Прочетен: 30927 Коментари: 28 Гласове:
Последна промяна: 15.10.2012 09:50
Още един „подгрят” спомен /писани са през август 2010-та и са публикувани в blog.bg/,
който заедно с Мишел посвещаваме на
Мариана / megg /.
Един спомен, който ме споходи днес, минавайки с Мишел покрай една хлебарница , от където се носеше ароматът на пресен хляб.
В много ранното ми детство /говоря за времето преди или около 1960-та година, когато съм била 5- 6 - годишна/ си спомням още един силен и специфичен аромат - ароматът на домашно изпечен хляб.
В съседните къщи в определен ден от седмицата печаха домашен хляб, денят беше строго определен, мисля, че беше петък, но не съм въвсем сигурна.
/Сега си спомням, че някога, някъде бях прочела, че във Финландия понеделник е ден за пране и само човек, който не познава традициите може да зададе глупавия въпрос в понеделник: "Какво прави днес?":)/
Та да кажем, че в Града печаха хляб в петък, всеки петък, така ми се струва резонно в днешния ни ден, но дали съм права, не мога да кажа със сигурност:).
В нашия заден двор също имаше пещ, но баба не печеше хляб, а ние с дядо го купувахме от хлебарницата на Чаршията.
Много ми се искаше и ние да си изпечем хляб!
Баба ми донасяше понякога от близки по един крайшник /крещник/,който беше невероятно уханен, мек и неповторим!
Аз не съм от хората, които си искат нещо, защото преди да съм го поискала вече съм го получила .
Не си спомням как възникна веднъж идеята и баба да омеси и изпече хляб. Може би съм споменавала нещо:), не само "може би", а "най-вероятно":).
Бях толкова щастлива от това, че не можех да си намеря място от радост!
Баба слезе в зимника, за да извади едно дървено коритце /това били нощви за месене на хляб/.
Отнякъде се появи и чувалче с брашно, но не си спомням дали го купихме с дядо или го имаше в къщи /там имаше от всичко по много!/.
Аз с голям ентусиазъм се включих в целия процес по производството на хляба.
Извадихме с баба дърва от зимника, в който имаше място за всичко, струпахме ги пред пещта, после дядо донесе борна /борина за разпалване/.
Не си спомням подробности, но този хляб го помня.
С баба се качихме в кухнята, където беше доста топло и аз уж й помагах, но май стоически се опитвах да покажа колко добре се чувствам;).
Не беше така, не се чувствах добре, но ... , който иска домашен хляб ще си носи последиците!:)
Спомням си, че и аз взех активно участие в това приключение:) - баба ми даде да намажа с олио едни накъдрени тави, каквито много по-късно си купих някъде в Бургас или Сливен, /но те си бяха чисто тенеке/, само защото ми напомняха за Града .
Много тави с хляб бяха! Не знам колко, но този хляб го ядохме цяла седмица!
След като всичко беше готово, /вероятно дядо е запалил пещта/, всички отнесоха тавите и ние с баба седнахме да чакаме да се изпече хляба.
Е, най-накрая и от нашия двор замириса на топъл, домашен хляб!
Беше вече тъмно, когато започнаха да вадят хляба - мисля, че и лелите ми и дядо се включиха. Баба зави всеки хляб по отделно с месал и го остави да поизстине.
Нямах търпение да го опитам! Сигурно и на вас ви се е случвало и не само в детството:)/нетърпението:) имам предвид:)/.
В очакване на готовия хляб, баба сложи в жарта кубаци /царевица/, която много обичах, но до сега не ми я печаха в пещта, а на едно огнище /баба я заравяше в жарта и ставаше ...ммм:)/ .
Този път кубаците не ме съблазняваха:). Очаквах хляба!
Баба започна да го вади от тавите и първата хапка беше за мен!
Няма нищо по-вкусно от домашен, току-що изпечен хляб на дърва!
На другия ден и аз излязох на улицата с една филя /филия:)/ домашен хляб и бях като всички други деца!
Но, домашният хляб се оказа не чак толкова ароматен и апетитен след няколко дни.
Не знаех, че една пещ хляб се яде цяла седмица:).
Бях свикнала да купуваме с дядо всеки ден хляб, а за мен имаше и по едно симидче /сегашните земелчета ми приличат на някогашните симидчета, но не са същите/.
