Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2012 17:45 - НАЧАЛО - така бях озаглавила първия постинг в един мой нов блог, но не се получи
Автор: katan Категория: Лични дневници   
Прочетен: 16462 Коментари: 49 Гласове:
50


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                       imageimage

Отдавна имам намерение да споделя някои мои забавления в кухнята, които са доста сполучливи.

Някои съм ги споделяла в официалния ми блог – katan.blog.bg.

Няколко бяха публикувани в club50+.

Имам отзиви от lubara, chinaware, irka 66 и др./споделям импровизациите си с една приятелка, която ги записва стриктноJ/.

Спомням си колко се зарадвах на думите на Любо /lubara/, че „обрал овациите”J с моята рецепта за шаран по Никулденски.

Това лято се отдадох  на тиквичките – лек, полезн, а и много вкусн зеленчук.

Правя запеканка /суфле/ от тиквички – много сполучлива, приятна на вкус и представителна на вид.

Днес я направих за пореден път, но нямаше време да я снимам по понятни причиниJ.

Вместо да ви я  описвам ще ви напиша продуктите и сами ще се убедите в достойнствата й.

Всички количества са на”око” и според броя на консуматорите:

1.тиквички

2сирене

3.яйца

4.кисело мляко

5.сухар /днес използвах  стар царечичен хляб и стана много вкусно/

6.кашкавал

7.копър

8.магданоз

9.скилидки чесън

10.черен пипер /по-добре „меланж” – прясно смлян/

11. няколко капки олио за намазване на тавичката

 

Това е всичко. Бързо, здравословно и апетитно-вкусноJ.

Настъргваме тиквичките на едро ренде /пробвала съм и в блендер, но на рендето ми харесва повече/, слагаме ги в гевгир да се отцедят, след това допълнително ги изстискваме, за да са почти сухи.

Така подготвените тиквички ги поставяме в удобен съд, за да може по-лесно да работим след това.

Добавяме сиренето, натрошено по на едро, яйцата ги слагаме цели /без черупките, разбира сеJ/,няколко лъжици кисело мляко, сухарът го счукваме на по-едри парченца/да не е като галета/, нарязаните на ситно копър и магданоз, счуканите скилидки чесън и смления черен пипер.

Разбъркваме много добре. Може с лъжица в началото, но след това е задължително с ръка, за да усетим  консистенцията.

От така получената смес може да се направят и кюфтенца, но те трябва да се пържат, а пърженето, както знаете не е най-здравословния начин за приготвяне на храна.

Стигаме до тавичката – днес използвах  от йенско стъкло, защото ми трябваше да се вижда цялото съдържание под великолепната хрупкава коричка отгоре.

Капваме няколко капки олио и разнасяме по цялата тавичка с четка или домакинска хартия.

/Когато готвя само за себе си пека във форма за терин без никаква мазнина. Изсипвам сместта върху хартията за печене, с която съм постлала формата. Така мазнините са само от сиренето и млякото./

Слагаме съда в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15-20 минути /може и по-малко, по преценка/.

Накрая настъргваме кашкавал или някакво друго не много твърдо сирене и печем до зачервяне.

Поръсваме с наситнен копър и магданоз, но не е задължително.

Поднасяме и кисело млако за всеки случайJ.

Ами това е една от запеканите ми. Имам и други, но за тях – друг пътJ.

Дано ви хареса – ще се радвам и ще ви кажа – „Добър апетит!”

 

Катя Атанасова – katan, а тук – dobrata1J.

 

Снимката е от нета. Хареса ми, защото тиквичките трябва да са точно такива – пресни, свежи и усмихнатиJ.

 



Тагове:   суфле,   апетит,   20,   15,   тиквички,   запеканка,


Гласувай:
50



1. razkazvachka - звучи вкусноооо!
06.10.2012 17:57
браво, Катя!
цитирай
2. katan - 1. razkazvachka - звучи вкусноооо!
06.10.2012 18:01
razkazvachka написа:
браво, Катя!


Не само звучи:), Гери.
Направо си е много вкусно:))).

