да му се "пребае":), за да стане вкусно:).
Фффкуснооо!
Ще пробвам някой път, когато имам вдъхновение:).
Да видиш как ще те отучат от кръчмите:) - сега няма цигари, после няма алкохол, накрая няма и ядене:).
Идвате ми на гости, носите си пиене и мезета, аз имам пепелници за 1 полк пушачи. :-)))))))))))
Аз си имам и добро барче, де. Тия басове за какво ги печеля? :-)))))))))))
Обичам паниран карфиол и задушени зеленчуци. В една свръхсупернайпо тайна кръчма правят едно фантастично плато от задушени зеленчуци. Ще я издам само срещу подходящ рушвет. :-)))))
Поздрави!
С пепелници не би ме съблазнил:).
Обичам да експериментирам и импровизирам.
Мишел ми задава задачи, но после хапва по едно парченце и това е:).
Хубава вечер, Скарлет!
2. "Искаш ли" - На Румяна
3. Диво цвете - от miaa.blog.bg
4. МОРСКИ ТЕРМИНИ gidmastar http://gidmastar.blog.bg/drugi/2013/03/13/morski-termini.1063785 -
5. ТАНГО
6. Реч на кмета на Панагюрище-http://lotos16.blog.bg/lichni-dnevnici/2015/05/02/quot-dnes-ot-nas-ne-se-iska-da-umrem-dostoino-za-bylgariia-a.1358324
7. един блог, който заслужава да посетите - hadjito
8. На мама
9. Историо - wonder