Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2014 15:04 - КОЛЕДЕН СЛАДКИШ
Автор: katan Категория: Лични дневници   
Прочетен: 16923 Коментари: 32 Гласове:
51


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image



"КОЛЕДЕН СЛАДКИШ, подобен на щолен"  
                        /моя измишльотина:)/ Как да превърнем един най-обикновен кекс в нещо празнично? Слагах най-различни плодове и ядки и се получи наистина нещо много сполучливо, подобно на КОЛЕДЕН ЩОЛЕН, но без мая. После реших да го полея с КАРАМЕЛЕН ТОПИНГ /собствено производство/ и стана още по-добре. Бях на гости на една моя много добра и поне от 50 години приятелка и тя ме помоли да й напиша рецептата. Всъщност точна рецепта няма:). Всеки импровизира по свой вкус. Написала съм много подробности, за да е удобно на приятелката ми ЛЕНЧЕТО. Реших да споделя рецептата и тук. Един обикновен кекс, "пременен":) в коледна премяна.

1.Брашно - 3.ч.ч. 2.Яйца - 4 бр 3.Захар - 1 или 1 и 1/2 ч.ч. /за предпочитане кафява/ 4.Кисело мляко - около 1 кофичка 5.Олио - малко по-малко от 1 ч.ч. 6.Бакпулвер - 1 п. и още малко /още около 1/2/ 7.Ванилия - 1-2 п. и /ромова, конячена есенция - по избор/  8.Орехи /ядки- лешници, бадеми / - около 1 кафена чашка. 9.Сушени плодове - стафиди, кайсии, боровинки,смокини, сини сливи /каквото имаш/ 10.Сладко от портокалови кори 11.Ром, коняк, уиски - около 1 чаша 12.Карамфил - няколко гвоздейчета /на вкус/ 13. Канела - малко /на вкус, може и без нея/ 14.Шоколад за готвене - по желание 15.Пудра захар за поръсване
Плодовете, нарязани с големината на боровинките или стафидите се накисват за няколко часа /10-12/ в алкохола, който трябва да ги покрива. I.Сладко от портокалови корички - изяждате 1-2 портокала /зависи от големината/. Коричките ги режеш на парченца с големината на стафидите/боровинките/. II.Сваряваш ги в във вода до 3 пъти, като след всяко завиране се измиват, защото иначе ще нагарчат. После се доваряват в няколко лъжички вода и захар на вкус. Отделяш около 1 чаша в сито, за да се отцеждат една нощ. Остатъка го слагаш в бурканче, докато е още горещо и го затваряш за друг път:). III.Oрехите /ядките, може лешници, бадеми/ се режат на ситно, колкото стафидите, боровинките.  Слагаш и парченца шоколад, по желание и на вкус. IV.От 1. до 7. се разбиват с миксер и към сместта се добавят плодовете, в които слагаш фино счуканите карамфилчета. V.Портокаловите корички също се добавят заедно с орехите, в които се прибавя малко канела на вкус. VI.Изсипва се в във форми за терин /форми за кекс, по-дълги и високи, които са намаслени и набрашнени/. Аз лично слагам и хартия за печене /за по-лесно изваждане/. VII.Пекат се в загрята до 180-200 градуса фурна за около 40-45 мин. След 35-та минута ги проверяваш с дървен шиш за скара дали са готови. Ако не остава тесто по шиша ги изваждаш. От всичко това стават 2 форми за терин и 1 по-малка за печене на гъши дроб. Може да се пекат и в други форми, каквито имаш. Може да направиш 1/2 доза или по-малко, като съблюдаваш съотношението. Като се изпекат ги оставяш да изстинат и след това ги "подпорваш" с нож, за да излязат по-лесно и да са цели. Дори да се счупи някой не е страшно. Долепяш ги и ги поръсваш обилно с пудра захар от всички страни. Може да ги поръсиш с цветни и/или щоколадови пръчици. Това е. Този сладкиш издържа до март. Държа го на балкона в един остъклен шкаф и вече няколко години не ме е подвеждал. Аз правя и КАРАМЕЛЕН ТОПИНГ и поливам готовите вече сладкиши, надупчени на няколко места /повечеко/ с дървения шиш. Става много вкусно и сладко, но не е задължително.
КАРАМЕЛЕН ТОПИНГ 1. Захар /аз слагам кафява захар за по-здравословно/ 2. Вода 3.Масло Захарта по усмотрение и желание се разтопява на карамел, към него се добавя водата /не ти пиша количество (по желание)/, но нека да е по-гъсто като течен мед /може би малко по-рядко/. Накрая се добавя 1 лъжица/чка краве масло за по-хубав блясък. Ако решиш да добавяш този топинг трябва първо да залееш печивото, а след това да ръсиш с пудрата захар. Ако ти остане КАРАМЕЛЕН ТОПИНГ го прибираш в стъклена бутилчица за друг път. Описах ти всичко много подробно и се надявам да спазиш инструкциите, за не стане нещо друго от това, което желаем. Изглежда сложно, но не е, а резултатът е повече от добър. Да ви е сладко!  