цитирай
3. vostroto - :)Привет, Катан! Пак ще дойда.
06.10.2012 18:05
:)Привет, Катан! Пак ще дойда.
цитирай
4. katan - 4.vostroto -
06.10.2012 18:10
:)))))))))
За вечеря ли?:))))
цитирай
5. stela50 - Веднага си подготвих менюто за утре...
06.10.2012 18:16
Разполагам с необходимите продукти.
Благодаря, Кати !
цитирай
6. katan - 6.stela50 -
06.10.2012 18:20
18:16 - Веднага си подготвих менюто за утре...

от: stela50 За постинг: НАЧАЛО - така бях озаглавила първия постинг в един мой нов блог, но не се получи
Разполагам с необходимите продукти.
Благодаря, Кати !

Радвам се, че съм от полза за неделното меню, Таня:).
После ще "докладваш":), нали?:)))
Исках да създам нова страница, в която да публикувам кулинарните си фантасмагории, но не се получи.
Не мога да вляза там:(.

Ха да ти е вкусно!:)

цитирай
7. yotovava - След печене на един чувал чушки
06.10.2012 18:20
направо минавам на кисело мляко :)))))))))))))
цитирай
8. katan - 8. yotovava -
06.10.2012 18:24
18:20 - След печене на един чувал чушки

от: yotovava За постинг: НАЧАЛО - така бях озаглавила първия постинг в един мой нов блог, но не се получи
направо минавам на кисело мляко :)))))))))))))

Е, много чушки, много нещо:)))))))).
Честно казано много обичам печени червени чушки.
Имам и една фантасмагория с печени червени чушки, която племенницата ми /тя не обича чушки:)/ много хареса, та се наложи за 1 /една/ седмица да правя няколко пъти:).
Сега давай само с киселото мляко:))).
цитирай
9. mitkaloto - Ау! От глад умирам!. . . Може лиедна ...
06.10.2012 18:26
Ау! От глад умирам!...Може лиедна порция ?Поздрави!
цитирай
10. katan - 10.mitkaloto -
06.10.2012 18:37
18:26 - Ау! От глад умирам!. . . Може лиедна ...
от: mitkaloto За постинг: НАЧАЛО - така бях озаглавила първия постинг в един мой нов блог, но не се получи
Ау! От глад умирам!...Може ли една порция ?Поздрави!

С удоволствие, но днес не остана:).
Следващият път, става ли:)))?
цитирай
11. kamosutrov - Срамота бе, начи.....:-)))))))))))
06.10.2012 18:50
Сегиш ще трябва да се уча и да готвя.... Издай онази работа с чушките, че да се пробвам. Уф... пак ще се дебелее..... :-)))))))))))
цитирай
12. katan - 12.kamosutrov -
06.10.2012 18:59
18:50 - Срамота бе, начи.....:-)))))))))))

от: kamosutrov За постинг: НАЧАЛО - така бях озаглавила първия постинг в един мой нов блог, но не се получи
Сегиш ще трябва да се уча и да готвя.... Издай онази работа с чушките, че да се пробвам. Уф... пак ще се дебелее..... :-)))))))))))

Не се кОси, Сава!
От моите рецепКи не се дебелее:)).
За пУперките - друг път.
Сега съм на "вълна" запеканки:).
цитирай
13. kamosutrov - Хъм.... Да се запася с чушки? :-)))))
06.10.2012 19:10
katan написа:
18:50 - Срамота бе, начи.....:-)))))))))))

от: kamosutrov За постинг: НАЧАЛО - така бях озаглавила първия постинг в един мой нов блог, но не се получи
Сегиш ще трябва да се уча и да готвя.... Издай онази работа с чушките, че да се пробвам. Уф... пак ще се дебелее..... :-)))))))))))

Не се кОси, Сава!
От моите рецепКи не се дебелее:)).
За пУперките - друг път.
Сега съм на "вълна" запеканки:).

Да питам, знаеш ли как се прави туршия от тиквички?
цитирай
14. анонимен - Вкусна и лятна рецепта, Катя :)
06.10.2012 19:10
Поздрави!
цитирай
15. katan - 14.kamosutrov -
06.10.2012 19:21
Тиквичките се правят като корнишоните.
Имат и почти същия вкус.
От няколко години не правя консерви.
Всичко отива във фризера.
По-здрависловно е.
цитирай
16. katan - 14. gogi6666 - Вкусна и лятна рецепта, Катя :)
06.10.2012 19:23
gogi6666 написа:
Поздрави!


