Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2018 17:17 - БЪЛГАРИТЕ СА НАЙ-ПРАВОСЛАВНИЯ НАРОД НА СВЕТА,А ВСИЧКИ ДРУГИ ИМ ДИШАТ ПРАХА
Автор: bojil Категория: Политика   
Прочетен: 8403 Коментари: 14 Гласове:
28

Последна промяна: 22.11.2018 11:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
БЪЛГАРИТЕ СА НАЙ-ПРАВОСЛАВНИЯ НАРОД НА СВЕТА,А ВСИЧКИ ДРУГИ ИМ ДИШАТ ПРАХА


   За да разберем кой е най-православния народ на света,първо трябва да знаем че основните православни народи са (в приблизителен азбучен ред):

1. Българи
2. Белоруси
3. Власи ("румънци")
4. Гърци
5. Руснаци
6. Сърби
7. Украинци
8. Черногорци

  Освен тези народи православие има още сред албанци, финландци, черногорци, босненци, турци, естонци, латвийци, литовци, поляци, унгарци, сирийци, египтяни, израелци, чехи, словаци и пр. но те няма да бъдат разглеждани тук,понеже православието не е тяхна основна религия. Тук не са изброени също арменци,етиопци и грузинци понеже техните църкви не са типично православни,а имат по-особен църковен статут.

  За да определим кой народ е най-православен на света,е достатъчно да разгледаме само тези осем народа. За всеки от тях ще бъдат казани плюсовете и минусите като се почне отзад напред,а крайната съпоставка ще даде окончателния резултат. "Македонците разбира се не влизат в сметката,понеже в нея са включени само автентични народи,а не фалшиви. Автентичните народи са създадени от Бога- не от Сталин или Тито,а коректността,която се очаква от една такава класация изисква да боравим само с автентични народи и да не намесваме фалшивите. "Македонците" определено не отговарят на това изискване понеже са автентична част от Българите,а Русия насила опита да ги направи чужденци в собствената им родина.

8. Черногорци. Те са малък народ,появил се през последните 250 години от "смесването" на сърби и Българи. Първата си автономна църква извоюват в 1855 г.,но тя е унищожена през 1920 г. от сърбите и възобновена през 1993 г. При автохтонен православен "стаж" от общо 90 години (до момента) те няма как да претендират,че са най-православния народ на света и автоматически отпадат от "съревнованието".

7. Украинци. Племето УКРИ може да се окаче по-старо дори от руснаците,но ясно ситуирания собствен православен "стаж" на украинците е малък- едва в последните 4 века,а украинската православна църква получи истинска църковна независимост едва през тази (2018) година. Сред украинците има силни позиции и католицизмът,така че православието там няма онази сила,която има сред немиращите се на по-предни класации народи. Затова украинците макар да са наши приятели също отпадат от "съревнованието".

6. Сърби. Те имат отделна православна църква още в XIII в. а своя патриаршия от XIV-ти,но не могат да заемат челото на класацията поради следните няколко причини:

а) сърбите още владеят над 20 000 квадратни км Български земи и отказват да ги върнат на техните истински птитежатели,а тази постъпка не е нито християнска нито православна.

б) сърбите станаха съучатници на Русия в насилственото помакедончване на 1 млн. Българи в бивша "Югославия",но и до днес отказват да се извинят за това злодеяние.

в) сърбите над 2 века помагаха на турците да превзимат християнски земи включително и Български,а това автоматично ги прави аутсайдери в класацията.

г) сърбите отказват да признаят,че Кирилицата е Българска писменост а това е злодеяние и престъпление,което няма нищо общо с православието.

д) за 4 века турско "присъсътвие" сърбите вдигнаха само 3-4 въстания в защита на православието за разлика от Българите,чиито въстания са 104.

е) милиони Босненски сърби продадоха лесно православието,като приеха исляма и станаха мюсюлмани.

5. Руснаци. Имат своя църква от XV в. а патриаршия от XVI-ти,но подобно на сърбите се отличават с такива грубо потъпкващи християнството деяния,че нямат никакъв шанс да се борят и за петото място в класацията. Техните нехристиянски и неправославни дела са общо взето следните:

