Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2011 10:00 - СТЕФАНОВДЕН
Автор: katan Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5706 Коментари: 52 Гласове:
52

Последна промяна: 27.12.2011 16:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                                                     image

Още един хубав християнски празник, който честваме много щастливо и задушевно у дома – именния ден на малкия ми син.

Годината е почти в края си, но като вълшебен маг изважда от ръкава си още един празник, за да направи дните до Нова година все такива – празнични и светли, с много настроение, радост и наздравици.

 

                                        ЖИТИЕ

         НА ПЪРВОМЪЧЕНИК И АРХИДЯКОН СТЕФАН
                                
                              image

След Възнесението на Иисуса Христа и след слизането на Св. Дух над апостолите словото Господне бързо се разпространявало, и числото на вярващите растяло всеки ден. Юдейските началници и членовете на синедриона с ожесточение и гняв виждали успехите на новото учение. След като предали Иисуса Христа на позорна кръстна смърт, те се надявали, че с Него ще загине и Неговото слово. Но сега видели, че смирените рибари безстрашно и гръмко проповядват името на възкръсналия Христа, който възлязъл на небето и седнал отдясно на Бога; че те правят чудеса, чрез едно допиране - изцеряват болни и дават зрение на слепи; че на всички езици те разпространяват учението на Христа и че думите им, изпълнени с необикновена сила, увличат множество люде, готови с радост да напуснат своите семейства и домове, за да станат последователи Христови.
Виждайки всичко това, юдейските началници започнали силно да се тревожат и да взимат строги мерки против апостолите. Те ги наказвали, затваряли ги в тъмница, забранявали им да проповядват, възбуждали срещу тях народа, наричайки ги разорители на Мойсеевия закон. Но въпреки тия гонения Христовото учение се разпространявало и самите житейски потребности на новообразуваното общество се осигурявали. Защото, както говори апостол и евангелист Лука: "апостолите пък свидетелстуваха с голяма сила за възкресението на Господа Иисуса Христа, и голяма благодат беше върху всички. Помежду им нямаше ни един, който да се нуждае, защото които притежаваха земи или къщи, продаваха ги и донасяха цената на продаденото и слагаха пред нозете на апостолите; и се раздаваше всекиму според нуждата."

Между тия, които получавали храна, имало люде от различни страни и народи. Когато броят на християните се увеличил много, между тях се появил ропот. Елинистите – евреи, от езически страни, се оплаквали, че на техните вдовици се дават малки дажби. Това дошло до знанието на апостолите. Заети с проповядването на словото Божие, те решили да не взимат за себе си, в ущърб на проповедта, грижите за домакниските работи на християнското общество и затова решили да изберат из числото на учениците 7 души, на които и поверили грижите за раздаване на дажбите. Избраните били наречени "дякони" (служители). Апостолите се помолили и ги ръкоположили и те взели дейно и ревностно да изпълняват своите задължения.

Пръв измежду седемте дякони бил Стефан, човек изпълнен с вяра и Дух Свети.