Тиквичките станаха целогодишен зеленчук, Гоги.
Може да ги имаме по всяко време.
Поздрави и на теб!
цитирай
17. kamosutrov - Номерът с фризера го прилагам много отдавна. От както забравих 2 домата в него.
06.10.2012 19:35
katan написа:
Тиквичките се правят като корнишоните.
Имат и почти същия вкус.
От няколко години не правя консерви.
Всичко отива във фризера.
По-здрависловно е.

В началото ставаха за билярд, но после си бяха като истински на вкус.
цитирай
18. katan - 18.kamosutrov
06.10.2012 19:40
... стават единствено за готвене.
цитирай
19. 4aiotgluhar4e - Оооо, Катя, тъкмо се чудех какво да ...
06.10.2012 19:57
Оооо, Катя, тъкмо се чудех какво да забъркам утре! Благодаря ти за идеята!
Аз правя истински суфлета с разбити белтъци, но е толкова пипкаво, че в последно време само гости могат да ме накарат да се занимавам с часове. Като се сетя, че има интернет и... :) Обаче така - всичко в купата - много ми хареса. Благодаря!
цитирай
20. kamosutrov - Или да ги метнеш по някой. :-)))
06.10.2012 19:57
katan написа:
... стават единствено за готвене.

И в двете им агрегатни състояния.
цитирай
21. katan - 19.4aiotgluhar4e -
06.10.2012 20:05
Чайче, минала съм през всички видове рецепти.
Стигнах до някои изводи в кулинарията - и по-лесни изпълнения имат превъзходен вкус.
Важно е, че се харесва на хората, които казват:"Има ли още?"
цитирай
22. katan - 22.kamosutrov -
06.10.2012 20:06
Щом си намерил двойно предназначение, всичко е наред:))))).
цитирай
23. vostroto - :))))))))) За вечеря ли?:)))...
07.10.2012 00:04
katan написа:
:)))))))))
За вечеря ли?:))))

Хаха:)))Това ми хареса!:)))
Къде мислиш, че бях, м?:) Вярно, позакъснях, ама успях!:) За теб може да е забавление, но на мен ми се струва, че това ястие си е вкусотия, и следва да се полее с подходящо винце!:))))
http://www.vinobg.com/images/IMG_7685.JPG
:)
цитирай
24. mitkaloto - 18:26 - Ау! От глад умирам!. . . Може ...
07.10.2012 10:17
katan написа:
18:26 - Ау! От глад умирам!. . . Може лиедна ...
от: mitkaloto За постинг: НАЧАЛО - така бях озаглавила първия постинг в един мой нов блог, но не се получи
Ау! От глад умирам!...Може ли една порция ?Поздрави!

С удоволствие, но днес не остана:).
Следващият път, става ли:)))?

Не си права!Едни ядоха тиквички на корем ,а за други "Минете вчера".
Ако утре готвиш пълнeни чушки ,днес пусни временен пост "Утре ще готвя пълнени чушки".Ама така де.Защото утре на някой пак слюнката ще му стане на вода.Поздрави!:))))
цитирай
25. katan - 24.vostroto -
07.10.2012 10:41
00:04 - :))))))))) За вечеря ли?:)))...

от: vostroto За постинг: НАЧАЛО - така бях озаглавила първия постинг в един мой нов блог, но не се получи
katan написа:
:)))))))))
За вечеря ли?:))))

Хаха:)))Това ми хареса!:)))
Къде мислиш, че бях, м?:) Вярно, позакъснях, ама успях!:) За теб може да е забавление, но на мен ми се струва, че това ястие си е вкусотия, и следва да се полее с подходящо винце!:))))
http://www.vinobg.com/images/IMG_7685.JPG
:)

Здравей, приятелю!
И аз си помислих, че си отскочил до някоя винарна:).
Зер възпитаните гости ходят ли без бутилка хубаво вино?:))).
На/Здрав/е и хубав ден:)!
цитирай
26. katan - 26. mitkaloto -
07.10.2012 10:47
10:17 - 18:26 - Ау! От глад умирам!. . . Може ...

