Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2020 20:33 - За днешния празник.
Автор: karpis Категория: Лични дневници   
Прочетен: 652 Коментари: 2 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Днес Българска Православна Църква отбелязва  Свети Панталеймон и Свети Седмочисленици.
Свети Панталеймон е роден в Никомедия(дн Измит) през 275 и бил езичник с името Ефросин,вследствие става християнин приемайки името Панталеймон (всемилостив)и бил посечен през 303  заради гоненията срещу християните в Римската империя.Бил лекар и заради помощта си към хората и добродетелите си бил канонизиран за светец.Счита се за покровител на лекарите и акушерките.
Свети Седмочисленици са създателите и разпространителите на глаголицата и кирилицата сред славяните,а именно-светите братя Кирил (827-14.02.869) и Методий(815-6.04.885),както и техните ученици-Климент,Наум,Горазд,Сава,Ангеларий(някой причисляват и Константин Преславски изтъкнат книжовник от Преславската книжовна школа).
Свети Климент(ок840-27.07.916)създал Охридската книжовна школа,оставил изключителни книжовни образци,разпространил кирилицата и утвърдил просветителската дейност като последовател на светите братя и изтъкнат просветител на българите по тези земи.
Свети Наум(ок.830-23.12.910)създал Преславската книжовна школа,епископ на Дрембовица през 893.Също продължил просветителската си дейност в Охридската книжовна школа, основал манастир,носещ името му,където се развива просветителското дело в тези земи.
Свети Горазд(--)за него се знае малко.Роден в град Нитра в заможно семейство,той става следовник на светите братя.Участва във Великоморавската им мисия като духовник и просветител.Мощите му се пазят в гр.Берат Албания.
Свети Ангеларий(9век-866)живял в Плиска,просветителската му дейност също започва с Великоморавската мисия и идвайки в България се посвещава на нея,негови творби не са запазени.Мощите му също се пазят в гр.Берат Албания.
Свети Сава(810-840-880-890)за него се знае малко,дошъл в България с другите Кирило-Методиеви ученици,разгърнал просветителската си дейност първо в Преславската книжовна школа.
Информацията,която публикувам за съжаление е непълна,но за повечето от последователите(с малки изключения)на светите братя не се знае много.Но не това е най-страшното,а това че като попитах неколцина кои са Свети Седмочисленици,само един ми отговори вярно!Явно не  е спал в часовете по Родинознание навремето!Това ме и накара да публикувам поне нещичко,за да има повечко народ представата кои са тия хора и какво са направили за българския народ и култура.За съжаление,не мога да кажа нещо положително за образоваността и културата на българина към днешна дата.С едното телеграфно съобщение по радиото за днешния ден и епохалните размисли на една госпожа,че църквата в столицата Свети Седмочисленици има храмов празник и това е нещо велико,се надявам да не се изчерпва значението на делото и тези Велики Просветители и Учители на българската нация.Ама когато чуя някъде,някой в разговор изведнъж да се изцепи-Ама как да го кажа?(само телепат мобе да отговори на този екзестенциален въпрос),започвам доста сериозно да се съмнявам в просвещението и образоваността на нацията ни!Още повече,че и най-старият университет в страната,с(с безбройните претенции,че е най)някак не видях да са отбелязали патрона си кой знае колко!Нали е лято,пък за образование се мисли чак наесен!Пък и нали сколасаха преди години сал да си ремонтират тоалетума до 65 аудитория,та таквиз по битови неща ги тормозят хорицата,кой ти мисли за нещо по-духовно или книжовно?!
Ако пък и Свети Панталеймон лекуваше и простотията,българите май ще трябва да го отбелязваме всеки ден!




Гласувай:
1



1. barin - Здравей, Кристина. Ангеларий за ...
28.07.2020 06:07
Здравей, Кристина. Ангеларий за съжаление умира на следващата година, след като идва в България. Затова няма негови запазени творби. Св. Сава е различен от този, когото почитат повече сърбите. Сръбският св. Сава е живял през XII-XIII в. Горазд често го забравят, когато стане дума за св. Седмочисленици". Седмочислениците имат много голяма заслуга за разпространение на Кирилицата.
Поздрави!
цитирай
2. karpis - Здравей ,Барин.Благодаря за поправката!
30.07.2020 19:00
Здравей,Барин.Благодаря ти за поправката!Стремя се публикациите ми да са точни,(макар понякога и мнооого дълги)но се случва да има неточности!Благодаря за бързата и точна поправка!
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: karpis
Категория: Лични дневници
Прочетен: 363342
Постинги: 286
Коментари: 206
Гласове: 1296
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031