Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2018 21:59 - Речта на Доналд Туск по случай българското председателство на Европейския съюз
Автор: barin Категория: Новини   
Прочетен: 7145 Коментари: 28 Гласове:
41

Последна промяна: 14.01.2018 22:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                      Речта на Доналд Туск на български език, започнала с рецитиране на стихотворението на Иван Вазов" Отечество любезно" ме впечатли. Тя се хареса на много хора, с които споделих. България поема за шест месеца председателството на Европейския съюз на ротационен принцип. На всички им се иска в този кратък период да направим нещо запомнящо се или казано по-правилно "да се случи нещо запомнящо се". Все пак е добре да не се получи някакъв гаф или конфузна ситуация, която за жалост не може да се предвиди откъде ще дойде. 
                    Доналд Туск е министър-председател( 14-ти поред) на Полша от 2007 до 2014 г. и председател на Европейския съюз от края на 201 4г. Той държа реч по случай   поемането на председателството на Европейския съюз от България през първата половина на 2018 г. Това събитие е едно от основните за настоящата година. Други събития: 
Блогът на barin :: Кръгли годишнини през 2018 г.
                    Отначало речта започна с рецитиране на стихотворението на Иван Вазов. Споменаха се исторически истини, като, че сме най-старата държава в Европа, че всичко сами сме си получили и извоювали, че не сме губили войни, нямаме пленено бойно знаме, че сме дали кирилицата, че сме потомци на Спартак. Нещата, които се казаха от Доналд Туск според мен са такива, каквито се учат в Полша и в повечето европейски страни. Няма как полякът предварително да се е договорил с българските историци за речта. Нивото на аудиторията е достатъчно високо, за да се изключи такава възможност. Встъпителните думи и всичко казано се слуша из цяла Европа, а може би и в други заинтересовани страни по света. Всеки, който се изказва е на високоoтговорен пост в йерархията и си мери приказките, а и не допуска други да му се месят. Ето самата реч, която според мен превъзхождаше казаното от другите длъжностни лица. Самият факт, че полския дипломат говореше на български е показателен за стойността на изявлението. Отзивите нвсякъде са положителни.
Доналд Туск рецитира "Отечество любезно" на български език - YouTube

                    Чуйте отново изказването на Доналд Туск, който спечели сърцата и уважението на българите: 

Европа | Речта на Доналд Туск, с която ще се запомни откриването на председателството (видео) - DnevnikimageРечта на Доналд Туск при откриването на българското европредседателство

Скъпи приятели,

Уважаеми гости,

Господин Президент на Република България,

Госпожо Председател на Народното събрание,

Господин Министър-председател,

Министри,

Ваши Превъзходителства,

"Отечество любезно, как хубаво си ти!

Как чудно се синее небето ти безкрайно!

Как твоите картини меняват се омайно!

При всеки поглед нови, по-нови красоти."

Тези думи на Иван Вазов, чието име носи този театър, улавят духа на днешното празненство. "При всеки поглед нови, по-нови красоти" – тази мисъл ме съпътства днес като Председател на Европейския съвет и като поляк. Защото като поляк аз добре разбирам колко много работа, кураж и решимост ви е струвало на вас, българите, да постигнете тези европейски успехи за вашето Отечество. Никой не ви е дал нищо даром. Вие самите, на първо място, сте творците на този исторически обрат, на тези "нови, по-нови красоти".

По-младите поколения навярно свързват театъра, в който се намираме сега, по-скоро с известния актьор Захари Бахаров и ролята му в култовия сериал "Игра на тронове", отколкото с поезията на Вазов. Историята на Балканите е по-драматична и по-интересна от сценария на "Игра на тронове", макар в нея да няма дракони. Всички ние бихме искали настоящето и бъдещето на Балканите да наподобяват по-малко сценарии на драматични филми. Стабилност, сигурност, благоденствие – това заслужават хората в целия този регион. А Европейският съюз съществува, за да превърне именно този сценарий в реалност.

