Постинг
21.12.2014 15:04 -
КОЛЕДЕН СЛАДКИШ
"КОЛЕДЕН СЛАДКИШ, подобен на щолен" /моя измишльотина:)/ Как да превърнем един най-обикновен кекс в нещо празнично? Слагах най-различни плодове и ядки и се получи наистина нещо много сполучливо, подобно на КОЛЕДЕН ЩОЛЕН, но без мая. После реших да го полея с КАРАМЕЛЕН ТОПИНГ /собствено производство/ и стана още по-добре. Бях на гости на една моя много добра и поне от 50 години приятелка и тя ме помоли да й напиша рецептата. Всъщност точна рецепта няма:). Всеки импровизира по свой вкус. Написала съм много подробности, за да е удобно на приятелката ми ЛЕНЧЕТО. Реших да споделя рецептата и тук. Един обикновен кекс, "пременен":) в коледна премяна.
1.Брашно - 3.ч.ч. 2.Яйца - 4 бр 3.Захар - 1 или 1 и 1/2 ч.ч. /за предпочитане кафява/ 4.Кисело мляко - около 1 кофичка 5.Олио - малко по-малко от 1 ч.ч. 6.Бакпулвер - 1 п. и още малко /още около 1/2/ 7.Ванилия - 1-2 п. и /ромова, конячена есенция - по избор/ 8.Орехи /ядки- лешници, бадеми / - около 1 кафена чашка. 9.Сушени плодове - стафиди, кайсии, боровинки,смокини, сини сливи /каквото имаш/ 10.Сладко от портокалови кори 11.Ром, коняк, уиски - около 1 чаша 12.Карамфил - няколко гвоздейчета /на вкус/ 13. Канела - малко /на вкус, може и без нея/ 14.Шоколад за готвене - по желание 15.Пудра захар за поръсване
Плодовете, нарязани с големината на боровинките или стафидите се накисват за няколко часа /10-12/ в алкохола, който трябва да ги покрива. I.Сладко от портокалови корички - изяждате 1-2 портокала /зависи от големината/. Коричките ги режеш на парченца с големината на стафидите/боровинките/. II.Сваряваш ги в във вода до 3 пъти, като след всяко завиране се измиват, защото иначе ще нагарчат. После се доваряват в няколко лъжички вода и захар на вкус. Отделяш около 1 чаша в сито, за да се отцеждат една нощ. Остатъка го слагаш в бурканче, докато е още горещо и го затваряш за друг път:). III.Oрехите /ядките, може лешници, бадеми/ се режат на ситно, колкото стафидите, боровинките. Слагаш и парченца шоколад, по желание и на вкус. IV.От 1. до 7. се разбиват с миксер и към сместта се добавят плодовете, в които слагаш фино счуканите карамфилчета. V.Портокаловите корички също се добавят заедно с орехите, в които се прибавя малко канела на вкус. VI.Изсипва се в във форми за терин /форми за кекс, по-дълги и високи, които са намаслени и набрашнени/. Аз лично слагам и хартия за печене /за по-лесно изваждане/. VII.Пекат се в загрята до 180-200 градуса фурна за около 40-45 мин. След 35-та минута ги проверяваш с дървен шиш за скара дали са готови. Ако не остава тесто по шиша ги изваждаш. От всичко това стават 2 форми за терин и 1 по-малка за печене на гъши дроб. Може да се пекат и в други форми, каквито имаш. Може да направиш 1/2 доза или по-малко, като съблюдаваш съотношението. Като се изпекат ги оставяш да изстинат и след това ги "подпорваш" с нож, за да излязат по-лесно и да са цели. Дори да се счупи някой не е страшно. Долепяш ги и ги поръсваш обилно с пудра захар от всички страни. Може да ги поръсиш с цветни и/или щоколадови пръчици. Това е. Този сладкиш издържа до март. Държа го на балкона в един остъклен шкаф и вече няколко години не ме е подвеждал. Аз правя и КАРАМЕЛЕН ТОПИНГ и поливам готовите вече сладкиши, надупчени на няколко места /повечеко/ с дървения шиш. Става много вкусно и сладко, но не е задължително.