а) получават своята патриршия през XVI в. с измама,подкупи и фалшифицирани подписи- прецедент,непознат на православните народи дотогава.
б) владеят голям брой чужди народи против тяхната воля,а това деяние не е никак православно.
в) активно помагали на татарите да завладяват чужди християнски земи като Новгород например ,а това деяние е срам за православието.
г) отказват да признаят Кирилицата за Българска писменост което означава,че подобно на много сърби са склонни към измами,фалшификации и присвояване на чуждото. 
д) отказват да признаят че Кирил и Методий са Българи,които изнамерили Кирилицата специално за Българите а не за "славяните". Това го пише самият свети Климент Охридски в Краткото житие на Св. Кирил но руснаците яростно оспорват думите на светеца което означава,че за тях православните светци не струват пукната пара а от това следва,че те са един от най-неправославните народи на света,ако не и най-неправославния от изброените в класацията народи.
е) създадоха атеистична класа в Русия,България и другаде,а после назначиха нейни представители за владици сред пострадалите от сатанинските им постъпки народи.
ж) участваха в създаването на фалшивата лакедонска "нация" на гърба на православните Българи и на още цяла редица друфи фалшиви нации в Русия а това е намеса в Божиите работи,която никой истински православен не би толерирал и секунда! Затова те с гръм и трясък падат на съното на класацията и нямат никакво право да се борят за челните места,понеже са пълни аутсайдери по православие.

4. Гърци. Те също като руснаците имат големи претенции но православието им е фалшиво като руското,което личи от следните факти (изброявам):

а) днешните гърците са сравнително млад народ,обособен окончателно през последните 2-3 века от смесването на древни римляни (ромеи), елини,, араби, Българи, албанци, арменци, грузинци, етиопци и пр. Затова и тяхната собствена църква е млада- само на 180 години *създадена в 1833 г.),а от такава не може да очакваш велики дела разбира се.

б) гърците и днес владеят земите на други православни народи но най-вече Български земи и както личи по всичко,нямат никакво намерение да ги връщат. От такова нехристиянско поведение истинските православни се срамуват и го остро порицават,но гърците не искат дори да се извинят на потърпевшите Българи за това,че са присвоили земята им и са им разграбили имотите като същински турски башибозук. Това деяние на гърците може да се сравнява само с ислямските варварски нашествия и нищо не може да го извини,но то не е попречило на тези лицемери да издигат претенции,че са едно от водачите на православния свят!

в) гърците извършиха насилствена асимилация на близо милион Българи и на още толкова ромеи (римляни) след 1912 г.,но не желаят не само да им се извинят,но не дават дори да се коментира по този въпрос което означава,че те са по природа притворни лицемери с престъпни наклонности и пристрастяване към клептоманията. Те станаха виновници за почти пълното изчезване и асимилация на римския народ (ромеите),които до 1912-1913 г. съществуваха като реалия в рамките на "Османската" империя. За това неправославно деяние те още не са се покаяли което означава,че имат право да претендират само за последните две места в "класацията" по православие.

г) дедите на гърците унищожиха пет православни църкви на Българския народ (Прима Юстиниана,Дръстърска патриаршия,Охридска архиепископия,Търновска патриаршия и Търновска архиепископия),а днешните им потомци нямат никакво желание да се покаят за това.

д) за 4 века турско робство гърците (респ. дедите им) вдигнаха само 3-4 въстания в защита на вярата за разлика от Българите,чиито антитурски въстания са 104.

е) гърците толерираха престъпленията на Фенерската патриаршия срещу други християни,активно помагаха на султана да ги експлоатира и предаваха на турските власти борците за свобода а ако считат това деяние за православно,светците още при своята поява са се отказали от "православие" като тяхното!

ж) гърците заграбиха много земи,манастири,храмове и епархии на чужди православни църкви като Българската и ни най-малко не желаят да се извинят,нито да се покаят за това престъпно антиправославно деяние.

з) гърците заграбиха властта във Вселенската патриаршия без никакво право- Цариградските фанариоти трябва да са по дефиниция ромеи (римляни),понеже Вселенската патриаршия е създадена като римска и касто такава е съществувала до идването на турците. Фанариотите обаче са гърци което означава,че са повече шовинисти отколкото духовници.

и) Цариградския патриарх,излъчван най-вече от редовете на гърците или на ромейските им предци редовно влизаше в съглашателство с турците и предаваше интересите на своето паство във всеки удобен момент. Това се правеше най-вече когато паството е Българско което означава,че тези грешници са използвали своите духовни санове за саморазправа с неудобните за племето им народи.

й) милиони анадолски гърци,които са 70% от цялото обявявано за "гръцко" население предадоха православието и не само приеха исляма,а направо се потурчиха. Така анатолийското православие,което бе ядро на някогашния православен свят бе ликвидирано на практика.

к) през XVIII-XIX в. гърците изгориха десетки тонове стари Български книги в това число православни евангелия, истории, песнопения, жития, поучения и пр. а това е престъпление,което е напълно съвместимо с исямския екстремизъм но не и с православието! Така гърците стават основни претенденти за послесното място в класацията заедно с руснаците.