Добре е, че един от приоритетите на Българското председателство е бъдещето на Западните Балкани. Кой друг, ако не вие, потомците на Спартак, наследниците на най-старата държава в Европа, вие, които никога не сте загубили бойно знаме в битка, кой друг би бил на висотата на тази важна и изключително трудна задача – да се поднови Европейската перспектива за целия регион.

Вие винаги сте били решителни и смели, което потвърдихте и през последните години. Ето защо аз вярвам, че вашето Председателство ще бъде толкова резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков в Световната купа. С Министър-председател, който би могъл да сплаши не един тракийски воин, ще се справите!

 




Гласувай:
43



1. leonleonovpom2 - Поздравления, Адаш! Много съм ...
15.01.2018 00:09
Поздравления, Адаш!
Много съм благодарен на този човек
С няколко думи той ми върна увереността в това, което правя тук, самочувствието на Българин, което други се мъчат да смачкат? Пак българи!
Дано по-често дават такива речи!
Да се осъзнаят неразумните юроди!

Лека нощ!
цитирай
2. gessos - И той като всички поляци е учил руски ...
15.01.2018 00:18
И той като всички поляци е учил руски в училище. Познати са му и буквите, и произношението частично.

http://www.standartnews/mneniya-analizi/obzor_irlandets_sachinil_hitovoto_slovo_na_tusk-367160.html
цитирай
3. getmans1 - Здравей barin, добре, че си пуснал ...
15.01.2018 02:19
Здравей barin, добре, че си пуснал тази тема и смятам да я проследя от-до.
Причината е повече от прозаична, някои авторитети твърдят, че само дебили се кефят на Доналд Туск и речта му.
Това е огромна грешка на русофилиата в България, като казвам „русофилиат“ нямам на предвид тези които имат някаква тръпка към Русия, независимо по какви подбуди.

Може би някои хора сега за първи път да са забелязали поляците, но техните дипломати в България от години за „24 май“ ни поздравяват по този начин с рецитиране на наши класици.
И това е преди някои да проговорят, че азбуката им е родена в някаква геогравска област или пък да твърдят,че изповядваме тяхната вяра, нещо което е хем вярно и хем не е!
Ще кажа само един довод.
Сега някои омаловажават тази реч, видиш ли, била писана от ирландският му сътрудник. Тук вече внушенията са няколко и хич няма да им обърна грам внимание с едно уточнение.

Физически, да ирландеца е написал тази реч но зад нея са Туск, полските дипломати и в края на краищата Полша.
Същата Полша с която ББ се срещна тази есен /премиера им, де/ и същата Полша която Радев посети и агитира за свалянето на санкциите към Русия, /намерил баш,кой/ външнополитически гаф откъдето и да го погледнеш.
Против тази реч пищят не искрените русофили, пискат Путинофилите.
Опасявам се, че заради тези наши издънки младите ще намразят или най-малкото ще гледат на руския език не като на стария български т.н. църковно-славянски а като на чужд.

цитирай
4. barin - Здравей, Адаш. И този път мислим по ...
15.01.2018 05:46
Здравей, Адаш. И този път мислим по еднакъв начин, както често досега.
Поздрави!
цитирай
5. barin - Здравей, gessos. Полякът е учил ...
15.01.2018 05:46
Здравей, gessos. Полякът е учил руски, но по-добър български от това не може да очакваме. Хареса се на много хора.
Поздрави!
цитирай
6. barin - Здравей, getmans1. Правилно за...
15.01.2018 05:50
Здравей, getmans1. Правилно заключение си направил, че покрай путинофилите и отношението им ще намразим руския език. Речта е направена много добре, защото поляците имат добри дипломати, освен че се бият добре. Омразата между Полша и Русия в исторически аспект е голяма.
Поздрави!
цитирай
7. predatorkapredatorka - колеги, как не се усещате, колко сте..жалки, и бат разБойко бил трак...
15.01.2018 07:02
Вие винаги сте били решителни и смели, което потвърдихте и през последните години. Ето защо аз вярвам, че вашето Председателство ще бъде толкова резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков в Световната купа. С Министър-председател, който би могъл да сплаши не един тракийски воин, ще се справите!