КАРАМЕЛЕН ТОПИНГ 1. Захар /аз слагам кафява захар за по-здравословно/ 2. Вода 3.Масло Захарта по усмотрение и желание се разтопява на карамел, към него се добавя водата /не ти пиша количество (по желание)/, но нека да е по-гъсто като течен мед /може би малко по-рядко/. Накрая се добавя 1 лъжица/чка краве масло за по-хубав блясък. Ако решиш да добавяш този топинг трябва първо да залееш печивото, а след това да ръсиш с пудрата захар. Ако ти остане КАРАМЕЛЕН ТОПИНГ го прибираш в стъклена бутилчица за друг път. Описах ти всичко много подробно и се надявам да спазиш инструкциите, за не стане нещо друго от това, което желаем. Изглежда сложно, но не е, а резултатът е повече от добър. Да ви е сладко!
Моят сладкиш става по-цветен и празничен, защото слагам и ЧЕРВЕНИ БОРОВИНКИ:).
Днес ще го направя, но реших най-напред да го споделя тук. Може някой да се "престраши":) и да го направи:) за празника.
цитирайДнес ще го направя, но реших най-напред да го споделя тук. Може някой да се "престраши":) и да го направи:) за празника.
непременно ще опитам тази рецепта.От доста време се каня да направя прословутия щолен, но до сега само съм купувала...наистина уникален вкус)))Много добре ти се е получила измишльотината ;)
цитирайНяма да съжаляваш. Изпитан е в годините:).
Миналата година мислех да го направя с мая, но вече нямаше да е сладкиш "КАТЯ":), а нещо съвсем като щолен.
цитирайМиналата година мислех да го направя с мая, но вече нямаше да е сладкиш "КАТЯ":), а нещо съвсем като щолен.
О, Катенка, каква вкусотия си измислила! Направо нямам търпение да пробвам...Наистина ми изглежда малко сложно, по-скоро бавно...може би защото много детайлно си обяснявала на твоята приятелка, но пък като знам какво трябва да се прави, от предния ден си подготвям сушените плодове и портокаловите корички - а на другия ден набързо забърквам кекса и докато се пече, правя топинга...
Ще се помъча да направя този цветен сладкиш за Коледа - както казваш ти...Сега съм малко заета...транжирам свинско - сланина, наденица, кървавица, мас и пр.- знаеш как е:)) Но като се освободя - веднага ще се включа и аз в сладкарската фиеста! Благодаря ти за рецептата, мила Катенка! Поздрави! Прегръдка с обич!
цитирайЩе се помъча да направя този цветен сладкиш за Коледа - както казваш ти...Сега съм малко заета...транжирам свинско - сланина, наденица, кървавица, мас и пр.- знаеш как е:)) Но като се освободя - веднага ще се включа и аз в сладкарската фиеста! Благодаря ти за рецептата, мила Катенка! Поздрави! Прегръдка с обич!
Много добра изглежда твоята рецепта!Доста съставки ,специално подготвени,но хубавите неща стават бавно!Със сигурност аромата и вкуса ще са неповторими!
Желая ти хубави празници и добро настроение с близките ти хора мила Катя!
цитирайЖелая ти хубави празници и добро настроение с близките ти хора мила Катя!
Поздрави, Кате!
Заслужава си да се опита. Имаме и доста почивни дни на разположение.
Приятни приготовления за Рождество!
Усмихнат ден!
цитирайЗаслужава си да се опита. Имаме и доста почивни дни на разположение.
Приятни приготовления за Рождество!
Усмихнат ден!
Така е, Венетче!
Всички плодове ги приготвям предварително, ядките също.
Правя топинга, след като сложа печивата.
Моите вече се пекат:).
Тази година са само 2. Може да се наложи да правя допълнително.
Една смешка с днешна дата: Нали всичко ми е приготвено предварително и ми остава само да ги"сглобя".
За малко да сложа и ромовата есенция със стъкълцето:).
Добре, че видях навреме:).
За Коледа задължително правя капама по БАНСКИ /натъртвам на "БАНСКИ", защото подправките ми са от там/.
Див кимион и див копър - невероятни аромати на фона на всичко друго!
После я раздавам на съседи и приятели, защото винаги правя огромни количества:).
На теб лека "касапска":) работа!
цитирайВсички плодове ги приготвям предварително, ядките също.
Правя топинга, след като сложа печивата.
Моите вече се пекат:).
Тази година са само 2. Може да се наложи да правя допълнително.
Една смешка с днешна дата: Нали всичко ми е приготвено предварително и ми остава само да ги"сглобя".
За малко да сложа и ромовата есенция със стъкълцето:).