  Цариградската Вселенска патриаршия не е гръцка църква въпреки гръцкия и турски език,който се гори в нея- тя е църква на ромляните (ромеите),но те са почти унищожени през последните 100 години и от тях едва ли са останали повече от няколко хиляди души,пръснати на различни места в Турция. Затова нея не я слагаме в сметките нито самите ромеи които са на прага на изчезването,ако не са и напълно изчезнали вече.

3. Власи ("румънци"). "Румънците" са създаден през 1881 г. фалшив народ,появил се на мястото на власите и на ромеите,като за целта последните останали ромеи (римляни) бяха унищожени и асимилирани в първите години след 1912-1913 г.:

image

  Въпреки големите им претенции за "древност" техния собствен православен стаж е неописуемо малък- само 150 години което говори,че те не може да имат велики дела в защита на вярата понеже,ако бяха толкова "древни" колкото се изкарват,тяхната православна църква трябваше да е най-стара от всичките. Истината е обаче друга- тяхната самостойна църква е само на век и половина,което добре гобори колко са "прилежни" б православието. Наред с това те са извършили и още извършват голям брой престъпления срещу други православни. Тези престъпления са много подобни на онези,които извършват руснаците и сърбите- затова власите не могат да претендират че са фактор в православния свят,а могат само да се борят за предпоследните места в класацията на "съревнованието".

2. Беларуси. Млад народ,създаден в началото на ХХ в. от безумните пиянски фантазии на болшевизма,те са културноисторическа смесица между руснаци,поляци,украинци и пр.,а своя собствена църква имат от 96 години. Включвам ги тук за разлика от "македонците" за да не се подлъгват някои да мислят,че съм пропуснал такъв забележителен народ като тях. За начина по който са измислени свидетелстват разкази на очевидци,които описват следната странна случка. Към края на 40-те години,когато започнало помакедончването в България и "Югославия" възникнала някаква партийна опозиция срещу тази безпардонна авантюра. Тогава "Партията" почнала да провежда партийни събрания,на които се разяснявало защо и как се прави това,но на едно партийно събрание думата взел един партиен активист,който запазил своя силен Български патриотизъм. Той казал между другото следното (перифразирам):

  " - Другари,не вършим ли престъпление като караме хората да се пишат "македонци"? Моля ви да си отворите очите и да чуете гласа на хората- те не искат да стават "македонци",искат да си останат Българи! Нека направим допитване и сами ще се убедите!

  Тогава скочил руския представител и с назидателен тон рекъл:

- Товарищи,когато правехме беларуската нация също имаше много несъгласни. Ние обаче поговорихме с тях,поработихме повече и те се съгласиха!"

  Как са "поработили" с хората въоръжените до зъби болшевици можем само да гадаем но резултатът е налице- фалшива "беларуска" нация има както и "македонска" а особени чудеса или достойни дела от новоучредената "беларуска" църква,която е под контрола на Москва нито е имало,нито се очаква да има. Затова тя отпада от "класацията" така,както отпадат изброените досега седем зъркви.

1. Българи. Нещата с Българите стоят коренно различно- те са доказали с реални факти,че са в пъти по-православни от руснаците и гърците взите заедно и по-долу ще дам обяснение как е станало това:

а) Българите не владеят дори 1 сантиметър чужда земя а живеят върху своята,която са обитавали от праисторически времена. Така те са спазили Божията повеля да не посягат към чуждото и не са ламтели за чужда собственост,а само са защитавали своята.

б) Българите са относително толерантни към крадците,които обраха половината Български територии и еничаризираха милиони Българи в почти всички изброени досега държави с което доказаха,че изпълняват Божията повеля да бъдат търпеливи и да обръщат другата буза,когато им бъде ударен шамар. Това християнско и православно качество другите народи не го изпълняват на дело най-малко пък руснаците и гърците,което доказва колко са лицемерни във вярата и колко лъжливи в думите си макар тъкмо те да претендират,че са "върха" на православието.

в) Българите не си присвояват нито един байт чужда култура и не си приписват авторство върху неща,които са направени от другите.
       image

г) Покръстените Българи са по-ревностни във вярата от другите народи понеже често са помилвали своите християнски врагове за разлика от гърците и дедите им,които ги обирали до шуш и често ги убивали или ослепявали.

д) Българите никога не са търсили начин да помагат активно на турци,татари или на други поробители за завладяването на братски,християнски и православни народи за разлика от сърбите и особено от руснаците,които нямат равни на себе си в това.    

е) Българската патриаршия е напълно законна и канонична за разлика от руската.

ж) Българите никога не са унищожавали чужди архиепископии и патриаршии за разлика от гърците и руснаците.

                       image

з) Те никога не са клеветили на друговерците чужди борци за свобода,а винаги са им се притичвали на помощ.

и) Българските предстоятели,управлявали нашите патриаршии и архиепископии никога не са продавали своето паство на друговерци за разлика от гръцките,които непрекъснато са правели точно това.