 



Гласувай:
51



Следващ постинг
Предишен постинг

1. katan - Снимката е от нета.
21.12.2014 15:11
Моят сладкиш става по-цветен и празничен, защото слагам и ЧЕРВЕНИ БОРОВИНКИ:).
Днес ще го направя, но реших най-напред да го споделя тук. Може някой да се "престраши":) и да го направи:) за празника.
цитирай
2. lubima - непременно ще опитам тази рецепта. ...
21.12.2014 15:29
непременно ще опитам тази рецепта.От доста време се каня да направя прословутия щолен, но до сега само съм купувала...наистина уникален вкус)))Много добре ти се е получила измишльотината ;)
цитирай
3. katan - lubima - Пробвай!
21.12.2014 15:32
Няма да съжаляваш. Изпитан е в годините:).
Миналата година мислех да го направя с мая, но вече нямаше да е сладкиш "КАТЯ":), а нещо съвсем като щолен.
цитирай
4. donchevav - О, Катенка, каква вкусотия си из...
21.12.2014 15:32
О, Катенка, каква вкусотия си измислила! Направо нямам търпение да пробвам...Наистина ми изглежда малко сложно, по-скоро бавно...може би защото много детайлно си обяснявала на твоята приятелка, но пък като знам какво трябва да се прави, от предния ден си подготвям сушените плодове и портокаловите корички - а на другия ден набързо забърквам кекса и докато се пече, правя топинга...
Ще се помъча да направя този цветен сладкиш за Коледа - както казваш ти...Сега съм малко заета...транжирам свинско - сланина, наденица, кървавица, мас и пр.- знаеш как е:)) Но като се освободя - веднага ще се включа и аз в сладкарската фиеста! Благодаря ти за рецептата, мила Катенка! Поздрави! Прегръдка с обич!
цитирай
5. emi1ts - Благодаря!
21.12.2014 15:52
Много добра изглежда твоята рецепта!Доста съставки ,специално подготвени,но хубавите неща стават бавно!Със сигурност аромата и вкуса ще са неповторими!
Желая ти хубави празници и добро настроение с близките ти хора мила Катя!
цитирай
6. vilish - Вкусна измишльотина! :)
21.12.2014 16:00
Поздрави, Кате!
Заслужава си да се опита. Имаме и доста почивни дни на разположение.
Приятни приготовления за Рождество!
Усмихнат ден!
цитирай
7. katan - 4. donchevav - О, Катенка, каква вкусотия
21.12.2014 16:23
Така е, Венетче!
Всички плодове ги приготвям предварително, ядките също.
Правя топинга, след като сложа печивата.
Моите вече се пекат:).
Тази година са само 2. Може да се наложи да правя допълнително.
Една смешка с днешна дата: Нали всичко ми е приготвено предварително и ми остава само да ги"сглобя".
За малко да сложа и ромовата есенция със стъкълцето:).
Добре, че видях навреме:).
За Коледа задължително правя капама по БАНСКИ /натъртвам на "БАНСКИ", защото подправките ми са от там/.
Див кимион и див копър - невероятни аромати на фона на всичко друго!
После я раздавам на съседи и приятели, защото винаги правя огромни количества:).
На теб лека "касапска":) работа!
цитирай
8. katan - 5. emi1ts - Благодаря!
21.12.2014 16:25
Здравей, Еми!
Рецептата е моя, "авторскаа":) и е много приятна и на вкус и на вид.
Тази снимка е от нета.
Моите ги сложих да се пекат преди 10-15 мин.
Весели празници и на теб, мила!
цитирай
9. katan - 6. vilish - Вкусна измишльотина! :)
21.12.2014 16:29
Здравей, Вили!
Моите неща са все "измишльотини" и импровизации.
Имам само някои, които съм си измислила и правя с години, на които им помня точно съставките:).
Опитай, няма да съжаляваш:) - гаранция:).
Сега ще започна и с тиквеника за Бъдни вечер, за да сколасам:).
Приятни и радостни приготовления за Рождество и на теб!
цитирай
10. paciencia - Поздрави, Кате!
21.12.2014 16:52
Благодаря за споделената рецепта! Усетих вкуса на сладкиша докато четях съставките:)
А ти сигурно вече и с тиквеника си приключила. Весели празници и да са спорни приготовленията! Да бъде една чудесна Коледа за теб и семейството ти!
цитирай
11. katan - 10. paciencia - Поздрави, Кате!
21.12.2014 17:15
Здравей, Вася!
Имам много "авторски измишльотини":), които исках да споделям в блога.
Направих си друг блог специално за рецепти, но той от близо 2 години е "блокиран за 45 мин.:)/.
Сладкишите са готови, топингът също. Замириса ми на Рождество:)!
Тиквеникът вече е във фурната, но не е готов още:).
Чудесни празници и на теб!
цитирай
12. waterway - Леле! Толкова дълга рецепта! :)))
21.12.2014 17:31
Катан, беше удивителен фактът как скролвайки по страничката, за да видя дължината на поста и да преценя дали сега да го чета или по-късно, когато имам повече време, първото, което ми попадна пред погледа, беше ''Този сладкиш издържа до март.'' :X
Не знам дали за сладкиша ставаше дума, обаче репликата ме разконцентира дотолкова, че смятам да се върна през март за проверка :))))
пп. Шегувам се :-)