Добре, че видях навреме:).
За Коледа задължително правя капама по БАНСКИ /натъртвам на "БАНСКИ", защото подправките ми са от там/.
Див кимион и див копър - невероятни аромати на фона на всичко друго!
После я раздавам на съседи и приятели, защото винаги правя огромни количества:).
На теб лека "касапска":) работа!
Здравей, Еми!
Рецептата е моя, "авторскаа":) и е много приятна и на вкус и на вид.
Тази снимка е от нета.
Моите ги сложих да се пекат преди 10-15 мин.
Весели празници и на теб, мила!
цитирайРецептата е моя, "авторскаа":) и е много приятна и на вкус и на вид.
Тази снимка е от нета.
Моите ги сложих да се пекат преди 10-15 мин.
Весели празници и на теб, мила!
Здравей, Вили!
Моите неща са все "измишльотини" и импровизации.
Имам само някои, които съм си измислила и правя с години, на които им помня точно съставките:).
Опитай, няма да съжаляваш:) - гаранция:).
Сега ще започна и с тиквеника за Бъдни вечер, за да сколасам:).
Приятни и радостни приготовления за Рождество и на теб!
цитирайМоите неща са все "измишльотини" и импровизации.
Имам само някои, които съм си измислила и правя с години, на които им помня точно съставките:).
Опитай, няма да съжаляваш:) - гаранция:).
Сега ще започна и с тиквеника за Бъдни вечер, за да сколасам:).
Приятни и радостни приготовления за Рождество и на теб!
Благодаря за споделената рецепта! Усетих вкуса на сладкиша докато четях съставките:)
А ти сигурно вече и с тиквеника си приключила. Весели празници и да са спорни приготовленията! Да бъде една чудесна Коледа за теб и семейството ти!
цитирайА ти сигурно вече и с тиквеника си приключила. Весели празници и да са спорни приготовленията! Да бъде една чудесна Коледа за теб и семейството ти!
Здравей, Вася!
Имам много "авторски измишльотини":), които исках да споделям в блога.
Направих си друг блог специално за рецепти, но той от близо 2 години е "блокиран за 45 мин.:)/.
Сладкишите са готови, топингът също. Замириса ми на Рождество:)!
Тиквеникът вече е във фурната, но не е готов още:).
Чудесни празници и на теб!
цитирайИмам много "авторски измишльотини":), които исках да споделям в блога.
Направих си друг блог специално за рецепти, но той от близо 2 години е "блокиран за 45 мин.:)/.
Сладкишите са готови, топингът също. Замириса ми на Рождество:)!
Тиквеникът вече е във фурната, но не е готов още:).
Чудесни празници и на теб!
Катан, беше удивителен фактът как скролвайки по страничката, за да видя дължината на поста и да преценя дали сега да го чета или по-късно, когато имам повече време, първото, което ми попадна пред погледа, беше ''Този сладкиш издържа до март.'' :X
Не знам дали за сладкиша ставаше дума, обаче репликата ме разконцентира дотолкова, че смятам да се върна през март за проверка :))))
пп. Шегувам се :-)
Весели празници пожелавам на съвестните домакини!
:)
цитирайНе знам дали за сладкиша ставаше дума, обаче репликата ме разконцентира дотолкова, че смятам да се върна през март за проверка :))))
пп. Шегувам се :-)
Весели празници пожелавам на съвестните домакини!
:)
Здравей, waterway !
И аз понякога проверявам дължината на постинга:).
Има много интересни и стойностни, но поради дължината ги оставям за "после";).
Може би трябваше да го съкратя, но реших, че така е и посвещение за ЛЕНЧЕТО, моята приятелка от най-ранните ми детски години.
Да, наистина този сладкиш се запазва до март.
Тази година едва ли ще е така:).
Направих само два, но това не пречи да минеш и през март на проверка:).
Хубава вечер и светли празници!
цитирайИ аз понякога проверявам дължината на постинга:).
Има много интересни и стойностни, но поради дължината ги оставям за "после";).
Може би трябваше да го съкратя, но реших, че така е и посвещение за ЛЕНЧЕТО, моята приятелка от най-ранните ми детски години.
Да, наистина този сладкиш се запазва до март.
Тази година едва ли ще е така:).
Направих само два, но това не пречи да минеш и през март на проверка:).
Хубава вечер и светли празници!
Здравей, Анонимен!