й) Българите имат 104 въстания срещу ислямското робство- повече от всички други православни народи взети заедно!

к) Българите никога не са се потурчвали така масово,както са го правели сърбите а особено гърците- затова над 95% от потурчванията у нас са били насилствени!

л) Те винаги са приемали нарежданията на православната религия буквално а не са лицемерничели в нея като гърците,сърбите и руснаците. Освен гореизброените примери има още един,който ме подкрепя в това: Българския Атонски манастир Св.Георги Зограф е комай единствения голям манастир,който е наистина отстранен от хората,в случая от крайбрежието и е на практика единствения,в който монасите могат да получат истинско уединение и религиозно съсредоточение. Почти всички други манастири особено големите са на морския бряг което означава,(е техните монаси за разлика от нашите могат по всяко време да развалят своето уединение и да приемат канени или неканени гости,а също и да напуснат своите манастири. При Българите това не е така просто: нашите монаси като далеч по-ревнителни във вярата трябва да извървят значително разстояние,за да видят външния свят или да бъдат видени от него.
      image

л) Българите не са горили гръцки,сръбски или руски църковни книги а най-старателно са ги съхранявали.

м) Те никога не са оспорвали думата на светците с цел да ощетят братята-християни за разлика от другите които прегазват думата на всеки светец,когато казаното от него за Българите не им отърва.

н) Хиляди Българи не са се поколебали да загинат,но да не предадат своята вяра по време на 4-5 вековното турско мракобесие- няма друг православен народ,който да е дал повече жертви за православната вяра от нас!

  Сегашното състояние на църковните дела у нас не е розово не по вина на Българите а по вина на комунизма: той се грижеше да бъдат изоставени или обречени на разрушение хиляди храмове,а Българите бяха превърнати в неволни свидетели на това,без да им бъде дадена думата. Когато обаче нещо зависеше само от тях,резултатът бе винаги един и същ: те оказваха помощ за възстановяването на църкви и манастири,спазваха нарежданията на вярата всеки според силите си а онези,които не можеха да ги спазят заради извратената норма на възпитание,която въведоха червените се стараят поне да не пречат на другите и негласно да ги подкрепят когато се окажеше,че силите им са малки за нещо повече от това. Така неш Българите заемаме челото на класацията като най-православния народ на света,а всички изброени по-горе други народи могат само да ни дишат праха!