от: mitkaloto За постинг: НАЧАЛО - така бях озаглавила първия постинг в един мой нов блог, но не се получи
katan написа:
18:26 - Ау! От глад умирам!. . . Може лиедна ...
от: mitkaloto За постинг: НАЧАЛО - така бях озаглавила първия постинг в един мой нов блог, но не се получи
Ау! От глад умирам!...Може ли една порция ?Поздрави!

С удоволствие, но днес не остана:).
Следващият път, става ли:)))?

Не си права!Едни ядоха тиквички на корем ,а за други "Минете вчера".
Ако утре готвиш пълнeни чушки ,днес пусни временен пост "Утре ще готвя пълнени чушки".Ама така де.Защото утре на някой пак слюнката ще му стане на вода.Поздрави!:))))

Здравей, приятелю!
Стана ми съвестно.
Имам още две тиквички в хладилника - мога да ти ги "спретна" за обед, ако не си решил да хапнеш нещо друго:).
Много ми се иска да ми отблокират другото блогче и там да ви гощавам.
Пълнени чушки ще ти направя. Само кажи.
И на тях им "бая" по мой си начин и нищо не остава.
Трябва да си дадеш заявката предварително, че току-виж пак не останало:).
Вкусен и сит ден:)))))!
цитирай
27. tsanynka - Чудесна идея!
07.10.2012 10:49
Следващия път дай и снимка на готовото ястие:)))
Не съм много по тиквичките,но ще изпробвам рецептата...
Чакам следващата!
С голям апетит:)
цитирай
28. katan - 28.tsanynka-
07.10.2012 10:59
10:49 - Чудесна идея!

от: tsanynka За постинг: НАЧАЛО - така бях озаглавила първия постинг в един мой нов блог, но не се получи
Следващия път дай и снимка на готовото ястие:)))
Не съм много по тиквичките,но ще изпробвам рецептата...
Чакам следващата!
С голям апетит:)

Здравей, Цанинка!
Вкусни са си тиквичките:).
Ще се постарая следващия път да има снимка, освен ако не стане като вчера:).
Искам следващата рецепта да е в блога на dobrata1:))).
Хубав ден!
цитирай
29. tutankhamon661 - katan
07.10.2012 11:03

Заради този постинг ще трябва да ходя до хладилника.
Много вкусен!

цитирай
30. katan - 30.tutankhamon661
07.10.2012 11:04
11:03 - katan

от: tutankhamon661 За постинг: НАЧАЛО - така бях озаглавила първия постинг в един мой нов блог, но не се получи

Заради този постинг ще трябва да ходя до хладилника.
Много вкусен!

Внимавай с избора:))).
И добър апетит!:)))
цитирай
31. lubara - поздрави, katan!
07.10.2012 11:08
Катя, аз съм по лесните манджи, тази ми е малко сложна. Довечера в 22 часа слагам боб в гърне - на сто градуса. Утре в осем сутринта го вадя от фурната.
Лесно и вкусно, всичко наведнъж в гърнето, и си караш кефа.
Идва Никулден, ще има шаран по katan -ски!
цитирай
32. katan - 32. lubara -
07.10.2012 11:16
11:08 - поздрави, katan!

от: lubara За постинг: НАЧАЛО - така бях озаглавила първия постинг в един мой нов блог, но не се получи
Катя, аз съм по лесните манджи, тази ми е малко сложна. Довечера в 22 часа слагам боб в гърне - на сто градуса. Утре в осем сутринта го вадя от фурната.
Лесно и вкусно, всичко наведнъж в гърнето, и си караш кефа.
Идва Никулден, ще има шаран по katan -ски!