В Йерусалим числото на вярващите все повече се увеличавало. Дори мнозина от еврейските свещеници се обърнали към Христа. Това силно обезпокоило членовете на синедриона. Те всъпили в спор със Стефан, но не могли да противостоят на духовната сила и мъдрост, с която били изпълнени неговите думи – толкова повече, че Стефан правел и чудеса. Тогава те прибягнали до друго средство: възбудили срещу него народа, стареите и книжниците, като го обвинили пред синедриона, че уж хулил Бога и Мойсеевия закон. Намерили се лъжесвидетели, които потвърдили техните думи.
Повикали Стефан в синедриона. Вместо да се защищава, той започнал да обвинява своите обвинители, че именно те непрестанно нарушават закона, макар да се хвалят с неговото изпълнение. Той припомнил всички благодеяния на Господа към еврейския народ: как Той го спасил от тежкото египетско робство, чудесно го опазил сред пустинята, дал му закон, устроил за него скинията, а след това и храма, пращал му пророци и проповедници, които му възвестявали за Христа; как тоя избран народ нарушавал Божия закон, убивал пратените от него пророци и най-после изпълнил мярата на своите престъпления, като разпнал Христа. "Твъдоглави и необрязани по сърце и уши – извикал Стефан, - вие всякога се противите на Светия Дух, както бащите ви, тъй и вие! Те убиха ония, които предизвестиха идването на Праведника, Чиито предатели и убийци станахте вие!"
Тези думи възбудили яростта на слушателите: те скърцали със зъби и сърцата им се скъсали от злоба. А Стефан, изпълнен от Дух Свети, веднага прекъснал речта си, погледнал на небето към открилото се пред очите му божествено видение и радостно извикал: "Ето, виждам небесата отворени и Сина човечески да стои отдясно на Бога!" Тогава всички единодушно се нахвърлили върху него и като го измъкнали вън от града в Йосифовата долина, около Кедърския поток, започнали да хвърлят камъни върху него. А той се молил и казвал: "Господи Иисусе, приеми духа ми!" След това коленичил и извикал с висок глас: "Господи, не зачитай им тоя грях!" – и с тия думи починал.
Нито кротостта на Стефан във време на мъченията, нито последната трогателна молитва за враговете не укротила убийците. Те дишали злоба и гняв. От всички най-вече се ожесточавал един момък на име Савел, жесток гонител на църквата Христова – оня същият, който по-късно, просветен от Духа Божи, станал най-твърд и ревностен проповедник на истинската вяра и славен апостол Павел.
Преданието говори, че Пресветата Дева, придружена от апостол Йоан Богослов, гледала от височината как убиват Стефан и се молила за него. Тялото на първомъченика било оставено да го изядат зверовете и птиците. Но Гамалиил, един бележит еврейски законоучител, който уважавал светия мъченик, взел честното му тяло и го погребал в своето имение. Вярващите много плакали за Стефан.
Въпреки гоненията християнската Църква все повече укрепвала. Мъжеството, с което вярващите понасяли тия гонения, убеждавало безпристрастните в истинността на християнската вяра. Повярвалите, принудени да бягат от Йерусалим, където Савел жестоко гонел Църквата, се пръснали по цяла Юдея и навсякъде числото на християните бързо се умножавало.

В 415 г. мощите на първомъченика Стефан били открити чрез чудно видение, което имал един свещеник. Те били поставени в Сионския храм в Йерусалим.
Същия ден се празнува паметта на св. Теодор Начертани, който заедно с брата си Теофан пострадал от иконоборците в Х век. За него виж житието на св. Теофан Начертани, чиято памет се празнува на 11 октомври.

© Жития на светиите, Синодално издателство, 1991 година.

На този ден празнуват всички с имената Стефан и производните му, Венцеслав и производните му, Стоян и производните му.
На този ден празнува и синът ми Стоян и не мога да не се възползвам от случая и да го поздравя:
                      Честит имен ден, Тяне!
Да си жив и здрав и все така всеотдаен и любящ!
                               Обичам те!

Поздравявам и всички именници в blog.bg. - Cefulesteven, Mrazekoff, Бatstefan, Аlison, Сestra и всички, които празнуват с пожелание за много       здраве, късмет и творчески успехи!






Гласувай:
52



1. sande - Честита Коледа! Христос се роди!
27.12.2011 11:05
Поздрави за теб и сина ти Стоян! Да е жив и здрав! И щастлив!

Весели празници!
цитирай
2. tota - Е, Кате, поздрави за постинга!
27.12.2011 11:06
Честит да е именният ден на твоят син и на всички Стефановци, празнуващи днес!
Здраве и живот им пожелавам и късмет! Весел, празничен ден!
Дълги години да отбелязвате този ден в твоя дом, Кате!

Прегръщам те!
цитирай
3. katan - 1. sande - Честита Коледа! Христос се роди!
27.12.2011 11:37
sande написа:
Поздрави за теб и сина ти Стоян! Да е жив и здрав! И щастлив!

Весели празници!