Гласувай:
28


Вълнообразно


1. born - Не съм съгласен за Черна Гора.
21.11.2018 18:38
"8. Черногорци. Те са малък народ,появил се през последните 250 години от смесването на сърби и Българи. Първата си автономна църква получават в 1855 г.,но тя е унищожена през 1920 г. от сърбите и възобновена през 1993 г. При собствен православен "стаж" от общо 90 години (до момента) те няма как да претендират,че са най-православния народ на света и автоматически отпадат от "съревнованието"."
Преди 3-4 години бях в Черна Гора. В центъра на Подгорица откриха една изключително красива църква - чисто нова. Все едно в София- "Александър Невски". Къде в България сте чували за подобно нещо !
И в цялата страна не видях джамия- /не че имам нещо против/ за разлика от България.
цитирай
2. nkf - Интересни разсъждения, но аз ще си ...
21.11.2018 18:39
Интересни разсъждения, но аз ще си позволя някои бележки. Първа цел обаче, винаги трябва да е търсенето на истината. Туй само като предисловие. Така, какво е туй нещо "православие"? И какво значи "ние Българите да сме най-православни"? Трябва да се каже, че "православието" НЕ Е религия, а просто версия на Християнството. Тази версия е според Никейско-цариградския символ на вярата /кредо/. Тоест това е такова Християнтсво, каквото е прието, одобрено и официализирано според желанията на римския император / в случая Константин, наречен и "свети"/. На съборите в Никея и Цариград от 4-ти век са ансосани и уйдурдисани доста неща, така че Християнството да стане удобно за нова държавна идеология, която идеално да изпълнява непрежалимата и непреодолима монистична идея за "Pax Romana". Така, че става дума за една имперска доктрина в опаковката на религия. Второ, "православието" в смисъл на гръкоманите - разколници от Цариград от времето на великата схизма от 1054 г. - когато цариградската патриаршия се отцепва от вселенската църква и се превръща в ни повече, ни по-малко от една идеологическа канцелария пряко подчинена на цариградския кесар - е вече в тесен смисъл идеология на Източната римска империя /a.k.a "Византия"/. Когато княз Борис първи ОФИЦИАЛИЗИРА КАТО ДЪРЖАВНА РЕЛИГИЯ РИМСКОТО ХРИСТИЯНСТВО / иначе ние сме били Християни и преди това/, де факто извършва идеологически преврат и вкарва римейска отрова в българския дух и покварена кръв във вените на царската ни династия, чрез бракове на наши царски хора с разни покварени цариградски никаквици, курви и тем подобни. Така че, ако сме "най-истински православни", то е съмнително тогава, колко истински Българи можем да бъдем? Поне духът ни със сигурност няма да е български, а "православен", тоест цариградски. Правилно казваш, че гърците -православни попове - са унищожили купища безценна стара българска книжнина, съхранявала нашата историческа памет, но защо смяташ, че цариградските фанариоти са нещо различно от гърци?
цитирай
3. nkf - Цариградската патриаршия винаги е ...
21.11.2018 18:54
Цариградската патриаршия винаги е била гръцка и гръкоманска. Именно чрез тая патриаршия гърцизмът е доотровил последните остатъци на римската империя /не че тя не е декадентска по совему/. В текста ти опонираш, че такова отношение не било истинско православно отношение, но аз пък ще ти кажа, че точно това е истинското православно отношение. И няма как да е инак, след като - както вече казах - "православието" е идеологическата доктрина на римската империя. Доктрина, която създава една универсална /според нея/ рамка за живот, мироглед, власт и религия, които трябва да се наложат на целия свят /поради своята си универсалност, разбира се/. Та, такава универсалност не може да търпи такива неща като Български народ /в римския свят има само римски граждани - и толкоз/; българска история /просто не може да има история различна от необходимата на римската държава, пък и какв ще са тези ромей със своя си, различна история?/, това всичко е само материал за казана на топене на народи наречен римска империя. Темата е обширна и затова ще спра дотук. И още нещо, да се говори, че "Беларусите" били "смес" между поляци, украинци и... е много грубо и много невярно. Населението, автохтонното, на тъй наречената Беларус се нарича литвани и си е самобитно, ако и да близо до поляците. Те не са в никакъв случай "смес" /предлагам да оставим настрана такива коминтерновски трактовки/. Беларусите си имат свой език, литература, обичаи и т.н.; но бяха масово русифицирани и в тяхната страна бяха заселени големи маси руснаци. Лично аз се надявам, че тези хора ще успеят да възтасновят своята народностна свяст, език и култура. Иначе, лично аз, на цариградското "православие" плюя и си избърсвам подметките. Отдавна не мога да дишам тия попчета. Апропо, думите ми да не се приемат като антихристиянски, защото не са, а и има голяма разлика между Христовото послание и "православието", което вече изясних какво е по същество.
цитирай
4. bojil - "8. Черногорци. Те са малък ...
21.11.2018 18:57
born написа:
"8. Черногорци. Те са малък народ,появил се през последните 250 години от смесването на сърби и Българи. Първата си автономна църква получават в 1855 г.,но тя е унищожена през 1920 г. от сърбите и възобновена през 1993 г. При собствен православен "стаж" от общо 90 години (до момента) те няма как да претендират,че са най-православния народ на света и автоматически отпадат от "съревнованието"."
Преди 3-4 години бях в Черна Гора. В центъра на Подгорица откриха една изключително красива църква - чисто нова. Все едно в София- "Александър Невски". Къде в България сте чували за подобно нещо !
И в цялата страна не видях джамия- /не че имам нещо против/ за разлика от България.

