Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2019 10:55 - Да поговорим за стреса
Автор: milaivanova2 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1449 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Всеки от нас е чувал тази дума в ежедневието си. Какво е стрес? Поредната сметка за плащане? Разправия с близки хора? Изоставяне от любовта на живота ви? Притеснения за здравето? Тревоги в училище? Да, отговорът е ясен- всичко това може да породи стрес. Изследването и описанието на стреса дължим на канадския ендокринолог Ханс Селие през миналия век. Още тогава той добре е описал стадиите на стреса и кога стреса предизвиква болести. Ситуациите, които приема един човек за стресови обаче не са стресови за друг. Най-общо казано, стресът е нарушение в баланса на нервната система. Чували сте народното заключение: „всичко ми е на нервна почва“. Въпреки че се усмихваме, това заключение си има своите основания.  И за да разберем стреса, ще ви разкажа нещичко за нервната система.

Ако сравним нервната система с автомобила, постоянното натискане на педала на газта в крайна сметка ще доведе до повреда на автомобила, както и постоянното натискане на спирачките. Автомобилът ви ще се движи добре, само когато газта и спирачките се използват балансирано. Газта може да бъде сравнена със симпатиковата нервна система / ускорява процесите/, а спирачките с парасимпатиковата нервна система / забавя ги/. Всичко зависи от баланса между тях. И още нещо- по-голямата част от нервната система е автономна, тоест всичко под неин контрол, се извършва автоматично без вие да мислите за него. Всяка секунда в мозъка постъпва около пет трилиона бита информация, от която ние осъзнаваме около десет хиляди. Така например ние не мислим за това как храната ни се придвижва през червата, нито за това колко инсулин ни трябва, за да разградим захарта, която сме погълнали, нито даже колко липаза ни трябва за разграждането на мазнините в храната и така нататък.... Почти всичко, което става в тялото ни, дори растежът на косата ни става автоматично, без да можем да се намесим съзнателно в тези процеси. И без, разбира се, да мислим. Не мога да си представя, какво би се случило, ако трябваше да мисля и за това! Както вече ви разказах тази автономна нервна система си има два дяла- парасимпатикова, която управлява тези автоматични процеси и симпатикова, която се включва сравнително по-рядко, като „пожарна аларма“. Именно тя обаче играе съществена роля при  здравето и болестите. Симпатиковата нервна система отговаря за принципа: „ бий се или бягай“. Нейната цел е най-общо казано да спаси живота ви.

Както когато карате автомобила си бързо и рязко натиснете спирачките, за да избегнете удара. В този момент кръвта спира да тече към стомаха, за да  преработвате храна, към определени части на мозъка , за да мислите творчески, към бъбреците, черния дроб и други органи. По-голямото количество кръв тече към мускулите, защото тялото смята, че е необходимо да избяга по-бързо или да се бие по-здраво с това, което застрашава живота. И то напълно автоматично, без ние да можем да упражним никакъв контрол.

Тази ситуация на стрес, макар да цели за запази живота, ако бъде поддържана дълго време потиска нормалното функциониране на органите  и клетките в нашето тяло, потиска и имунната система на организма! А точно тя е тази, която се бори с всичко застрашаващо здравето ни/ вируси, бактерии, ракови клетки/. И ако реакцията „бий се или бягай“ се поддържа дълго време, неминуемо рано или късно нещо се поврежда и се проявява под формата на симптом. Когато симптомите станат няколко, наричаме това болест.  

Процесите, настъпващи в човешкото тяло под въздействие на стреса са изучени и познати много добре и детайлно. Освен многобройните проучвания и изследвания, лекарите са убедени, че в основата на всички болести е стресът. На ниво органи ви разказах най-общо казано какво се случва. Процесите са аналогични и на ниво човешка клетка.

Както казва д-р Брус Липтън, изучавал процесите на клетъчно ниво, „ при стрес клетката преустановява нормалния си растеж, регенерация и поддръжка“. Защо? Защото се предполага, че всичко това може да почака, докато победим в боя или избягаме, за да спасим кожата си. Клетките буквално се затварят, както кораба затваря люковете си преди битка. Никой и нищо не може да излезе. По същия начин и клетките, при стрес не получават хранителни вещества, кислород, минерали, есенциални мастни киселини и не отделят отпадни вещества и токсини. Всичко спира, с изключение на необходимото за оцеляването. Тези факти ни показват много неща. Че колкото по-дълго продължава стресът, който ние усещаме като напрежение, толкова по- големи увреждания ще има в човешкото тяло и на клетъчно, и на органно ниво. Много хора са ми задавали въпрос защо след като си изпълняват диетите стриктно, ходят на фитнес и полагат много усилия, не отслабват. Вече знаете защо! Във всяка електрическа верига при подаване на високо напрежение, поддава най-слабата брънка. Знаете и още, че „ клетка, която се намира в режим на растеж е неуязвима за болестите“.

Всеки от нас има различен праг на чувствителност към стреса, затова и реакциите ни са различни. Някои решават проблемите си по-бързо от други, но по-важното е че всички, които искат успяват.image 



Тагове:   методи,   стрес,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: milaivanova2
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 14182
Постинги: 4
Коментари: 12
Гласове: 10
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031