Весели празници пожелавам на съвестните домакини!
:)
цитирай
13. katan - waterway -
21.12.2014 17:38
Здравей, waterway !
И аз понякога проверявам дължината на постинга:).
Има много интересни и стойностни, но поради дължината ги оставям за "после";).
Може би трябваше да го съкратя, но реших, че така е и посвещение за ЛЕНЧЕТО, моята приятелка от най-ранните ми детски години.
Да, наистина този сладкиш се запазва до март.
Тази година едва ли ще е така:).
Направих само два, но това не пречи да минеш и през март на проверка:).
Хубава вечер и светли празници!
цитирай
14. katan - анонимен - Благодаря за рецептата!
21.12.2014 17:42
Здравей, Анонимен!
Сигурна съм, че не си анонимен, просто така излизаш в момента:).
Не се опитвай, а направо го направи:).
Ще ти хареса!
Весели празници и на теб!
цитирай
15. lidislidis - Aз съм излязла анонимна
21.12.2014 18:53
анонимен написа:
Ще се опитам да го направя този сладкиш! Весели празници за теб и близките ти! :)

Благодаря, Кате!
цитирай
16. katan - lidislidis - Здравей!
21.12.2014 19:05
Елементарен, но е много ефектен и вкусен, Лидис.
Сигурна съм, че ще ти хареса!
Направи го за твоето умно дете като подарък от България!
Весели празници на цялото ти семейство!

цитирай
17. megg - Брей,че си го нагиздила
21.12.2014 21:20
този кекс - хем красив, хем уханен! :)
Здравей, Кате мила, изглежда просто неустоимо! Сигурна съм, че трудът си струва; нали хубавите неща стават бавно и искат усилия; обаче не знам как такова изкушение издържа до март, у дома сладките вкуснотийки издържат не по - дълго от седмица, каквато и воля да проявявам. :)
Светли празници, Кате мила, на теб и всичките ти любими хора!
цитирай
18. injir - Щолен ,,Катан,, . :)
21.12.2014 21:39
Щолен ,,Катан,, . :)
цитирай
19. katan - megg- Брей,че си го нагиздила
21.12.2014 21:52
Днешните станаха още по-нагиздени:)))).
Донесох ги тук да ги покажа на Ленчето по скайпа, а те миришат толкова изкусително, но ще почакат още няколко дни.
Още е пост.
Този на снимката е от нета. Моите ги накиприх като ... Ами като за Коледа:).
Не мога да кача снимките. Пробвах по различни начини и от различни браузери, но не става.
Иначе щях да се похваля с "измишльотините" си.
Трудът определено си струва.
Запазва се до март, особено като забравиш, че има такова нещо:).
Тогава е още по-вкусно и сладко:).
Светли и весели празници на теб и семейството, миличка Мег!
Прегръщам те!