По едно време започнах да казвам, че не съм гладна, не искам хляб, защото той беше загубил много от вкуса си, а ароматът беше много различен, но не си признах:) защо не искам:).
Повече не пекохме хляб. И аз повече не спомех за него. Това беше първата и единствена за мен пещ с домашен хляб, направен и изпечен от баба.
Е, не ми строшиха хатъра - ядох наш си, домашен хляб!
Но това ми беше за урок :).
Като не знаеш нещо - питай:).
И всяко нещо да е с мярка:)!
П.П.
Много пъти, когато съм потъвала в аромата на топло изпечен хляб, съм си спомняла Града и моя "злополучен" :) опит с домашния хляб:).
Но днес този аромат, в съчетание с Мишел ми върна един скъп спомен, от който съм си направила и изводи за цял живот:).
Може би трябваше да бъда с Миши, заради която се захванах да редя този "пъзел" с аромати и свидни спомени от моето детство, за да "дойде" и този спомен.
Няма нищо случайно!
Без бял хляб и макарони, момичета!
Борисов обеща хляб за 7000 души в Кърджа...
30.12.2013 20.01 - ЧЕСТИТА НОВАТА 2014 Г...
Надарският надпис все пак съществува – п...
Колко топлота и задушевност имаше в ония дни...
" ... и ние с баба седнахме да чакаме да се изпече хляба." - очакването, когато нищо друго няма значение ... красота, дълбока мъдрост и символика има в това очакване, сякаш и самото време спира, да се порадва на чудото ...
А от вашата пътечка с Мишел ще се роди друг уханен, топъл спомен, който един ден тя ще разказва, а ти ще й се радваш.
Прегръдки и за двете, Кате! :)
Благодаря за хубавия разказ!:)
Колко топлота и задушевност имаше в ония дни...
Здравей, Дани!
Всички пазим по един топъл спомен с аромат на хляб или козунак:).
Хубав ден и поздрави!
" ... и ние с баба седнахме да чакаме да се изпече хляба." - очакването, когато нищо друго няма значение ... красота, дълбока мъдрост и символика има в това очакване, сякаш и самото време спира, да се порадва на чудото ...
А от вашата пътечка с Мишел ще се роди друг уханен, топъл спомен, който един ден тя ще разказва, а ти ще й се радваш.
Прегръдки и за двете, Кате! :)
Здравей, Мег!
На този спомен ме наведе ти с коментара си, затова го посветих на теб:).
Мишел е чудото, заради което започнах преди две години да си записвам "изскочили":) спомени, да й ги разказвам и тя да ми казва - "Пак":).
Сега вече казва: "Иска още Мишел":).
Вчера й разказах един друг спомен, който тя не хареса. Може би по тона ми, по чувството, което ме беше завладяло, тя усети, че е нещо тъжно, въпреки думите, с които й разказвах.
За сетен път се убедих колко нежна, чувствителна и ранима е детската душа.
Децата трябва да се обичат и "миловат", за да израстнат добри хора.
Мишелче е много обичано дете и се надявам, че ще стане и добър човек.
Прегръщаме те и ние с Мишел, Мег.
Хубав ден!
Благодаря ти, Влади:).
Това е един от 12-13-те ми спомена, които написах преди две години и нещо, но са деактивирани.
Всички мои спомени са аромарни.
Ароматът ме съптства през целия ми живот.
Благодаря за хубавия разказ!:)
Привет и на теб, приятелю!
Все пак сме в родната България:) и трябва да започнем седмицата с усмивки и аромат на нещо нашенско:).
Не съм сигурна, че понеделника в съвремието ни е ден за пране някъде:).
Усмихнат и ароматен ден:)!
15.10.2012 11:22
На мен лично ми харесват някои от опитите му:).
Рядко използвам хляб в момента, затова пробвам само "опитите":).
Поздрави и хубав ден!
Нищо не се връща назад, особено годите:).
Поздрави!
15.10.2012 15:04
Моят спомен за бабин хляб е само един и то със смешен край:).
Поздрави!
Като поизстине намазваше я с малко свинска мас, поръсваше я с червен пипер и чубрица...Това ще е било първата пица,която съм ял!