Здравей, Любо!
Ти приготви шаран по katan -ски:), та сега едни тиквички ли ще ти се "опрат":)))?
Боба се "размазва" в гърнето. Така го приготвям за Бъдни вечер /от години боб готвя само за тази вечер/. Да не забравиш цушени червени чушки и всичките му там табиетлийски подправки.
Преди години открих подправката ЧИМЕН - много е подходяща за боб в гърне, заедно с неизменния джоджен.
Ха, да ви е сладко!
цитирай
33. inel379 - :)
07.10.2012 11:38
Вкусно и здравословно!
И много лесно за приготвяне!
Как да не го хареса човек!
Това "на око" понякога смущава,
но в процеса на приготвянето всичко си идва на място
Обожавам такива рецепти!:)
Благодаря ти!
Слънчев и спокоен есенен ден ти желая, мила!:)
цитирай
34. katan - 34.inel379 -
07.10.2012 11:48
11:38 - :)
от: inel379 За постинг: НАЧАЛО - така бях озаглавила първия постинг в един мой нов блог, но не се получи
Вкусно и здравословно!
И много лесно за приготвяне!
Как да не го хареса човек!
Това "на око" понякога смущава,
но в процеса на приготвянето всичко си идва на място
Обожавам такива рецепти!:)
Благодаря ти!
Слънчев и спокоен есенен ден ти желая, мила!:)

Здравей, Инел!
Свела съм рецептите си до минимум затруднение и максимум вкусно:).
На "око" не е смущаващо.
Представи си, че ти пиша - 5 бр.тиквички и т.н., а ти не искаш такова количество.
На "око" всеки преценява по колко да сложи според вкуса и предпочитанията си.
Импровизацията е хубаво нещо.
Хубав есенен ден и на теб!
цитирай
35. kamosutrov - Иии, нямате спиранка, бе!:-))))))))))))
07.10.2012 12:06
Сега пък и шаран. Какво му е тайнственото и вкусното?
цитирай
36. tili - MMMMMMMMMMMM!!!
07.10.2012 12:24
Ням,ням,ням :)))***
цитирай
37. katan - 36.kamosutrov -
07.10.2012 12:25
12:06 - Иии, нямате спиранка, бе!:-))))))))))))

от: kamosutrov За постинг: НАЧАЛО - така бях озаглавила първия постинг в един мой нов блог, но не се получи
Сега пък и шаран. Какво му е тайнственото и вкусното?

За теб СПЕЦИАЛНО ще деактивирам постинга за НИКУЛДЕНСКИ ШАРАН, когато му дойде времето:).
Тогава обаче ще имам едно изискване към теб:))) - да ми съобщиш на всеослушание резултата от изпълнената ЛИЧНО рецепта:))).
Само това - нищо повече:))).
цитирай
38. katan - 38. tili -
07.10.2012 12:27
12:24 - MMMMMMMMMMMM!!!

от: tili За постинг: НАЧАЛО - така бях озаглавила първия постинг в един мой нов блог, но не се получи
Ням,ням,ням :)))***

Представих си, че ти е вкусно, Лили:))****
цитирай
39. sparotok - !
07.10.2012 12:54
Обичам тиквички затова непременно ще опитам тази рецепта.
Колкото до пърженето, да, верно е, че по принцип не е здравословен начин на приготвяне на храна. Всъщност зависи много от това как се пържи...

Аз слагам олио, зехтин и малко свинска мас. Подобна смес е подходяща за пържене при температура по-ниска от тази когато пържим само с олио. При нагряване над 180 гр. започват да се отделят токсини.

Поздрави!
цитирай
40. kamosutrov - Ти нямаш милост! :-)))) Аз съм тесен специалист по правене на бели в кухнята
07.10.2012 13:14
katan написа:
12:06 - Иии, нямате спиранка, бе!:-))))))))))))

от: kamosutrov За постинг: НАЧАЛО - така бях озаглавила първия постинг в един мой нов блог, но не се получи
Сега пък и шаран. Какво му е тайнственото и вкусното?

За теб СПЕЦИАЛНО ще деактивирам постинга за НИКУЛДЕНСКИ ШАРАН, когато му дойде времето:).
Тогава обаче ще имам едно изискване към теб:))) - да ми съобщиш на всеослушание резултата от изпълнената ЛИЧНО рецепта:))).
Само това - нищо повече:))).