и бат разБойко бил трак, як колкото 100-на...
/ каква перверзия, ще умра от мъка...
заслужавате си..тежките дни
Бог да ви научи, и прости!
цитирай
8. barin - Здравей, predatorka. Не си права. ...
15.01.2018 07:07
Здравей, predatorka. Не си права. Колко повече може да бъде речта. Не мпже да се гледа само с лошо око на всичко начало. За минусът- ще си го върна при удобен случай, но понеже не съм злопаметен- сигурно ще забравя. Казани бяха исторически истини, а какво ще се случи след шест месеца- не може да предвидим. Бог ме е научил, теб-не. В правителството нямам голямо доверие.
Поздрави!
цитирай
9. predatorkapredatorka - никой не може да уплаши Блогерка с 8 Бана, какво общо има Бог тук, барин?
15.01.2018 09:33
Бог ме е научил, теб-не. В правителството нямам голямо доверие.
Поздрави!
цитирай
10. barin - Няма нищо, Предаторке. Кой каквото ...
15.01.2018 09:46
Няма нищо, Предаторке. Кой каквото си иска да мисли. Аз не плаша никой и не съм злонамерен към никой. По-добре да не спорим излишно кой е по-добър в блога. Аз не участвам в състезания и класации за най-много прочитания, най-популярни, най-много гласове и тем подобни. За първи път посещавам профила ти и ще е за последен, след такова негативно отношение към мен.
Поздрави!
цитирай
11. saankii - още един минус, критиката ми е градивна/ никога нямам претенции за плюс и минус..
15.01.2018 11:14
и недейте да ме лъжите публично..
редовно ме посещавате,
а също и другите блогери в блога
такава ви е тактиката за събиране на лайкове..
познато до болка, и децата го правят във фейсбук..
пак да повторя, критиката ми е конструктивна и навременна
/ предпазна клауза един вид
Юлия, знаете отлично моите др.имена.
благодаря,че поне модерация сте спестили на капризния читател.
цитирай
12. barin - Откъде да разбера, че сте една и с...
15.01.2018 12:07
Откъде да разбера, че сте една и съща. Не знам от мен лошо да сте видяли.
Досега съм поставил само четири минуса, но не си сред тях. Дори има теми, които съм харесвал, но щом поставяш минуси-толкова беше. Повтарям, че минусите и лайковете не ме интересувам и не съм конкуренция на никой. Съжалявам, че трябва да си разваля мнението за теб, Юлия.
Поздрави!
цитирай
13. nkf - Абе, Туск хич не ми е любимец, щото е ...
15.01.2018 14:21
Абе, Туск хич не ми е любимец, щото е либерален левак, обаче ми харесва как руските курви се гърчат, така че ще обърна две бири за негово здраве.
цитирай
14. saankii - един сериозен въпрос..
15.01.2018 14:24
Вие винаги сте били решителни и смели, което потвърдихте и през последните години. Ето защо аз вярвам, че вашето Председателство ще бъде толкова резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков в Световната купа. С Министър-председател, който би могъл да сплаши не един тракийски воин, ще се справите!

тъй като,вие сте мъж на сериозна възраст..,как ще изтълкувате това/горе/
аз съм унизена от това Слово/ лицемерно е..
емоционално, даа,но,какво променя това?
и още нещо „тънко прецизно“ искам да споделя..
ненапразно т.н.ИстаМбулска конвенция“, се опитват,
да ни пробутат точно сега, когато..
България щяла да има „големият праз“, дабъде в „очите“ на Европа!!
изобщо,мислих си ,че хората влизат в Интернет за да търсят
истината/нали затова все пледирате..