Аз съм на мнение че черногорците са наши братя дори повече от сърбите но страната им е прекалено малка,за да видиш достатъчно джамии в нея. Затова нека направим един опит- представи си,че увеличаваш мислено нейната територия равномерно във всички посоки и докараш площта й не до 111 000 като нашата,а до 70 хиляди квадратни км: обзалагам се тогава,че в нея ще има повече джамии отколкото у нас! И още нещо: там живеят немалък брой босненци и албанци: те без джамии не са се оставили разбира се,а просто не си ги видял. Има и друго: Русия ги е освободила практически преди нас,без да им забранява да гонят турците и да развалят джамиите,докато на нас с Берлинския договор тия неща ни бяха изрично забранени! Защо са ги забранили само на нас,можем само да гадаем: навярно за да унищожат по-бързо Българщината,та да няма кой да ги съди за кражбата на нашата Кирилица и за водачеството над "славянския" свят,което по право е наше.
цитирай
5. bojil - Интересни разсъждения, но аз ще си ...
21.11.2018 19:06
nkf написа:
Интересни разсъждения, но аз ще си позволя някои бележки. Първа цел обаче, винаги трябва да е търсенето на истината. Туй само като предисловие. Така, какво е туй нещо "православие"? И какво значи "ние Българите да сме най-православни"? Трябва да се каже, че "православието" НЕ Е религия, а просто версия на Християнството. Тази версия е според Никейско-цариградския символ на вярата /кредо/. Тоест това е такова Християнтсво, каквото е прието, одобрено и официализирано според желанията на римския император / в случая Константин, наречен и "свети"/. На съборите в Никея и Цариград от 4-ти век са ансосани и уйдурдисани доста неща, така че Християнството да стане удобно за нова държавна идеология, която идеално да изпълнява непрежалимата и непреодолима монистична идея за "Pax Romana". Така, че става дума за една имперска доктрина в опаковката на религия. Второ, "православието" в смисъл на гръкоманите - разколници от Цариград от времето на великата схизма от 1054 г. - когато цариградската патриаршия се отцепва от вселенската църква и се превръща в ни повече, ни по-малко от една идеологическа канцелария пряко подчинена на цариградския кесар - е вече в тесен смисъл идеология на Източната римска империя /a.k.a "Византия"/. Когато княз Борис първи ОФИЦИАЛИЗИРА КАТО ДЪРЖАВНА РЕЛИГИЯ РИМСКОТО ХРИСТИЯНСТВО / иначе ние сме били Християни и преди това/, де факто извършва идеологически преврат и вкарва римейска отрова в българския дух и покварена кръв във вените на царската ни династия, чрез бракове на наши царски хора с разни покварени цариградски никаквици, курви и тем подобни. Така че, ако сме "най-истински православни", то е съмнително тогава, колко истински Българи можем да бъдем? Поне духът ни със сигурност няма да е български, а "православен", тоест цариградски. Правилно казваш, че гърците -православни попове - са унищожили купища безценна стара българска книжнина, съхранявала нашата историческа памет, но защо смяташ, че цариградските фанариоти са нещо различно от гърци?

Тия неща ги знам но не ги споменавам,понеже дискусията ще стане прекалено дълга а темата на статията ми е друга. Всеки случай съм съгласен с повечето от твоите разсъждения- Цариградските фанариоти трябва да са по дефиниция ромеи (римляни),понеже Вселенската патриаршия е римска. Те обаче са гърци което означава,че са повече шовинисти отколкото духовници и това трябва да бъде казано в статията.
цитирай
6. bojil - Цариградската патриаршия винаги е ...
21.11.2018 19:51
nkf написа:
Цариградската патриаршия винаги е била гръцка и гръкоманска. Именно чрез тая патриаршия гърцизмът е доотровил последните остатъци на римската империя /не че тя не е декадентска по совему/. В текста ти опонираш, че такова отношение не било истинско православно отношение, но аз пък ще ти кажа, че точно това е истинското православно отношение. И няма как да е инак, след като - както вече казах - "православието" е идеологическата доктрина на римската империя. Доктрина, която създава една универсална /според нея/ рамка за живот, мироглед, власт и религия, които трябва да се наложат на целия свят /поради своята си универсалност, разбира се/. Та, такава универсалност не може да търпи такива неща като Български народ /в римския свят има само римски граждани - и толкоз/; българска история /просто не може да има история различна от необходимата на римската държава, пък и какв ще са тези ромей със своя си, различна история?/, това всичко е само материал за казана на топене на народи наречен римска империя. Темата е обширна и затова ще спра дотук. И още нещо, да се говори, че "Беларусите" били "смес" между поляци, украинци и... е много грубо и много невярно. Населението, автохтонното, на тъй наречената Беларус се нарича литвани и си е самобитно, ако и да близо до поляците. Те не са в никакъв случай "смес" /предлагам да оставим настрана такива коминтерновски трактовки/. Беларусите си имат свой език, литература, обичаи и т.н.; но бяха масово русифицирани и в тяхната страна бяха заселени големи маси руснаци. Лично аз се надявам, че тези хора ще успеят да възтасновят своята народностна свяст, език и култура. Иначе, лично аз, на цариградското "православие" плюя и си избърсвам подметките. Отдавна не мога да дишам тия попчета. Апропо, думите ми да не се приемат като антихристиянски, защото не са, а и има голяма разлика между Христовото послание и "православието", което вече изясних какво е по същество.

За беларусите имам предвид смес на култури и влияния- ако съм писал "народи",сега ще прегледам и веднага ще го поправя. Вселенската православна църква е римска разбира се- затова тя не винаги е била гръцка понеже е създадена като църква на ромеите (римляните) и ако императори като Константин знаеха по какъв подъл начин ще бъдат асимилирани ромеите а тяхната църква гърцизирана,веднага ще се заемеха най-енергично да изкоренят и последната следа от онези крадливи елини,които дойдоха неканени от Африка и ако не откраднат нещо чуждо ще пукнат!
цитирай
7. vladtepes - За православието
22.11.2018 10:12
Най-старото православие е арменското, макар и да има някои разлики с другото.
цитирай
8. bojil - Най-старото православие е ...
22.11.2018 12:04
vladtepes написа:
Най-старото православие е арменското, макар и да има някои разлики с другото.