цитирай
20. katan - 19. injir - Щолен ,,Катан,, . :)
21.12.2014 21:56
Може и така да се нарече:), макар да не е типичния щолен с мая.

Няма да забравя Коледния ти подарък от преди 3 години!
Пожелавам ти нова книга и много успех!
Светли празници, Мария!
цитирай
21. distrelets - Здравей, Кате!
21.12.2014 23:06
И аз всяка година правя нещо подобно, но смесвам олио и масло. И моето е измишльотина, аз му казвам кекс "Ала Диди", все се каня да си го запиша, но отлагам. Сега ще ползвам твоята рецепта на готово :))) . Наистина става вкусно и се изяжда бързо, няма кой да го чака до март! Поздрави с пожелание за здраве и късмет!
цитирай
22. katan - distrelets -
21.12.2014 23:17
Добър вечер, Диди!
Масло, при това ДОМАШНО от екологично чист регион го има и тук:).
То е в КАРАМЕЛЕНИЯ ТОПИНГ.
Днес сложих една голяма бучка, която доста надвишава 1 с.л.:).
Ползвай на готово и със здраве!
Затова я публикувах по-рано, за да си я познае някой:).
Весели и вкусни празници!
цитирай
23. makont - Здравей Кате! Сега е моментът да развъртим черпака и миксера.
22.12.2014 23:41
Прекрасно изглежда, а и полето за импровизации е безкрайно. И после, тези прекрасни дълги зимни вечери на уют и обич. Обожавам това време на годината. Усмивки и светли празници!
цитирай
24. katan - 24. makont - Здравей Кате! Сега е моментът да развъртим черпака и миксера.
23.12.2014 07:47
Добро утро, Майски!
Сега е моментът:) и аз ги редувам - за Бъдни вечер, за Коледа ... като във филма:) и така до до утре вечер /живот и здраве!/, когато всички ще се съберем на постната трапеза, ще прекадим и ще се зарадваме за предстоящото РОЖДЕСТВО!
СВЕТЛИ ПРАЗНИЦИ!
цитирай
25. lion1234 - Великолепен сладкиш!
23.12.2014 10:54
Богата работа: плодове, ядки, ром, коняк, уиски! Нека този сладкиш направи живота ви в къщата сладък и щастлив!
Весели празници, скъпа дружке!
цитирай
26. katan - 26. lion1234 - Великолепен сладкиш!
23.12.2014 17:51
Великолепен е, приятелю!
И богат наистина - нека има от всичко:).
Ако можех бих почерпила всички тук, в блога:).
Благодаря ти за пожеланието! Дай, Боже!
Весели празници и на теб!
цитирай
27. paciencia - Мила Кате,
24.12.2014 00:41
Минах още веднъж само да ти пожелая весела Коледа и много, много здраве! Все още не съм правила опит със сладкиша:)
цитирай
28. veninski - Светли и благословени празници, ...
24.12.2014 06:35
Светли и благословени празници, приятелко!
цитирай
29. katan - 28. paciencia - Мила Кате,
24.12.2014 14:54
Благодаря ти, Вася!
Трогна ме с коментара и пожеланията си!
Светли, топли и уютни Бъдни вечер и Рождество!
Много здраве, щастие и късмет!

П.П. Сладкишът е вкусен по всяко време на годината. Имаш време да опиташ:).
Прегръдка!
цитирай
30. katan - 29. veninski - Светли и благословени празници
24.12.2014 14:56
Светли и благословени да са теб и семейство ти, Васко!
Много здраве и нова книга!
цитирай
31. metlichina - красиво и апетитно...
28.12.2014 12:47
върна ме в едни щастливи дни, когато моята майка правеше нещо подобно
за Коледа... благодаря ти, от сърце...
цитирай
32. katan - 32. metlichina - красиво и апетитно...
01.01.2015 22:48
Щастливи сме, когато майките ни правят, каквото и да е, мила!
Тогава дните ни са пълни и щастливи.
Разбираме го след години ...
Прегръщам те!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: katan
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5682730
Постинги: 719
Коментари: 19190
Гласове: 196383
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930