а не,компания, или..лично признание ..
може би,ще ме разберете правилно..
благодаря за трибуната
Юлия
цитирай
15. born - Подобни изказвания навсякъде се ...
15.01.2018 14:40
Подобни изказвания навсякъде се наричат с едно и също наименование - демагогия !
Особено очебийно бе нагаждачеството в тракийските квалификации. В този смисъл съм напълно съгласен с Юлия.
От уважение към автора се въздържам от гласуване.
цитирай
16. barin - Здравей, nkf. Въздържам се от мн...
15.01.2018 17:22
Здравей, nkf. Въздържам се от мнение за Доналд Туск, защото не съм го следил досега. Направи ми добро впечатление речта му и затова реших да я публикувам.
Поздрави!
цитирай
17. barin - Здравей, Юлия. Наистина не разбрах ...
15.01.2018 17:28
Здравей, Юлия. Наистина не разбрах отначало, че Предаторката си ти. Затова писах, че за първи път влизам в този профил. Слушал съм много речи на изявени лидери и високопоставени, но не съм чувал досега толкова верни и хубави думи за България. За славянството- в Полша и в повечето страни ни смятат, че сме славянска страна, наложено им от Русия и българските историци под техен диктата. Действително ако има някакъв славянски елемент, у нас- той е не повече от 5%. България поначало не е добре приемана в Европа по обясними причини, за някои от които съм писал аз, а и други потребители. Разбрах какво искаш да кажеш, а и аз винаги държа на добрия тон и толерантността.
Поздрави!
цитирай
18. barin - Здравей, born. Благодаря за под...
15.01.2018 17:30
Здравей, born. Благодаря за подкрепата и признанието. След седмица, като си направя равносметката може да се окаже, че тази тема не е сред сполучливите, но когато слушах речта бях в една компания и на всички им хареса. Опитах се приятно да ги изненадам с написаното.
Поздрави!
цитирай
19. born - Здравей, born. Благодаря за под...
17.01.2018 00:03
barin написа:
Здравей, born. Благодаря за подкрепата и признанието. След седмица, като си направя равносметката може да се окаже, че тази тема не е сред сполучливите, но когато слушах речта бях в една компания и на всички им хареса. Опитах се приятно да ги изненадам с написаното.
Поздрави!

Всяка тема си има собственото очарование и смисъл. Нормално е да пишеш това, което те вълнува и което ти харесва. Или не. Напълно човешко е да се ласкаем от хвалебствени слова, стига да не грешим за причината, поради която са исказани. А в конкретния случай да ласкаеш някакви прошляци, които не желаеш да приемеш като равни е повече гавра. Така си мислех,когато слушах брата-славянин. Може и да греша !
цитирай
20. barin - Здравей, born. Специално тази реч ...
17.01.2018 05:43
Здравей, born. Специално тази реч ми хареса. В Европа никой не ни приема като равни, но Доналд Туск каза истини за историята на България, които обикновено дипломатите и политиците премълчават. Затова написах темата, а може би поради желанието наа приятелите ми. За останалите сме славяни, но докато се изясни пред тях колко сме славяни ще мине много време.
Поздрави!
цитирай
21. born - Едва ли има смисъл да доказваме, Приятелю !
17.01.2018 19:28
Докато сме най-бедната и най-корумпираната европейска циганизирана страна с 90 % дебили, на никого от евронаселението /съставено май вече основно от муслимани, чернилки и многополови индивиди/ няма да му дреме колко велики сме били. Горчива констатация !!!
Дано да греша !
Поздрави и от мен !
цитирай
22. zaw12929 - Най грозно ми се представи "...
18.01.2018 07:38
Най грозно ми се представи "стилизацията на кирилицата- с латински символи Пак се подлагаме... срам, че сме Православие, а то е за гордост...
цитирай
23. barin - Здравей, zaw12929. Забелязах, че ...
18.01.2018 12:59
Здравей, zaw12929. Забелязах, че за някои хора от написаното по интернет и пресата свързват Кирилицата със славяните и Православието. Затова имаше противоречиви мнения из коментарите и написаното. За самата реч най-добри са изказванията, че е на български и започна с рецитиране.
Поздрави!
цитирай
24. iliada - Отначало много се впечатлих но....
20.01.2018 19:49
Четох някой материали след речта и съм раздвоена в мислите си!
цитирай
25. barin - Здравей, iliada. Като чета отзи...
20.01.2018 21:10
Здравей, iliada. Като чета отзивите забелязвам на няколко места колебания и раздвояване на мнението. Съмнявам се някой да е очаквал по-стойностна реч.
Поздрави!
цитирай
26. get - - ТОЧНО ПОЛЯКА можем да ПРИЕМЕМ ЗА БРАТ ПО ПРОИЗХОД - Като славянин НЕ И РУСНАКА!
24.01.2018 14:58
born написа:
barin написа:
Здравей, born. Благодаря за подкрепата и признанието. След седмица, като си направя равносметката може да се окаже, че тази тема не е сред сполучливите, но когато слушах речта бях в една компания и на всички им хареса. Опитах се приятно да ги изненадам с написаното.
Поздрави!

