Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2019 18:16 - Телеграфната и цифровата комуникация
Автор: lz5pn Категория: Технологии   
Прочетен: 909 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Глава Трета

 

Какво представлява телеграфната комуникация и по какво си прилича със цифровата.

 

Телеграфът е машина която предава буквено цифрова информация на разстояние. Комуникацията се осъществява между две устройства. Предавателно и приемателно устройство.

В телеграфният апарат на Морз предавателното устройство е телеграфният ключ или още известен като Морзов манипулатор. Приемното устройство е специален апарат с писец и хартиена лента навита на ролка. Всеки ден в определен час приемното устройство се включвало за да се приемат съобщения, ако ги има. По късно към системата бил добавен и сигнален канал със звънец който известявал оператора че има съобщение и трябва да включи апарата за да го приеме. На по-късен етап била създадена комутаторна система. Телеграфните канали достигали до табло със жакове откъдето се превключвали каналите от оператор. Може би някои си спомнят старите централи където една централистка седеше пред едно табло със дупки и мушкаше във дупките жакове за да осъществява връзката.

Това са позволявали тогавашните възможности на техниката. Имало е само релета и комутатори.

В последствие били изобретени радиолампите, полупроводниците и на тяхна база диодите и транзисторите. В последствие открили как да свързват в един кристал няколко полупроводника и се появили първите интегрални схеми. Започнала ерата на миниатюризацията в електрониката.

Ставало възможно все повече и повече компоненти да се вграждат в един кристал. Появили се първите цифрови интегрални схеми серия 7000 на базата на биполярни транзистори и в последствие серия 4000 на базата на CMOS транзистори. На базата на тези първи цифрови интегрални схеми били изградени първите микропроцесори и памети на един чип. Компютрите появили се вследствие на бурното развитие на двоичната математиката (Булевата алгебра и алгебрата на съжденията) първоначално били изградени от радиолампи и релета и били със размерите на къща. В последствие започнали да се свиват до размерите на стая а в последствие до размера на бюро, докато достигнем до наши дни. Сега размерите на компютрите са толкава малки че ги носим в джоба си или на ръката си като часовник, а възможностите им са се увеличили до обработка на звук и изображения във “реално време“.

В наши дни използваме тези устройства за комуникация. Но как се е стигнало до тук?

След като били създадени сложни системи за комуникация базирани на усукани двойки кабели и централи осигуряващи комутацията между усуканите двойки, се развили и компютрите. Наложило се компютрите да комуникират помежду си. Да обменят информация. Но компютрите работели с единици и нули. Използвали двоичен код. Подобен код бил използван и от Самюел Морз в неговият телеграфен апарат. Междувременно телеграфният апарат на Морз бил заменен от телетипният апарат. Принципът бил същият но позволявал директно преобразуване на поредицата от импулси във букви и цифри без да се налага да се кодират и декодират от специално обучени хора. Това е началото на автоматизацията на предаването на данни.

Щом като било възможно да се предават букви и цифри по усукана двойка защо компютрите които също използват букви и цифри да не могат да ги обменят по усукана двойка?

По своята същност информацията обменяна във телеграфните канали и информацията обменяна между компютрите е една и съща.

В случая със телеграфа на Морз в единият край на линията стоял човек и предавал буквено цифрова информация а в другия край също човек я приемал.

В случая със компютъра в единия край на линията стоял компютър и предавал буквено цифрова информация а в другият край също компютър я приемал.

И в двата случая линията е една и съща, информацията която се е обменяла е една и съща единствената разлика е в предаващото и приемащото устройство. При телеграфа това е човек а при компютърът е машина.

Машините работят по-бързо от хората и могат да обменят много по-големи обеми от информация.

И така при еднакви основни принципи се е стигнало до увеличаване на производителността на комуникационните канали. Преминало се от използване на усукани двойки до използване на радиовълни. Появили се съвременните радио комуникации. Развитието на предаването на данни и увеличаващият се обем от данни които можели да се предават по комуникационните канали нараснал до такава степен, че вече е възможно да се предават дигитализарани звук и картина.

 

В заключение искам да кажа и няколко думи за радиолюбителските комуникации.

Първоначално достъпните комуникации за радиолюбителите били телеграфът предаван по радио канал и радио телефонията. С развитието на цифровизацията радиолюбителите започнали да използват и цифрови комуникации като пакетно предаване на данни. До скоро не беше възможно предаването на дигитализиран звук но нещата се промениха със освобождаването на някои цифрови стандарти. Появиха се DMR, D-Star, Fusion радио станции които позволяват предаването на дигитализиран звук на радолюбителските обхвати. Напоследък в Европа и основно в Германия навлиза една друга цифрова комуникация на 2.5 GHz обхват. Наречена е HamNet. Използва съществуващите Интернет стандарти но на радиолюбителски честоти и позволява изграждането на мрежа подобна на Интернет но понеже работи на радиолюбителски честоти е безплатна. Какво ще е нейното бъдеще не се знае. Ще поживеем и ще видим.

Може да се каже само едно – цифровизацията навлиза много сериозно и сред радиолюбителите.

Как ще завърши всичко това... не се знае. Едно е сигурно ще има развитие.

 

73 de LZ5PN/M0GYU

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; }a:link { }



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lz5pn
Категория: Технологии
Прочетен: 623468
Постинги: 43
Коментари: 258
Гласове: 60
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031