Честита Коледа, Санде!
Благодаря ти за поздравите!
Да е жив и здрав Стоян и все хубави неща да му се случват!
Татко е на Мишел:) - най-хубавото нещо на света!:))))

Весели празници и на теб!
цитирай
4. katan - 2. tota - Е, Кате, поздрави за постинга!
27.12.2011 11:39
tota написа:
Честит да е именният ден на твоят син и на всички Стефановци, празнуващи днес!
Здраве и живот им пожелавам и късмет! Весел, празничен ден!
Дълги години да отбелязвате този ден в твоя дом, Кате!

Прегръщам те!


Благодаря ти, Ати!
Дай, Боже!
Честит да е именния ден на всички именици!
Да са живи и здрави!
Житието е СПЕЦИАЛНО за тях - да знаят чие име носят.

Прегръдка и от мен, Ати, с обич.
цитирай
5. sestra - Благодаря, Кате,
27.12.2011 11:55
да ти е живо и здраво момчето и да има успехи по пътя си повече от слънчевите изгреви и залези, а и те да са безчет :)
цитирай
6. mrazekoff - Честит имен ден на всички именици
27.12.2011 11:59
и най-вече на твоя син - Стоян!
Катя, благодаря ти, че ни представи житието на великомъченик първодякон Стефан.
Много трогващ и праведен живот е имал този светец.
Аз се радвам, че нося неговото име и че най-важните качества, освен Боголюбие за св. Стефан са смирението и преди всичко прошката на греховете на неговите врагове, което се явява като висша форма на любовта към Бога.
Пожелавам на всички вас светли и благословени празници и красива и успешна нова година!
Бъдете благословени в името на Отца и Сина и Светия Дух!
Амин!
цитирай
7. katan - 5. sestra - Благодаря, Кате,
27.12.2011 12:01
Благодаря ти, сестрице!
Да си жива и здрава и ти и пожеланията за сина ми да са пожелания и за теб!
Много радостни усмивки и прегръдка за празника ви!
цитирай
8. katan - 6. mrazekoff - Честит имен ден на всички именици
27.12.2011 12:07
mrazekoff написа:
и най-вече на твоя син - Стоян!
Катя, благодаря ти, че ни представи житието на 6. mrazekoff - Честит имен ден на всички именици
Много трогващ и праведен живот е имал този светец.
Аз се радвам, че нося неговото име и че най-важните качества, освен Боголюбие за св. Стефан са смирението и преди всичко прошката на греховете на неговите врагове, което се явява като висша форма на любовта към Бога.
Пожелавам на всички вас светли и благословени празници и красива и успешна нова година!
Бъдете благословени в името на Отца и Сина и Светия Дух!
Амин!


Честит имен ден, СТЕФАНЕ!
Разчувства ме с твоя коментар!
Точно затова сложих съкратения от мен вариант на житието НА ПЪРВОМЪЧЕНИК И АРХИДЯКОН СТЕФАН.
Да се знае за неговия праведен живот, за смирението, за прошката ...
Все християнски добротели, които сме позабравили май ...
Светъл празник на теб и здрава и силна Нова година!
Благословен си от Бога.
цитирай
9. hristo27 - Честито и от мен на всички именници!
27.12.2011 12:33
Честито и от мен на всички именници!
цитирай
10. veninski - Честит имен на сина ти и на всички ...
27.12.2011 12:36
Честит имен на сина ти и на всички именници! Поздравление за постинга, Катя!
цитирай
11. katan - 9. hristo27 - Честито и от мен на всички именници!
27.12.2011 12:47
hristo27 написа:
Честито и от мен на всички именници!


Честит да им е празника, Ице!
Да са живи и здрави!
цитирай
12. katan - 10. veninski - Честит имен на сина ти и на всички
27.12.2011 12:48
veninski написа:
Честит имен на сина ти и на всички именници! Поздравление за постинга, Катя!


