Прочетен: 4083 Коментари: 18 Гласове:
Последна промяна: 11.01.2012 23:02
Подготовката за празника е в разгара си. Приятно е да се подготвяш за любимите хора. Да подготвяш за всеки по нещо любимо за наслада на небцето, за радост на окото и блаженство на душата.
Всеки празник си има своите аромати и своето очарановане. Не бих могла да опиша аромата на Нова година, защото в него има от всичко, като в едно отлично, отлежало вино с неповторим вкус и дълго помнещ се послевкус и аромат.
В Новогодишната нощ всичко е различно – дори най-обикновените думи, които си разменяме носят някакви неподозирани послания като пожелания и очакване на нещо ново, добро и незабравимо.
Хубаво е. Топло и уютно е. Богато украсено и отрупано с всички дарове на земята – наша и чужбинска.
Тази година се усмихвах като броях държаваите, които присъстваха на трапезата ни. Помислих си, дори го изрекох на глас, че ако имаме сили можем да седим на масата и всеки час да си честитим Новата година в зависимост от това, което си вземаме от багатата трапеза.
Не го направихме, защото би ни отнело почти денонощие.
Отварянето на шампанското е ритуал, магия и усещане, което се случва само на Нова година.
Искри, издига ефирни мехурчета, които се събират до ръба на чашата, до захарта и полукръгчето лимон, а после бавно се снишават при наздравицата и пожеланията за най-доброто в тази година.
Тези мехурчета ми приличат на човешки емоции.
Издигат се, въздигат ни,правят ни неимоверно щастливи, после постепенно спадат и ни връщат в истинското житие-битие, във времето когато еуфорията е отминала и отново „проглеждаме” за реалната действителност.
Така след Новогодишната наздравица и фоейверките, които изпълват и осветяват небето на мен ми става малко тъжно.
Не знам защо. Не мога да си обясня. Сякаш се отделям от заобикалящите ме и поглеждам отстрани, не като част от празнуващите, а като страничен наблюдател.
Случва ми се понякога, да не кажа често. На гребена на вълната, на върха на емоцията аз сякаш се дистанцирам от всичко и всички.
Не, не. Там съм, присъствам, вдигам наздравици, но все едно го прави някой друг, не аз.
Аз наблюдавам отстрани, но никой не забелязва това. Мислите и чувствата бушуват в мен като бъбълчета от шампанско, докато постепенно слегнат и повърхността стане почти гладка.
Тогава се „връщам” в „опаковката” си. Времето е отминало.
Включвам се в празника. Влизам в „тона” му и всичко става отново празнично, Новогодишно, заредено с радост и настроение до ... следващия празник, до следващата Нова година ... До следващата подготовка и суета или суетене, които ме карат да си задавам толкова въпроси и да си отговарям с по няколко отговора ...
Хубаво е все пак да е празник.
Тези, които като мен излизат от "опаковката" си нека го правят незабележимо и да оставят другите да се порадват - поне за ден, поне за нощ ...
София, 03.01.2012 Катя Атанасова
За много, много години!:)
За много, много години!
За много години, приятелю!
Нека да е само като в началото на постинга:))).
Поздрави и хубав ден!
Пчелице, мила!
Благодаря ти, че си прочела целия постинг!
При мен е така. Редуват се настроянията, но почти никой не забелязва промяната.
Те са само в мен и за мен.
Реших да ги споделя. Може и някой друг да познае себе си и душевното си състояние в моето наблюдаващо Аз:).
Не е тъжно. Реално е.
Поздрави за теб и много весело АЗ:)))!
Да бъде, Ати!
Амин!
Благодаря ти, милО пчелице, милО дОшице:))).
Доброто винаги побеждава - аз съм убедена в това.
Може да закъснее победата му, но винаги идва!
Целуни малкото юначе!:)))
Нека е като шампанското в първата част, Лизи!
Втората не е толкова игрива:))).
Поздрави и за много години!
03.01.2012 19:34
успешна-нека тез искрици от шампанско блещукат в твоите очи нонстоп-
без умора оставащите 363 дни от годината,нека тез шампанскови мехурчета
ти дадат криле да полетиш на воля на крилете на мечтите-бъди,Кatan-бъди и все такава остани,приятелко:)))
успешна-нека тез искрици от шампанско блещукат в твоите очи нонстоп-
без умора оставащите 363 дни от годината,нека тез шампанскови мехурчета
ти дадат криле да полетиш на воля на крилете на мечтите-бъди,Кatan-бъди и все такава остани,приятелко:)))
Благодаря ти, Хлорис!
Нека е здрава, благодатна, искряща Новата година!
Нека бъбълчетата от шампанското да се задържат, колкото се може по-дълго, преди постепенно да слегнат и повърхността стане почти гладка.
Нека емоцията на празникапродължи по-дълго!
Нека!
Поздрави и прекрасни 363 дни от тази година!
Честита да е и за теб, Огнено момиче!
За много години изпълнени със здраве, щастие, любов и успехи!
05.01.2012 14:41
Нека е като шампанското в първата част, Лизи!
Втората не е толкова игрива:))).
Поздрави и за много години!
05.01.2012 19:28
Нека е като шампанското в първата част, Лизи!
Втората не е толкова игрива:))).
Поздрави и за много години!
Права си, Лизи. Не може.
Прочетох ти "Светицата".
Много ми хареса.
Ще пиша там, когато имам време и настроение.
Поздрави и хубава вечер!
06.01.2012 10:13
Когато ти е хубаво, когато си намерил хармонията със самия себе си, мира!
Поздрави, Катя!
06.01.2012 10:40
Когато ти е хубаво, когато си намерил хармонията със самия себе си, мира!
Поздрави, Катя!
В делниците са празниците, Санде.
Сега като си представя истерията по едни измислени от БЕЗделници празници тръпки ме побиват ...
2. "Искаш ли" - На Румяна
3. Диво цвете - от miaa.blog.bg
4. МОРСКИ ТЕРМИНИ gidmastar http://gidmastar.blog.bg/drugi/2013/03/13/morski-termini.1063785 -
5. ТАНГО
6. Реч на кмета на Панагюрище-http://lotos16.blog.bg/lichni-dnevnici/2015/05/02/quot-dnes-ot-nas-ne-se-iska-da-umrem-dostoino-za-bylgariia-a.1358324
7. един блог, който заслужава да посетите - hadjito
8. На мама
9. Историо - wonder