Точно заради тези разлики не съм ги посочил тук- те не са ортодоксални православни както другите и не винаги са приемани като такива от целия православен свят. Не че им е лошо християнството- не им е лошо но не е и типично традиционно като нашето а от това може да се появят хора,които да оспорят тяхната пълноценна принадлежност към православния свят.
цитирай
9. get - Най-старото православие е арме...
22.11.2018 13:27
bojil написа:
vladtepes написа:
Най-старото православие е арменското, макар и да има някои разлики с другото.

Точно заради тези разлики не съм ги посочил тук- те не са ортодоксални православни както другите и не винаги са приемани като такива от целия православен свят. Не че им е лошо християнството- не им е лошо но не е и типично традиционно като нашето а от това може да се появят хора,които да оспорят тяхната пълноценна принадлежност към православния свят.


Това "православие" съотнесено към арменската църква е неологизъм, опортюнистичен по характера си?

Само по себе си "ортодоксия", от което идва и нашето "право-славие" ... възниква именно на почва борбите вътре в църквата - как КАТО ВАРИАНТИ е най-правилното почитание/славене на Св. Троица?
От тук идват и различията при източно-християнската "ортодоксия" със западно-християнската "католиция"(смислово същото) ... и накрая арменската църква - която по смисъл на източно и западните католико-ортодоксии не е "ортодоксална", поради своебразното "монофизитство" изповядвано в противовес на Никейското символ-верою?

Кое е "автентичното" християнство е спорно - поне от времена, когато се появява нео-апостола, с претенции за Христов-апостол, в лицето на Шаул от Тарс?
Тоест не започнатото от 4-ти век, при Константин "Велики", а още от век след Христа - мисля че става подозрителна подмяна в учението оставено ни от Христос, той и Спасител?

... това съвсем накратко - без претенции за изчерпателност, а от там и за мнение "от последна инстанция" :((( !
цитирай
10. batogo - !!!:))) Чест и почитания за публикацията, приятелю!
22.11.2018 18:23
И за родолюбивото ти отношение. Исторически погледнато, като духовен народ, ние винаги, преди покомунистичването ни от варварите-примитиви, наричани болшевики, сме следвали същинските ХРИСТОВИ ПРИНЦИПИ И ЦЕННОСТИ, като сме ги прилагали в живота и в житейския си път като народ. Доказателства за това много, но Богомилството е основното!
Бъди жив и здрав!
цитирай
11. milady - многоо хубава Тема, божиле, и аз сът Патриотка, но , но ноо..
22.11.2018 20:11

Истината ми е най мила..
тук намирам дебата с колегата nkf..за много.. висок и правдив
и, искам да го поздравя за честната позиция..

/ И няма как да е инак, след като - както вече казах - "православието" е идеологическата доктрина на римската империя. Доктрина, която създава една универсална /според нея/ рамка за живот, мироглед, власт и религия, които трябва да се наложат на целия свят /поради своята си универсалност, разбира се/. Та, такава универсалност не може да търпи такива неща като Български народ /в римския свят има само римски граждани - и толкоз/; българска история /просто не може да има история различна от необходимата на римската държава, пък и какв ще са тези ромей със своя си, различна история?/, това всичко е само материал за казана на топене на народи наречен римска империя./

/тъкмо, чета Хрониките на Стефан Цанев..
том Първи...
поздрави за всички...
цитирай
12. bojil - Най-старото ...
23.11.2018 01:00
get написа:
bojil написа:
vladtepes написа:
Най-старото православие е арменското, макар и да има някои разлики с другото.

Точно заради тези разлики не съм ги посочил тук- те не са ортодоксални православни както другите и не винаги са приемани като такива от целия православен свят. Не че им е лошо християнството- не им е лошо но не е и типично традиционно като нашето а от това може да се появят хора,които да оспорят тяхната пълноценна принадлежност към православния свят.


Това "православие" съотнесено към арменската църква е неологизъм, опортюнистичен по характера си?

Само по себе си "ортодоксия", от което идва и нашето "право-славие" ... възниква именно на почва борбите вътре в църквата - как КАТО ВАРИАНТИ е най-правилното почитание/славене на Св. Троица?
От тук идват и различията при източно-християнската "ортодоксия" със западно-християнската "католиция"(смислово същото) ... и накрая арменската църква - която по смисъл на източно и западните католико-ортодоксии не е "ортодоксална", поради своебразното "монофизитство" изповядвано в противовес на Никейското символ-верою?

Кое е "автентичното" християнство е спорно - поне от времена, когато се появява нео-апостола, с претенции за Христов-апостол, в лицето на Шаул от Тарс?
Тоест не започнатото от 4-ти век, при Константин "Велики", а още от век след Христа - мисля че става подозрителна подмяна в учението оставено ни от Христос, той и Спасител?