Баба изпече веднъж хляб, за да не ми "строши хатъра":).
Повече нито аз исках, нито пък тя имаше желание за това:).
Хубава вечер!
За мен домашната фурна, Катя я свързвам с домашната кавърма и печеното агне. Цялата махала усеща, че някъде се пече нещо вкусно... Катя, как ми се прияде, ако знаеш домашна баница и лекичко да е поизгоряла... Няма наяждане, недай се Боже да има и овче кисело мляко, пръстите ще си оближа чак...:)
Прегръдка за теб и Мишел! И за Мег!!
Хубава вечер!
какви топли спомени ми навя, мила приятелко...
прегръщам те..
Не можах да изчакам да се "появят" коментарите ви, затова отговарям общо на всички, но от всеки от вас ми остана по нещо.
Пожелавам ви хубав и ароматен ден!
Поздрави!:)
Сякаш ме доближава съвсем осезателно до природата...
Със затворени очи и от разстояние мога да го усетя безпогрешно.
Доставя удоволствие като водата, като чистия въздух,
като свежия дъх на полската растителност след дъжд...
Като нещо истинско!
Здрава опора - сила и радост едновременно!
Колко е вкусен!
Дори само с мерудия!:)
Мисля че удачно може да бъде включен
в една успешна терапия с аромати!:)
Приятен ден с дъх на есен от мен!:)
Поздрави!:)
Ех, Лизи! Така е, когато не сме свикнали с нещо.
Ти ми припомни защо не обичам филия с масло - и аз бях много злояда и майка ми мажеше филията с много масло, да ме "подсили":).
Поздрави и на теб!
Сякаш ме доближава съвсем осезателно до природата...
Със затворени очи и от разстояние мога да го усетя безпогрешно.
Доставя удоволствие като водата, като чистия въздух,
като свежия дъх на полската растителност след дъжд...
Като нещо истинско!
Здрава опора - сила и радост едновременно!
Колко е вкусен!
Дори само с мерудия!:)
Мисля че удачно може да бъде включен
в една успешна терапия с аромати!:)
Приятен ден с дъх на есен от мен!:)
Хлябът е наистина здрава опора - сила и радост едновременно!
Не случайна е и поговорката, че никой не е по-голям от хляба.
Много неща ми се заблъскаха в главата свързани с хляба и коментара ти, Инел.
Приятен есенен следобед, Инел!
За да стане хляб трябва огън. Но на огън не се пече хляб. И ето тук на сцената се явява мъжът. Донася дъбови или в краен случай букови - пак става- съчки. Фурната се обгаря, тоест тухлите да се нагреят като на акумулираща печка. Чак когато тухлите посививеят или по-точно побелеят майсторът отчита, че хлябът ще се опече. Тогава останалите вършини се изгрибат, остава се съвсем малко жар или хич и чак тогава се вкарват с дървена лопата месениците хляб. Затваря се фурната почти херметически и хляба се опича от акумулирана топлина. Това невестите вече го знаят от опит. Когато се разнесе аромата на печен хляб, броиш до сто и тогава отваряш фурната. Това е специална технология, българска.
Та важно е мъжкото начало. ;) :)
Обожавам аромата на току що опечен хляб.
Благодаря те, че ми припомни!
Поздрави!
Здравей!
Ние с баба се занивахме с женската:) работа.
Борната и всичко останало беше работа на дядо.
Не си спомням целия ти коментар, а нямам време да го чакам.
Не се сърдиш, че ти отговарям толкова кратко, нали:))))?
Поздрави, приятелю!
Радвам се, че си тук!
Много топли спомени за запазила Кате!
Поздрави!
2. "Искаш ли" - На Румяна
3. Диво цвете - от miaa.blog.bg
4. МОРСКИ ТЕРМИНИ gidmastar http://gidmastar.blog.bg/drugi/2013/03/13/morski-termini.1063785 -
5. ТАНГО
6. Реч на кмета на Панагюрище-http://lotos16.blog.bg/lichni-dnevnici/2015/05/02/quot-dnes-ot-nas-ne-se-iska-da-umrem-dostoino-za-bylgariia-a.1358324
7. един блог, който заслужава да посетите - hadjito
8. На мама
9. Историо - wonder