Прочетен: 11120 Коментари: 71 Гласове:
Последна промяна: 05.05.2011 19:37
Рецептите, които ви предлагам са изпитани в годините и ги правя за Великден.
Но, както казва поговорката :"Хубав ден Великден, още по-хубав - Герьовден!".
Аз имам друго виждане по този въпрос, но Герьовден си е Гергьовден!
Трядва да се почете подобаващо:)!
С този ден настъпва лятото, което завършва на Димитровден.
Сега да започна с рецептите:).
/Аз от "Лични дневници" мога да мина направо в "Рецепти":))))))/.
С кое да започна - със салатите или с агнешкото:)?
Хайде с основното - с агнешкото!
Най- напред с курбан-чорбата /особено любима ми, а и не само на мен:)/:
Лесно и много вкусно!
Продуктите са ;
1 агнешка главичка
400-500 грама агнешки комплект
2 бр. пресни червени чушки, нарязани на тънки ивички
1 ч. чаша ориз
1 гл. стар лук /може и връзка пресен, но аз предпочитам стар/
1 връзка пресен джоджен и малко сух
черен пипер на зърна /на вкус/
1 с.лъжица червен пипер
1 яйце
1 с.лъжица оцет и оцет при сервирането /по желание/
Подготовка -
Главичката я сварявам в тенжера под налягане за около час с 1 лъжица сол и 20-ина зърна черен пипер.
След сваряването се обезкостява /то така се е сварило, че става много лесно/, прецеждам бульона и продължавам по-нататък.
Сварявам 1/2 или 1/3 агнешки комплект /без черния дроб/.
Вари се не повече от 15 мин. в тенджерата под налягане отново с малко сол и черен пипер.
След това се нарязва, а бульонът се прецежда и се добавя към другия.
В бульона слагам всичките"месета" и слагам да заври. След това добавям измития ориз и яйцето, което го пускам през вилица,за да стане на "конци"/слагам яйцето рано - за по-сигурно, защото не знам колко да вярвам на етикетите:)/.
Междувременно задушавам ситно нарязания лук с малко олио и вода. Когато лукът е готов слагам червения пипер, колкото да се "опари" и изсипвам "запръжката" в чорбата, като заедно с това слагам и нарязаната червена чушка и 1/2 к.лъжичка сух джоджен.
Всичко ври не повече от 20 мин. в "нормална":) тенджера.
Накрая наръсвам чорбата със ситно нарязания пресен джоджен и 1 с.лъжица оцет.
Когато сервирате да не забравите оцета - просто без оцет допълнително се губи истинския вкус на чорбата!:)))
Дроб-сърмата я правя винаги отделно от печеното.
Така предпочитат в къщи:). "Фотнах" едно парче:).
И нейната рецепта я знаете - традиционна и класическа. Тази година я направих с ориз "Арборио", който по принцип е за ризото, но пробвах и стана ... мммммммммм.
Не забравяйте черния дроб да го сложите накрая, за да не се"стричи".
Агнешкото печено - пак по ваш вкус и избор.
За този Великден направих печена плешка с пресни картофки и печени агнешки вратлета с ароматни треви /пресни - риган, мащерка, джоджен/,черен и червен пипер и чаша бяло вино.
Плешката ми е неудобно да я покажа, защото я снимах едва, когато бях опаковала останалото от нея за прибиране в хладилника, но ... срам не срам...:
Но ако си направите чеверме някъде на теферич:) въобще няма да съжалявате:)- стига и времето да е на празнична вълна:)! С кехлибарена ракийка и ледена биричка - може и винце, според предпочитанията:).
Останаха да ви разкажа, покажа и поДскажа за салатите.
Това е най-обикновена, купешка салата "Снежанка", урасена със зайчета и морковчета мое "производство" - за радост на Мишел, разбира се! И аз се радвах, докато я "приготвях", а и след това, когато тя реши да им бръкне в очичките, но само си изцапа пръстлетата:).
Салатата "Капрезе" със съвсеееем лека моя импровизация:) - за нея е важен дресинга и "Моцарелата".
Традиционната "Зелена" салата, в която имаше и много "цветна":) и с моя специален сос за яйца и зелена салата:
А десерта ... ами ... На Великден имаше козунак.
Сега импровизирайте:)!
Това беше за Великден, но става много хубаво и за Гергьовден, особено, ако има повече гости и именици в къщи:).
Описах надълго и широко рецептата за курбан-чорбата.
За другите "манджи" си спестих обясненията:).
Ако някой иска повече подробности ще му подскажа в коментар:).
ДА ВИ Е НАЗДРАВЕ И ХУБАВ И ЩАСТЛИВ ГЕРЬОВДЕН:)!
ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН НА ВСИЧКИ ИМЕНИЦИ - МНОГО
ЗДРАВЕ, КЪСМЕТ И ГЕРГЬОВДЕНСКО НАСТРОЕНИЕ!
П.П. Сложих /в 16:38 /и малко биричка - това намерих в хладилника:). Биричката /те са три вида:)/е специално за Христо 27, но има и бяло добре изстудено вино има и червено /стайна температура/ - за всеки според вкуса:). Не се сетих да сложа и ракийка, но желанието беше само за бира:).
рецепти ,но си направих някои допълнения за разнообразие .
Щастлив празник в твоя дом и прегръдки за теб и Мишел !
Прегръдки и наздраве за Гергьовден!
рецепти ,но си направих някои допълнения за разнообразие .
Щастлив празник в твоя дом и прегръдки за теб и Мишел !
Вкусен е постингът наистина, мила Стела:).
Ами то няма много разлика в приготвянето:).
Хубаво е да се импровизира:).
Аз така правя почти винаги, но за някои празници спазвам точно пак моите си импровизации:).
Щастлив празник и на теб!
Мишел ще я прегърна и нацелувам:)))!
Прегръдка и от мен!
Прегръдки и наздраве за Гергьовден!
Ей, Кумчо-Вълчо!:)))
Вкусно готви баба и сладко:))).
Ще има и за теб от всичко - без яйцата /те бяха за Великден/.
Честит да е Гергьовден за всички ви!
И наздраве!:)
:)))
А ТЕЛЕЦЪТ избра ли си нещо от подсказките?:)))
Весел празник ГЕРЬОВДЕН!
05.05.2011 15:39
печено без излишни фантазии
салати - о, йе
за десерт... - гъби с масло и ядки:)))) кой ще иска десерт след всичкото това...
05.05.2011 15:43
Поздрав от един гладен човек!
05.05.2011 16:25
печено без излишни фантазии
салати - о, йе
за десерт... - гъби с масло и ядки:)))) кой ще иска десерт след всичкото това...
Ох, така ме съблазни с киселеца и лозовите сармички!:)
Има киселец и лапад в хладилникаи може да пробвам.
Но ти ми запази:) от сармичките!:)))))
Щастлив и честит Гергьовден, мила именичке!:)
Какво дате правя?:)
Нали съм добра душа:) ще се опитам да "дам" и биричка:).
Само почакай малко:).
Поздрав от един гладен човек!
Пробвай и чорбата!
Горещо ти я препоръчам!:)
Умишлено описах всичко за нея в подробности - после ще ми кажеш дали ти е харесала!:)
Весел и щастлив Гергьовден!
Весел празник!:))
05.05.2011 16:43
Какво дате правя?:)
Нали съм добра душа:) ще се опитам да "дам" и биричка:).
Само почакай малко:).
Това вече е друго.
Благодаря и наздраве!
Весел празник!:))
И моята снаха не обича супа, /изобщо нещо,което се яде с лъжица:)/, но тази чорба си я хапва с удоволствие!:)
Какво дате правя?:)
Нали съм добра душа:) ще се опитам да "дам" и биричка:).
Само почакай малко:).
Това вече е друго.
Благодаря и наздраве!
Надявам се да си доволен:)))!
Ха, да ти е НАЗДРАВЕ!
Весел Гергьовден ти желая!:)
Да ти е жив и здрав именика, Скарлети!
Всичко при мен е "изпитана марка":).
Пробвай и салата "Капрезе", която много се доближава до "Шопската" - само дето липсват чушки /става и с българско сирене/, но босилекът и зехтина са задължителни:).
А десерта направо го"забъркай":) от магазина, че няма да можеш да се зарадваш истински на празника.
Да ви е честит Гергьовден на всички в къщи и специално на именика!:)
Наздраве да ви е!
Весел Гергьовден ти желая!:)
И на мен ми стана весело:)))!
Като за празник:)!
Весел Гергьовден и на теб!
Бивало и по-красиво, но за вкусното - гарантирам:)))
Любо, Любо:))))))!
Разсмя ме!:)))
Но ти ми каза,че си направил НИКУЛДЕНСКИЯ ми шаран, сега ти предлагам да пробваш нещо от тези тук - няма да съжаляваш:))).
А за малката Мишел си е направо приключение, всичко което правите заедно! Тя ще запомни всеки миг и след години ще разказва за твоята любов, с която ги обграждаш! Желая на цялото семейство много здраве и да сте все така сплотени и щастливи! Не спирай да ни разказваш и показваш за всичко преживяно в твоето семейство! То е пример за всички нас!
Весело изкарване на празника!