Всяка тема си има собственото очарование и смисъл. Нормално е да пишеш това, което те вълнува и което ти харесва. Или не. Напълно човешко е да се ласкаем от хвалебствени слова, стига да не грешим за причината, поради която са исказани. А в конкретния случай да ласкаеш някакви прошляци, които не желаеш да приемеш като равни е повече гавра. Така си мислех,когато слушах брата-славянин. Може и да греша !


Точно ПОЛЯКА в лицето на крал Владислав ЯГЕЛОНЧИК - през 1444 година, близо ТРИСТА ГОДИНИ по-рано, ТРЪГНА ДА ОСВОБОЖДАВА - падналият под ОСМАНСКО ИГО български народ и царство!

- Какво направи другия "славянин"(за който в мозъците ви е инпринтирана представата "за брат"?) - не само НЕ ПОМОГНА а и създаде пречки ДА СЕ РЕАЛИЗИРА ... тази ОСВОБОДИТЕЛНА НА СЛАВЯНИТЕ политика - спрямо нас БЪЛГАРИТЕ!

- Ама не четете, история ... или ако четете ТО СЕ ПРЕДОВЕРЯВАТЕ на ТАЗИ ПСЕВДОИСТОРИЯ - написана и НАЛОЖЕНА НИ от псевдо-братята "славяни" ... на които по навик все още оставате верни ибрикчии(това не е към вас Барин)!!!

- Народе български, ЩЕ ДОЙДЕ ЛИ ДЕН ДА СЕ ОСВЕСТИШ - та ДА ПРОГЛЕДНЕШ и ПРЕСТАНЕШ ДА ВЯРВАШ НА ЛЪЖИТЕ, които са ти втълпили още от ученическата скамейка ... за САМИЯ ТЕБ и ... КОИ СА ТИ БРАТЯ-СЛАВЯНИ!?
цитирай
27. vladtepes - За Туск
24.01.2018 16:08
Туск е далеч от нивото на великите Лех Валенса и Адам Михник, постигнали големи успехи в алкохолната подготовка и уволнени, тъй като не успели да изтрезнеят и не се явили на работа. Дори руснаците отличиха посочените двама с високото звание "Горький пропойца" за постиженията им - неведнъж са достигали делириум.
цитирай
28. barin - Здравей, vladtepes. За личността ...
24.01.2018 16:23
Здравей, vladtepes. За личността на Доналд Туск не мога да кажа нищо повече. Написаното е само на базата на речта. Има и други добри полски дипломати и политици.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3626714
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67309
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031