Благодаря ти, Васко!
Ще му предам поздравите. И той прочете книгата ти:).
Живи и здрави да са всички именници!
Да се свети името им.
цитирай
13. monaliza121 - На всички именици - здраве и късм...
27.12.2011 14:02
На всички именици - здраве и късмет!:))
Да ти е честито момчето, Катя, да се прослави с името си, както се е прославил св.Стефан.
Весел празник!:))
цитирай
14. katan - 13. monaliza121 - На всички именици - здраве
27.12.2011 14:07
monaliza121 написа:
На всички именици - здраве и късмет!:))
Да ти е честито момчето, Катя, да се прослави с името си, както се е прославил св.Стефан.
Весел празник!:))


Здраве и късмет на имениците! И радостен празник!
Благодаря за поздрава за моето момче, Лизи!
Ще му предам с удоволствие и целувка.
Прегръдка от мен.
цитирай
15. stefanasenov - Честит празник,
27.12.2011 14:19
Свети Стефан да бди над теб и семейството ти! :)
цитирай
16. katan - 15. stefanasenov - Честит празник,
27.12.2011 14:24
stefanasenov написа:
Свети Стефан да бди над теб и семейството ти! :)


Благодаря ти, именико!
Да ти е светъл празникът днес!
Св. Стефан да те закриля!
цитирай
17. mamas - Честит ти именник, Кате!
27.12.2011 14:24
Да ти е жив и здрав, да се слави името му с чест и доброта!

Честито Рождество Христово!
Честит празник на всички именници!
цитирай
18. katan - 17. mamas - Честит ти именник, Кате!
27.12.2011 14:27
mamas написа:
Да ти е жив и здрав, да се слави името му с чест и доброта!

Честито Рождество Христово!
Честит празник на всички именници!


Честито Рождество!
Благодаря ти, Славе!
Честит да е празника на всички именници!
Св. Стефан да ги пази и закриля!

цитирай
19. vladun - Честито Рождество и честит Стеф...
27.12.2011 15:11
Честито Рождество и честит Стефанов ден!:)
Много поздрави на теб и на именника ти!
цитирай
20. katan - 19. vladun - Честито Рождество и честит Стеф
27.12.2011 15:19
vladun написа:
Честито Рождество и честит Стефанов ден!:)
Много поздрави на теб и на именника ти!


Честито Рождество и на теб, Влади!
Благодаря за поздравите за именника! Ще му предам всеки един!
Хубав ден!
цитирай
21. lidislidis - Светли празници на теб и семейството!
27.12.2011 15:39
Живи и здрави да сте! Весело посрещане на Стефанов ден! Много щастие за синчето!
цитирай
22. tili - честито Рождество
27.12.2011 15:39
и имен ден на детенце, Катански! Да сте живи, здрави и късметлии през Новата година!:)))
цитирай
23. katan - 21. lidislidis - Светли празници на теб и семейството!
27.12.2011 15:43
lidislidis написа:
Живи и здрави да сте! Весело посрещане на Стефанов ден! Много щастие за синчето!


Благодаря, Лидис!
Живи и здрави и вие!
Зарадва ме поздравът ти!
Благодаря от и от името на сина ми!
цитирай
24. katan - 22. tili - честито Рождество
27.12.2011 15:44
tili написа:
и имен ден на детенце, Катански! Да сте живи, здрави и късметлии през Новата година!:)))


Честито, Рождество,Лили!
Много здраве и хубави дни за цялата ти къща!
Благодаря за поздрава за Стефановден!
Ще предам с целувка и удоволствие:)).
цитирай
25. megg - Честит празник, Кате!
27.12.2011 16:17
Да ти е здрав, щастлив и много обичан синът! Много да те радва - и теб, и всичките си любими хора!
Живи, здрави и усмихнати всички именници!
Мила Кате, нека още безчет години са приказни вълшебници и да вадят от ръкавите си все така светли празници! :))
цитирай
26. katan - 25. megg - Честит празник, Кате!
27.12.2011 16:22
megg написа:
Да ти е здрав, щастлив и много обичан синът! Много да те радва - и теб, и всичките си любими хора!
Живи, здрави и усмихнати всички именници!
Мила Кате, нека още безчет години са приказни вълшебници и да вадят от ръкавите си все така светли празници! :))