Сигурна съм, че не си анонимен, просто така излизаш в момента:).
Не се опитвай, а направо го направи:).
Ще ти хареса!
Весели празници и на теб!
цитирайСигурна съм, че не си анонимен, просто така излизаш в момента:).
Не се опитвай, а направо го направи:).
Ще ти хареса!
Весели празници и на теб!
анонимен написа:
Ще се опитам да го направя този сладкиш! Весели празници за теб и близките ти! :)
Благодаря, Кате!
Елементарен, но е много ефектен и вкусен, Лидис.
Сигурна съм, че ще ти хареса!
Направи го за твоето умно дете като подарък от България!
Весели празници на цялото ти семейство!
цитирайСигурна съм, че ще ти хареса!
Направи го за твоето умно дете като подарък от България!
Весели празници на цялото ти семейство!
този кекс - хем красив, хем уханен! :)
Здравей, Кате мила, изглежда просто неустоимо! Сигурна съм, че трудът си струва; нали хубавите неща стават бавно и искат усилия; обаче не знам как такова изкушение издържа до март, у дома сладките вкуснотийки издържат не по - дълго от седмица, каквато и воля да проявявам. :)
Светли празници, Кате мила, на теб и всичките ти любими хора!
цитирайЗдравей, Кате мила, изглежда просто неустоимо! Сигурна съм, че трудът си струва; нали хубавите неща стават бавно и искат усилия; обаче не знам как такова изкушение издържа до март, у дома сладките вкуснотийки издържат не по - дълго от седмица, каквато и воля да проявявам. :)
Светли празници, Кате мила, на теб и всичките ти любими хора!
Щолен ,,Катан,, . :)
цитирай Днешните станаха още по-нагиздени:)))).
Донесох ги тук да ги покажа на Ленчето по скайпа, а те миришат толкова изкусително, но ще почакат още няколко дни.
Още е пост.
Този на снимката е от нета. Моите ги накиприх като ... Ами като за Коледа:).
Не мога да кача снимките. Пробвах по различни начини и от различни браузери, но не става.
Иначе щях да се похваля с "измишльотините" си.
Трудът определено си струва.
Запазва се до март, особено като забравиш, че има такова нещо:).
Тогава е още по-вкусно и сладко:).
Светли и весели празници на теб и семейството, миличка Мег!
Прегръщам те!
цитирайДонесох ги тук да ги покажа на Ленчето по скайпа, а те миришат толкова изкусително, но ще почакат още няколко дни.
Още е пост.
Този на снимката е от нета. Моите ги накиприх като ... Ами като за Коледа:).
Не мога да кача снимките. Пробвах по различни начини и от различни браузери, но не става.
Иначе щях да се похваля с "измишльотините" си.
Трудът определено си струва.
Запазва се до март, особено като забравиш, че има такова нещо:).
Тогава е още по-вкусно и сладко:).
Светли и весели празници на теб и семейството, миличка Мег!
Прегръщам те!
Може и така да се нарече:), макар да не е типичния щолен с мая.
Няма да забравя Коледния ти подарък от преди 3 години!
Пожелавам ти нова книга и много успех!
Светли празници, Мария!
цитирайНяма да забравя Коледния ти подарък от преди 3 години!
Пожелавам ти нова книга и много успех!
Светли празници, Мария!
И аз всяка година правя нещо подобно, но смесвам олио и масло. И моето е измишльотина, аз му казвам кекс "Ала Диди", все се каня да си го запиша, но отлагам. Сега ще ползвам твоята рецепта на готово :))) . Наистина става вкусно и се изяжда бързо, няма кой да го чака до март! Поздрави с пожелание за здраве и късмет!
цитирайДобър вечер, Диди!
Масло, при това ДОМАШНО от екологично чист регион го има и тук:).
То е в КАРАМЕЛЕНИЯ ТОПИНГ.
Днес сложих една голяма бучка, която доста надвишава 1 с.л.:).
Ползвай на готово и със здраве!
Затова я публикувах по-рано, за да си я познае някой:).
Весели и вкусни празници!
цитирайМасло, при това ДОМАШНО от екологично чист регион го има и тук:).
То е в КАРАМЕЛЕНИЯ ТОПИНГ.
Днес сложих една голяма бучка, която доста надвишава 1 с.л.:).
Ползвай на готово и със здраве!
Затова я публикувах по-рано, за да си я познае някой:).