Взривявал съм кафеварка. Та един шаран ли ще ме спре? Но, ще споделя какво се е получило.... Шшшт, няма да ме издаваш! Около нас започнаха да правят разни храни за в къщи. От тогава станах готвач и 3/4.
цитирай
41. gocho52 - Любовта на мъжа
07.10.2012 13:44
минавала през стомаха...
Може и да е вярно,Кате.
Важното е да ти доставя удоволствие.
цитирай
42. katan - 40.sparotok -
07.10.2012 14:02
12:54 - !
от: sparotok За постинг: НАЧАЛО - така бях озаглавила първия постинг в един мой нов блог, но не се получи
Обичам тиквички затова непременно ще опитам тази рецепта.
Колкото до пърженето, да, верно е, че по принцип не е здравословен начин на приготвяне на храна. Всъщност зависи много от това как се пържи...

Аз слагам олио, зехтин и малко свинска мас. Подобна смес е подходяща за пържене при температура по-ниска от тази когато пържим само с олио. При нагряване над 180 гр. започват да се отделят токсини.

Поздрави!

Здравей, приятелю!
За свинската мас съм съгласна с теб, че е по-здравословна, както и маслото от растителните мазнини.
Аз предпочитам готвенето на пара, задушеното, печено на фурна и скара.
Обичам много и пържени тиквички, но се старая да избягвам пърженето.
Навикът се изгражда според много и различни причини.
Да ни е вкусно, все пак:)))), нали?

Поздрави и от мен!
цитирай
43. katan - 42.kamosutrov -
07.10.2012 14:06
13:14 - Ти нямаш милост! :-)))) Аз съм тесен специалист по правене на бели в кухнята

от: kamosutrov За постинг: НАЧАЛО - така бях озаглавила първия постинг в един мой нов блог, но не се получи
katan написа:
12:06 - Иии, нямате спиранка, бе!:-))))))))))))

от: kamosutrov За постинг: НАЧАЛО - така бях озаглавила първия постинг в един мой нов блог, но не се получи
Сега пък и шаран. Какво му е тайнственото и вкусното?

За теб СПЕЦИАЛНО ще деактивирам постинга за НИКУЛДЕНСКИ ШАРАН, когато му дойде времето:).
Тогава обаче ще имам едно изискване към теб:))) - да ми съобщиш на всеослушание резултата от изпълнената ЛИЧНО рецепта:))).
Само това - нищо повече:))).

Взривявал съм кафеварка. Та един шаран ли ще ме спре? Но, ще споделя какво се е получило.... Шшшт, няма да ме издаваш! Около нас започнаха да правят разни храни за в къщи. От тогава станах готвач и 3/4.

Милост само към ДОКЛАДВАЛИТЕ:))).
Да те видя дали си готвач или само 3/4:)))).
цитирай
44. katan - 44.gocho52
07.10.2012 14:09
13:44 - Любовта на мъжа

от: gocho52 За постинг: НАЧАЛО - така бях озаглавила първия постинг в един мой нов блог, но не се получи
минавала през стомаха...
Може и да е вярно,Кате.
Важното е да ти доставя удоволствие.

За любовта не знам, но за удоволствието съм сигурна:).
Всичко, което правя го правя с удоволствие, иначе си е жива мъка.
цитирай
45. анонимен - В къщи се прави нещо почти подобно
07.10.2012 14:44
с тази разлика, че вместо сухар се използва корнфлейкс.
Редува се ту пържено, ту печено, за да бъдат удовлетворени различните предпочитания.
А "се прокарва" с хубава леко изстудена бира .... :)
цитирай
46. katan - 46.andreshko
07.10.2012 17:55
14:44 - В къщи се прави нещо почти подобно

от: andreshko За постинг: НАЧАЛО - така бях озаглавила първия постинг в един мой нов блог, но не се получи
с тази разлика, че вместо сухар се използва корнфлейкс.
Редува се ту пържено, ту печено, за да бъдат удовлетворени различните предпочитания.
А "се прокарва" с хубава леко изстудена бира .... :)

Това е импровизацията:).
Едни и същи неща /тиквички в случая:)/ се интерпретират с леки нюанси и се получават нови, почти авторски рецепти:).
Наздраве с леко изстудена бира:))))!
цитирай
47. mariniki - забъркала си чудесни вкусотии..
08.10.2012 11:39
мило и драго ми беше да прочета...д о вечерта
ако остане време ще заавъртя и аз една
такава запеканка... вкусна е..
цитирай
48. katan - 47. mariniki - забъркала си чудесни вкусотии..
08.10.2012 12:13
mariniki написа:
мило и драго ми беше да прочета...д о вечерта
ако остане време ще заавъртя и аз една
такава запеканка... вкусна е..