Живи, здрави и усмихнати всички именници!
Благодаря ти за хубавите пожелания, Мег!
Аз ще добавя само - ДА БЪДЕ!
АМИН!
цитирай
27. ivankalilova - Честит празник, миличка, на цялото ...
27.12.2011 17:28
Честит празник, миличка, на цялото ви семейство!Нека дните ви бъдат изпълнени с радост,вечерите с топлина, а годините с младост!
Успех във всичко, което умеете, късмет във всичко, което не зависи от вас и сбъдване на всичко, за което мечтаете!Сърдечни поздрави!:)))
цитирай
28. katan - 27. ivankalilova - Честит празник, миличка, на цялото
27.12.2011 17:38
ivankalilova написа:
Честит празник, миличка, на цялото ви семейство!Нека дните ви бъдат изпълнени с радост,вечерите с топлина, а годините с младост!
Успех във всичко, което умеете, късмет във всичко, което не зависи от вас и сбъдване на всичко, за което мечтаете!Сърдечни поздрави!:)))


Благодаря ти,Ваня, благодаря ти от името нацялото семейство!
Благодаря за пожеланията!
Нека се сбъднат!
Поздрави и хубава вечер!
цитирай
29. malchaniaotnadejda7 - Честит имен ден на сина ти, Кате!
27.12.2011 17:39
Да е жив и здрав, много щастлив, да прослави името си! Светли и радостни новогодишни празници и честита Коледа!
цитирай
30. katan - 29. malchaniaotnadejda7 - Честит имен ден на сина ти, Кате!
27.12.2011 17:42
malchaniaotnadejda7 написа:
Да е жив и здрав, много щастлив, да прослави името си! Светли и радостни новогодишни празници и честита Коледа!


Честита Коледа и на теб, Наде!
Благодаря за пожеланията към сина ми.
Да сме живи и здрави и именниците и ние, които ги поздравяваме от сърце.
цитирай
31. vostroto - Привет, Катан!:)
27.12.2011 17:51
Честит имен ден на сина ти! Да е жив, здрав, щастлив, и късметлия!:)
Весело изкарване на празника!:)
цитирай
32. katan - 31. vostroto - Привет, Катан!:)
27.12.2011 18:06
vostroto написа:
Честит имен ден на сина ти! Да е жив, здрав, щастлив, и късметлия!:)
Весело изкарване на празника!:)


Благодаря, приятелю!
Дай, Боже!
Подготвям празника и хвърлям и по едно око :))) тук.
Хубава вечер!
цитирай
33. iliada - Честит да е на всички именници!
27.12.2011 18:35
Честит да е на всички именници!
цитирай
34. magnoliya - Ех,
27.12.2011 18:38
празнично е днес във вашия дом Кате!
Предай моите поздрави на сина си! Здравето, щастието и любовта да бъдат постоянни негови спътници!
Приятно изкарване на празника!
цитирай
35. katan - 33. iliada - Честит да е на всички именници!
27.12.2011 18:48
iliada написа:
Честит да е на всички именници!


Честит да е празника на всички именници и весело да е празнуването им!
цитирай
36. katan - 34. magnoliya - Ех,
27.12.2011 18:51
magnoliya написа:
празнично е днес във вашия дом Кате!
Предай моите поздрави на сина си! Здравето, щастието и любовта да бъдат постоянни негови спътници!
Приятно изкарване на празника!


Празнично е, Раче.
Празникът ни започна още на 24-ти и дай, Боже, да продължи до година до амина:))).
Благодаря ти за пожеланията към сина ми.
Всеки момент ги очаквам и ще му ги предам с удоволствие!
Хубава вечер и на теб!
цитирай
37. elinora - Кате, честита Коледа и имен ден на детето ти!
27.12.2011 19:51
Живи, здрави и обичащи се да сте все така до амина! :)
пп и много целувки на сладката Мишел от мен! :)
цитирай
38. diamant1965 - Честито на всички именници и по-специално на синът ти, Кате! :)
27.12.2011 19:57
Да са винаги здрави и усмихнати през цялата година, а синът ти много да те радва! :)
цитирай
39. yotovava - Да са живи и здрави
27.12.2011 20:07
всички именици!