Весели и вкусни празници!
Прекрасно изглежда, а и полето за импровизации е безкрайно. И после, тези прекрасни дълги зимни вечери на уют и обич. Обожавам това време на годината. Усмивки и светли празници!
цитирай
24.
katan -
24. makont - Здравей Кате! Сега е моментът да развъртим черпака и миксера.
23.12.2014 07:47
23.12.2014 07:47
Добро утро, Майски!
Сега е моментът:) и аз ги редувам - за Бъдни вечер, за Коледа ... като във филма:) и така до до утре вечер /живот и здраве!/, когато всички ще се съберем на постната трапеза, ще прекадим и ще се зарадваме за предстоящото РОЖДЕСТВО!
СВЕТЛИ ПРАЗНИЦИ!
цитирайСега е моментът:) и аз ги редувам - за Бъдни вечер, за Коледа ... като във филма:) и така до до утре вечер /живот и здраве!/, когато всички ще се съберем на постната трапеза, ще прекадим и ще се зарадваме за предстоящото РОЖДЕСТВО!
СВЕТЛИ ПРАЗНИЦИ!
Богата работа: плодове, ядки, ром, коняк, уиски! Нека този сладкиш направи живота ви в къщата сладък и щастлив!
Весели празници, скъпа дружке!
цитирайВесели празници, скъпа дружке!
Великолепен е, приятелю!
И богат наистина - нека има от всичко:).
Ако можех бих почерпила всички тук, в блога:).
Благодаря ти за пожеланието! Дай, Боже!
Весели празници и на теб!
цитирайИ богат наистина - нека има от всичко:).
Ако можех бих почерпила всички тук, в блога:).
Благодаря ти за пожеланието! Дай, Боже!
Весели празници и на теб!
Минах още веднъж само да ти пожелая весела Коледа и много, много здраве! Все още не съм правила опит със сладкиша:)
цитирайСветли и благословени празници, приятелко!
цитирайБлагодаря ти, Вася!
Трогна ме с коментара и пожеланията си!
Светли, топли и уютни Бъдни вечер и Рождество!
Много здраве, щастие и късмет!
П.П. Сладкишът е вкусен по всяко време на годината. Имаш време да опиташ:).
Прегръдка!
цитирайТрогна ме с коментара и пожеланията си!
Светли, топли и уютни Бъдни вечер и Рождество!
Много здраве, щастие и късмет!
П.П. Сладкишът е вкусен по всяко време на годината. Имаш време да опиташ:).
Прегръдка!
Светли и благословени да са теб и семейство ти, Васко!
Много здраве и нова книга!
цитирайМного здраве и нова книга!
върна ме в едни щастливи дни, когато моята майка правеше нещо подобно
за Коледа... благодаря ти, от сърце...
цитирайза Коледа... благодаря ти, от сърце...
Щастливи сме, когато майките ни правят, каквото и да е, мила!
Тогава дните ни са пълни и щастливи.
Разбираме го след години ...
Прегръщам те!
цитирайТогава дните ни са пълни и щастливи.
Разбираме го след години ...
Прегръщам те!
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене
За този блог
Гласове: 196383
Блогрол
1. "Това беше от мен"
2. "Искаш ли" - На Румяна
3. Диво цвете - от miaa.blog.bg
4. МОРСКИ ТЕРМИНИ gidmastar http://gidmastar.blog.bg/drugi/2013/03/13/morski-termini.1063785 -
5. ТАНГО
6. Реч на кмета на Панагюрище-http://lotos16.blog.bg/lichni-dnevnici/2015/05/02/quot-dnes-ot-nas-ne-se-iska-da-umrem-dostoino-za-bylgariia-a.1358324
7. един блог, който заслужава да посетите - hadjito
8. На мама
9. Историо - wonder
2. "Искаш ли" - На Румяна
3. Диво цвете - от miaa.blog.bg
4. МОРСКИ ТЕРМИНИ gidmastar http://gidmastar.blog.bg/drugi/2013/03/13/morski-termini.1063785 -
5. ТАНГО
6. Реч на кмета на Панагюрище-http://lotos16.blog.bg/lichni-dnevnici/2015/05/02/quot-dnes-ot-nas-ne-se-iska-da-umrem-dostoino-za-bylgariia-a.1358324
7. един блог, който заслужава да посетите - hadjito
8. На мама
9. Историо - wonder