Здравей, Маги!
Ако пък са ти останали две тиквички от запеканката можеш да направиш един много вкусен пастет:).
За него - някой друг път:).
Пожелавам добър апетит!
цитирай
49. sparotok - навици
08.10.2012 13:23
katan написа:
12:54 - !
от: sparotok За постинг: НАЧАЛО - така бях озаглавила първия постинг в един мой нов блог, но не се получи
Обичам тиквички затова непременно ще опитам тази рецепта.
Колкото до пърженето, да, верно е, че по принцип не е здравословен начин на приготвяне на храна. Всъщност зависи много от това как се пържи...

Аз слагам олио, зехтин и малко свинска мас. Подобна смес е подходяща за пържене при температура по-ниска от тази когато пържим само с олио. При нагряване над 180 гр. започват да се отделят токсини.

Поздрави!

Здравей, приятелю!
За свинската мас съм съгласна с теб, че е по-здравословна, както и маслото от растителните мазнини.
Аз предпочитам готвенето на пара, задушеното, печено на фурна и скара.
Обичам много и пържени тиквички, но се старая да избягвам пърженето.
Навикът се изгражда според много и различни причини.
Да ни е вкусно, все пак:)))), нали?

Поздрави и от мен!


Хората трудно променят навиците си най-вече тези в готвенето. Научи ли човек нещо, приеме ли го за правилно е трудно някой друг да обясни, че може и по друг начин, по-полезно, по-ефикасно.

Наистина е много по-добре готвенето на пара, на скара, или във фурна. Вкуса се запазва по-добре, а и храната е с много по-високи качества.

Май няма да е зле в училище да се дава някаква обща култура за готвенето. То не бива да се подценява защото влияе на здравето ни.

Хубав ден!
цитирай
50. katan - Здравей, Павка!
08.10.2012 14:30
Начинът на хранене е начинът на мислене, според мен.
Имам много близки мои роднини, за които е важно не само качеството, а повече количеството на храната и това тя да е по-мазничка - за предпочитане огромни вратни пържоли /по-мазнички са, де:)/.
Иска ми се да кажа, че аз не винаги съм била твърд привърженик на здравословната храна и на здравословния начин на живот /не съм знаела за него/.
Някои промени в живота на човек го карат да промени изцяло навиците и философията си.
Спомням си една твоя житейска история, която беше описал.
Такива истории и преживявания те карат да се замислиш и да преосмислиш много неща.
За това се изисква воля, силна воля и вяра в положителния резултат.
Дори си представям в момента една реклама - "френско е да е гурме, българско е да има от всичко по много" /по памет/.
За готвенето - на нас ни липсва култура в храненето и в приготвянето на храната, които оправдаваме с динамиката на живота.
Ужасявам се от тежките ориенталски запръжки, с които все още се готви.
Готвенето на пара за мен е най-приемливия начин на приготвяне на вкусна храна.
Измислила:))) съм доста рецепти, които се харесват и на моите роднини, за които писах по-горе:))).
Трудно се променят навици, съгласна съм, но ако човек иска то значи, че и може:).
Много неща ми се иска да напиша още, но не искам да прозвучи като храноучение:))).
В крайна сметка направих ново блогче, в което исках да споделям мои вкусни и здравословни рецепти, които са и лесни за изпълнение.
За съжаление онова блогче е блокирано за "45 минути" от няколко дни.

Всеки, който реши, че здравето е по-важно от удоволствието на небцето може да промени начина на готвене и небцето пак да остане доволно:)))

Поздрави, приятелю!
Хубав ден и на теб!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: katan
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5687918
Постинги: 719
Коментари: 19190
Гласове: 196421
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930