А за малката Мишел си е направо приключение, всичко което правите заедно! Тя ще запомни всеки миг и след години ще разказва за твоята любов, с която ги обграждаш! Желая на цялото семейство много здраве и да сте все така сплотени и щастливи! Не спирай да ни разказваш и показваш за всичко преживяно в твоето семейство! То е пример за всички нас!
Весело изкарване на празника!
Скарлет, мила!
Всичко това беше на Великден:).
Реших, че мога да бъда полезна с някоя идейка за Гергьовден, тъй като гостбите се препокриват ...
Наистина за Мишел беше голямо забавление - чукането с яйцата, които в един момент й се видяха много:) и реши да ги понамали:), зайчетата върху салата ...
Не спря на едно място:)!
Благодаря ти за хубавите пожелания!
Хубав и щастлив Гергьовден и на твоето семейство!
Бъдете здрави и щастливи заедно!
Прегръдка за теб!
Весел Гергьовден!:))
Весели Гергьовски празнични дни!
Весел Гергьовден!:))
Привет, Лизи!
Весел Гергьовден и на теб!:)))
Весели Гергьовски празнични дни!
Хей, Ели!
Следващият път ще те поканя, да знаеш!:)))
Щастлив и весел Герьовден!
05.05.2011 21:01
Хубав Гергьовден, слънчев! :)))
Приятно изкарване на празника!
Вкусен беше, Маги:).
Останаха само снимките:).
Весел Гергьовден!
Хубав Гергьовден, слънчев! :)))
Така си е, Мег - вкусно и пълно:).
А на дроб-сърмата видя другата украса, която е само за украса?:)
За калинките питам:) - те присъстват почти на всеки празник у нас:).
Мишел много им се радва, особено след като видя жива, истинска калинка:).
И на хладилника има една голяяяяма калинка-магнитче:).
Хубав Гергьовден и на теб и наздраве!:)
Приятно изкарване на празника!
Имаше и други вкусни и украсени неща, но отидоха,където трябва:).
Весел и слънчев празник!
Б.
Обожавам ги!
А салатите са ми любими!
Винаги се забавлявам, когато ги приготвям!
Заредена с настроение и усмивки за празника!:)
Б.
Хубав празник и на теб, Боре!
Обожавам ги!
А салатите са ми любими!
Винаги се забавлявам, когато ги приготвям!
Заредена с настроение и усмивки за празника!:)
И на вкус е много добре, Инел:)!
Винаги е интересно да импровизираш, особено когато се получава добре:).
Аз също си "падам:) по салатите.
В тази "Зелена" салата, която е на снимката има какво ли не:).
Но имам една "чисто нова" рибна салата, която направих за Цветница - стана много вкусна, а и бях я поукрасила твърде сполучливо:).
Хубав празник и на теб и много настроение!
Народът е много точен!
За всеки празник си има и гостба!
Честит да ти е почти настъпилият Гергьовден!
Е, голям комплимент! Благодаря ти!
Пробвала съм да слагам и "зелении", но в къщи предпочитат "натуралното":).
А сладкишът /всъщност тук става дума за козунак:), защото рецептите са за Великден:)/ беше в късния следобед с кафе, "Бейлиз" и бонбони "Моцарт".
От много години правя и "прасковки", защото са цветни и са подходящи за Великден с по две листенца чемшир - стават радост за окото.
Тази година не смогнах ...
Честит Гергьовден! Много настроение и наздравици!
И ти да си жив и здрав и да ти е честит празника!
Поздравявам те!
Честит Гергьовден! Светъл празник!... :))
Един съвет от мен : Този, който мрази другите - не обича и себе си!
Хубав ден на всички именници и много здраве!
Много вкусотийки, много нещо! :) Майсторица си! Блазе й на Мишел!:)))
Бъдете честити, весели и засмени всички у дома и много щастие!:)
Ако се премерим на люлката /от клипчето/ - ясно ще е колко точно:)))
Честит Гергьовден! Светъл празник!... :))
Идвал и се подписал:).
Да му е честит празника!
Честит Гергьовден и на теб!
Един съвет от мен : Този, който мрази другите - не обича и себе си!
Хубав ден на всички именници и много здраве!
Не мисля!
Това са някакви призрачни сенки с неясни желания!
Хубава Гергьовска вечер!
Много вкусотийки, много нещо! :) Майсторица си! Блазе й на Мишел!:)))
Честит двоен празник на теб, Ваня!
Здраве и късмет!
Благодаря, Ати!
Жива, здрава и щастлива да си!
Наздраве и на теб!
Бъдете честити, весели и засмени всички у дома и много щастие!:)
:))))) И аз не обичах много дълги години агнешко, но взех, че проядох:))).