... това съвсем накратко - без претенции за изчерпателност, а от там и за мнение "от последна инстанция" :((( !

Християнството е имало версии,т.е. гледни точки още в самото си начало: всеки отделен свети апостол имал свой възглед т.е. свое тълкувание за нещата и го преподавал на учениците си по своему. Затова трябва да бъдат признати за истински всички апостолически версии,основните от които в Европа са следните три:

1. Версията на св. апостол Петър,която останала в западна Европа (католицизъм)
2. Версията на св. апостол Павел,останала във "Византия" и в повлияните от нея народи (православие)
3. Версията на св. апостол Андрей,която останала в източна Европа но най-вече у Българите (арианство,гностицизъм,богомилство).

Последователите на тези версии не трябва да воюват помежду си,а трябва взаимно да се уважават и подкрепят- нещо,което не се е случило на практика за съжаление заради грешната природа на човека. Някой би попитал къде е тук протестантството? То е реформирано от северните народи богомилство и нищо друго!
цитирай
13. bojil - И за родолюбивото ...
23.11.2018 01:10
batogo написа:
И за родолюбивото ти отношение. Исторически погледнато, като духовен народ, ние винаги, преди покомунистичването ни от варварите-примитиви, наричани болшевики, сме следвали същинските ХРИСТОВИ ПРИНЦИПИ И ЦЕННОСТИ, като сме ги прилагали в живота и в житейския си път като народ. Доказателства за това много, но Богомилството е основното!
Бъди жив и здрав!

Споменах в горния коментар за ролята на богомилството: напълно прав си да го споменаваш приятелю,благодаря!
цитирай
14. bojil - Истината ми е най ...
23.11.2018 01:22
milady написа:

Истината ми е най мила..
тук намирам дебата с колегата nkf..за много.. висок и правдив
и, искам да го поздравя за честната позиция..

/ И няма как да е инак, след като - както вече казах - "православието" е идеологическата доктрина на римската империя. Доктрина, която създава една универсална /според нея/ рамка за живот, мироглед, власт и религия, които трябва да се наложат на целия свят /поради своята си универсалност, разбира се/. Та, такава универсалност не може да търпи такива неща като Български народ /в римския свят има само римски граждани - и толкоз/; българска история /просто не може да има история различна от необходимата на римската държава, пък и какв ще са тези ромей със своя си, различна история?/, това всичко е само материал за казана на топене на народи наречен римска империя./

/тъкмо, чета Хрониките на Стефан Цанев..
том Първи...
поздрави за всички...

В римската империя още поначало е имало много версии на християнството но в крайна сметка изкристализирали най-ясно само две: православието и католицизмът. Ортодоксалните италийски римляни както знаеш оспорват православието и това са го вършели още преди Никейския събор,който отчасти регламентирал нещата но за жалост не ги решил трайно. Затова империята започнала да се разпокъсва: заради опасността от война между последователите на различните версии и ако питаш днес италианците те ще ти кажат,че истинската римска версия е папската т.е.- католицизмът. Затова трябва просто да приемем,че истински са всички апостолически версии и да спрем да противопоставяме едната версия на другата,понеже така се нарушава един от основните принципи на християнството: християнската толерантност към ближния. Това поне е моят възглед- не вярвам другите да го приемат с охота,но за мен и за моето приятелско обкръжение той е най-правилен от християнска гледна точка.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bojil
Категория: Политика
Прочетен: 1772115
Постинги: 292
Коментари: 5326
Гласове: 64246
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Интересен комплект от финансови съвети
2. Русия искала да провали Илинденското въстание
3. Няма "славянска" азбука- има Българска
4. Как бе посърбен Българския град Пирот
5. Съвецки грабежи в България до 1947 г.
6. Коронавирусите не са нови за човека
7. Русия помагала на турците в арменския геноцид и карала султана да окупира половин България
8. Ботев за истинския лик на сърбите и "румънците"
9. Българските контрачети през Втората световна война
10. 6-те ястребинчета убити от шумкари,за да не ги издадат
11. Руският фокус с македонския заек
12. Какво е направила Русия за България
13. Царска Русия забранявала украинския език,няма общо с Кирил и Методий
14. Уранови находища в България
15. Насраните руски орли - велики стихове
16. Фалшивата ни история е резултат от руската хибридна война срещу нас
17. Москва се е подписала под договор, изрично позволяващ разширяване на НАТО
18. Съвецките чутури не са изкуство,а червена пропаганда срещу България
19. Съвецките чутури не са изкуство,а червена пропаганда срещу народа ни
20. Русия умишлено оставяла хората си да измират от глад,за да краде подаяния от Запада