Валя :)))))))))))))))))
цитирай
40. miaa - Честита Коледа,Katan!
27.12.2011 20:19
Честит имен ден на момчето ти! Здраве,щастие и успехи!
цитирай
41. panazea - Честито на именника !
27.12.2011 21:04
Хубавите хора носят името Стефан !
Да се свети името му !
цитирай
42. katan - 37. elinora - Кате, честита Коледа и имен ден на детето ти!
27.12.2011 22:43
elinora написа:
Живи, здрави и обичащи се да сте все така до амина! :)
пп и много целувки на сладката Мишел от мен! :)


Благодаря ти, Ели!
Да са живи и здрави и именниците и поздравяващите ги:)))!
Мишел я нацелувах много, ще има и от теб:))).
Не може да се разделим с нея:))). По 20 пъти се целуваме за довиждане:))). Другите не ги броим:))).
Хубава вечер!
цитирай
43. katan - 38. diamant1965 - Честито на всички именници и по-специално на синът ти, Кате! :)
27.12.2011 22:45
diamant1965 написа:
Да са винаги здрави и усмихнати през цялата година, а синът ти много да те радва! :)


Честито на всички!
Благодаря за специалните поздрави за сина ми, Диамантче!
Да са живи и здрави всички именници!
Поздрави и хубава вечер!
цитирай
44. katan - 39. yotovava - Да са живи и здрави
27.12.2011 22:45
yotovava написа:
всички именици!

Валя :)))))))))))))))))


АМИН!!!
цитирай
45. katan - 40. miaa - Честита Коледа,Katan!
27.12.2011 22:46
miaa написа:
Честит имен ден на момчето ти! Здраве,щастие и успехи!


Честита Коледа, Миа!
Благодаря от името на сина ми за поздравите!
Хубава вечер!
цитирай
46. katan - 41. panazea - Честито на именника !
27.12.2011 22:48
panazea написа:
Хубавите хора носят името Стефан !
Да се свети името му !


Благодаря от името на сина ми, Тони!
Нали съм му майка, мога да приемам и да отговарям:))).
Да се свети името му!
цитирай
47. alexs - На именниците честито !!! А на твоя ...
27.12.2011 23:45
На именниците честито !!! А на твоя Стоян да е жив и здрав Кате !
цитирай
48. ckarlet - Поздрави и от мен за всички, които ...
28.12.2011 07:17
Поздрави и от мен за всички, които носят това хубаво българско име, Катя!
Живи и здрави бъдете цялото семейство!
цитирай
49. lion1234 - Честито!
28.12.2011 10:13
Да ти е жив и здрав сина ти и да те радва с благочестиви дела! С интерес прочетох историята на архидякон Стефан! Здраве и успех на всички именници!
цитирай
50. katan - 49. lion1234 - Честито!
28.12.2011 15:22
lion1234 написа:
Да ти е жив и здрав сина ти и да те радва с благочестиви дела! С интерес прочетох историята на архидякон Стефан! Здраве и успех на всички именници!


Благодаря ти, приятелю - за поздравите и за прочетеното.
Дълги са Житията и аз съм се опитала да го съкратя и да и да извадя най-същественото.
Това не ми е позволено, но си признах греха преди време.
Поздрави от мен и пожелания за хубав ден.
цитирай
51. katan - 47. alexs - На именниците честито !!!
28.12.2011 15:23
alexs написа:
На именниците честито !!! А на твоя Стоян да е жив и здрав Кате !


Благодаря ти, Алекс!
Да са живи и здрави всички!
Стоян най-вече:))).
цитирай
52. katan - 48. ckarlet - Поздрави и от мен за всички
28.12.2011 15:25
ckarlet написа:
Поздрави и от мен за всички, които носят това хубаво българско име, Катя!
Живи и здрави бъдете цялото семейство!


Мила, Скарлет.
Благодаря ти за поздравите с малко закъснение:)).
Живи и здрави да сте и вие - ти и цялото ти семейство.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: katan
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5680170
Постинги: 719
Коментари: 19190
Гласове: 196331
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930