За теб има салатки:).
Хубава Гергьовска вечер!
Честит и на теб!
Трапезата е място за контакт с близки и приятели, а не само за ядене.
Хубаво е и да радва окото.
Хубава празнична вечер!
Ако се премерим на люлката /от клипчето/ - ясно ще е колко точно:)))
За вас има салатки, мила Ели:)))
А люлката я прескочих днес:))).
Мишел се полюля с голяма радост:))).
Много настроение в празничната вечер!
Надявам се да си останал доволен, Цецо!
Пак заповядай!:)
Голяма майсторка си Кате, че е вкусно - не се съмнявам, но от подредбата на ястията си личи кой държи и на естетиката в кулинарията)))
Голяма майсторка си Кате, че е вкусно - не се съмнявам, но от подредбата на ястията си личи кой държи и на естетиката в кулинарията)))
Направо си е честно, приятелко:)!
Правя, каквото мога и импровизирам, импровизирам...
Тази сутрин се сетих за нещо,коетоне съм правила от години.
Като го направя ще те поканя:) да се "облажиш":))).
Поздрави и прекрасен ден, незнайна!
Никога не е късно за поздрав, Алекс!
Едно "Здравей" да кажеш от сърце е истинско удоволствие!
Благодаря ти за поздрава!
Жив и здрав да си и ти!
Хубав ден!
Наздраве, приятелче!:)))))))))))))
Страшна си, Катенка!!! Още в 2011 година си била такава стихия!!! Над 1 200 000 посещения, 15 000 коментара, 75 200 гласа - и както сама се убедих в последните три месеца - само стойностни авторски публикации! Бъди жива и здрава - ти и хората, които надничат иззд този твой пазничен постинг / не знам дали междувременно не са станали повече тези любими хора :)))/ ! Поздрави с обич и възхищение!
У нас така се прави - да е бол:)))).
За минусите - имаше по това време един "минусосеяч", който в последствие се извини публично на тези от "популярни", че им е слагал /-/. След това изчезна. Все пак беше доста почтено от негова страна /извини се и каза, че искал да покаже на blog.bg. "пробойните" му/.
:))) Алкохолът го сложих по-късно, заради Христо27, който искаше поне 1 биричка:))).
За чорбата - пробвай със застройката, сигурна съм, че ще ти хареса. Яйцето става на конци, а червената чушка й предава невероятен вкус. С джоджена и оцета става невероятно вкусно!
Всяка година празничният ни обяд продължава доста дълго /не по протокол:)))/, заради чорбата:).
Всички я харесват и им сипвам по много, а после трябва време за другите вкусотии:).
Тази година булото /кърпата му казваме по нашия край/ беше в голямо количество и направих 6-7 големи дроб-сърми.
Изхитрих се:). Направих и някои "подобрения" или импровизации, както им казвам аз.
В заливката сложих и червения пипер, вместо да заливам отгоре с още мазнина.
Не се впечатлявай от числата в блога ми:).
Те са си наистина само мои - не са "напомпани" и това ми харесва.
Стихия бях наистина. Вече се уморих.
Пак всичко е уж по старому, а аз се уморявам, но тази умора е приятна.
Благодаря ти за пожеланието!
Бъдете живи и здрави и всички вие, във вашия дом!
Да, хората станаха повече:))) - имам снаха и внук и от големия ми син:))).
За Мишинка пиша, но за Кристиян не толкова /синът ми не ми позволява, да не го "урочаса" някой/.
За Кристиян имам само един постинг - "Щъркел в края на ноември" /мисля, че така беше заглавието/.
Той е вече на 1г.5 м.5 д.
Сладур- дебелушко:)))!
Чаровник и "зАкачка", а как се смее!
Рядко во виждам, защото не са тук, но всеки път ме прегръща и ми се радва, все едно всеки ден сме заедно.
Сетих се за моя специален сос за яйца и зелена салата - мн.вкусен и елементарен.
Прекалих!
Хубав празник ви пожелавам с много вкусотии и наздравици!
2. "Искаш ли" - На Румяна
3. Диво цвете - от miaa.blog.bg
4. МОРСКИ ТЕРМИНИ gidmastar http://gidmastar.blog.bg/drugi/2013/03/13/morski-termini.1063785 -
5. ТАНГО
6. Реч на кмета на Панагюрище-http://lotos16.blog.bg/lichni-dnevnici/2015/05/02/quot-dnes-ot-nas-ne-se-iska-da-umrem-dostoino-za-bylgariia-a.1358324
7. един блог, който заслужава да посетите - hadjito
8. На мама
9. Историо - wonder