Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2016 16:25 - На вниманието на кмета Фандъкова и новия кмет, който ще изберем на община "Младост"
Автор: katan Категория: Лични дневници   
Прочетен: 10214 Коментари: 22 Гласове:
57

Последна промяна: 27.10.2016 17:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Има една поговорка - "Като ми пееш, Пенке ле, кой ли ми те слуша."
Знам я.  Знам, че колкото и да пишем и говорим - кой ли ми те слуша?
Възползвам се от предизборното суетене и реших и аз да си "изпея" болката.
Тя не е само моя, а на много хора от квартала. Само в нашия блок живеят около 500 /петстотин/ души - може да са и повече. 
Давам си сметка, че "пея" от името на няколко хиляди души-гласоподаватели.
"Песента" ми е за една малка пътечка, която преди повече от 30 години си бяхме направили от автобусната спирка до блоковете.
/ То и тогава беше като сега - строежи, строежи, а за инфраструктурата не се мислеше/.
Нашата пътечка беше не по-голяма от 70 - 80 сантиметра на ширина и много кална. В последствие я отъпкаха хиляди крака и вече не се разкалваше толкова, стана като валирана. Лошо беше, когато завалеше сняг. Понякога валеше и натрупваше много. Нямаше кой да я разчисти и първите, които минаваха по нея сутрин с усилие пробиваха път по пътечката за следващите.
В по-късни години някой реши да я асфалтира /може да е било самоинициатива, не си спомням/, но на ширина не "порасна". 
После минаха години, застроиха всяка педя земя  /в момента има една "детска педя" незастроен "терен"/, но вече заграден с мрежи. И него ще застроят.
Пътечката ни изведнъж стана голяма около 5-6 метра / не съм ги мерила, но са за разминаване на две коли/! Асфалтираха я!
Хубаво, нали?
Да, де, но тези няколко метра станаха двупосочна улица - без да е обозначено, без пешеходна пътечка дори, без тротоари.
Огромните товарни камиони от строежите заемат цялото пространство и винаги се получава напрежение у шофьорите и в двете посоки.
После, а не само тогава изнервените шофьори карат със скорост като да са във "Формула 1".
Къде сме ние, хората пешеходци?
Знам, че ще ми зададете този резонен въпрос, който си задавам не само аз, а всички онези няколко хиляди души, които минават по този път всеки ден.
Пътечката ни порасна с няколко метра, но не за хората, а за колите.
За хората няма дори тротоар, поне от едната страна!
Ако някой се престраши да мине /а почти всички минаваме по този път, защото е най-удобния и пряк за големите хипермаркети в близост и спирки на някои автобуси/ трябва да върви по разкаляната шума и пак не е сигурно/.
Искам да съм много обективна и да кажа, че направиха станция на метрото, което е удобно и бързо за придвижване, но дори и на това място, което пресичат в двете посоки не няколко хиляди, а десетки хиляди хора няма пешеходна пътека.
Може би тябва самоинициативно да си направим ние, но тогава ще дойдат общинарите и ще ни глобят за неспазване на наредбите им.
Докога ще е така, господиня общинари?!
Питам и отговор не чакам, но ако все пак някой от вас в свободното си време надникне по случайност тук нека да ми се обади на лични съобщения, за да му дам името на УЛИЦАТА.
Оказа се, че нашата пътечка е УЛИЦА и има ИМЕ!
В общината я знаят, знаят и се надявам да са чели жалбиТЕ на "карето" от блокове, но до сега нищо не са направили по въпроса.
Има още една пътечка между нашия и съседния блок, който е превърнат също в двупосочна улица /малко по-широка от нашата пътечка/, но тук поне има тротоари, нищо, че изсякоха дърветата.
Това, което се вижда сутрин по тази улица е един двуглав, железен змей с много светещи очи /фарове/. Едната глава на змея е в едната посока, а другата в обратната.
Пътечките, превърнати в УЛИЦИ са за автомобилите, а не и за пешеходците.
А колите ..., ах, колите! Те са с номера от всички области на страната.
Господиня общинари, застанете някоя сутрин или вечер и запишете номерата на колите.
Поискайте да ги сменят със софийски и така ще съберете пари за тротоар /поне един/ на нашата пътечка и за една пешеходна пътечка за метрото.
Повярвайте ми, ще имате пари сигурно за два тротоара. Така ще е осигурен успеха и имиджа на КМЕТА НА ОБЩИНАТА, който ще изберем съвсем скоро. 
Госпожо Фандъкова, вместо да повишавате таксата смет на собствениците на жилища, събирайте такава на всички, които живеят С или БЕЗ адресна регистрация и също правят ... смет
Казвам Ви го от собствени наблюдения. Покрай блока ни има няколко кошчета за отпадъци, но те са за другите, които минават от тук за станцията на метрото не за нас. За нас има контейнери на петдесетина метра от входа, нищо работа. 
Как БЕЗ регистрация ли?! Ами по регистрацията на колите.
Не, не ви карам да правите беззакония! Те вече са направени.
Когато ни направите тротоари и пешеходна пътека ще Ви поканим да прережите лентичките. Ще поканим и премиера, защото  ... защото е премиер.
Направите ли тези дреболии сами ще дойдете. Надявам се да е скоро.














Гласувай:
57



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ivoki - ИМАШ ЛИ ИДЕЯ, КАК СЕ УПРАВЛЯВА И П...
27.10.2016 16:37
ИМАШ ЛИ ИДЕЯ, КАК СЕ УПРАВЛЯВА И ПОДДЪРЖА ГРАД КАТО СОФИЯ С НИСЪК БЮДЖЕТ?
АЗ ИМАМ. БИЛ СЪМ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК.
цитирай
2. ivoki - ФАНДЪКОВА НАПРАВИ МНОГО НЕЩА, К...
27.10.2016 16:38
ФАНДЪКОВА НАПРАВИ МНОГО НЕЩА, КОЕТО ДРУГИТЕ НЕ НАПРАВИХА !
цитирай
3. katan - Здравей, Иво!
27.10.2016 16:57
Трудно се управлява без пари дори едно семейство камо ли община като София.
Не съм била общински съветник, но мога да си представя как се "кърпи" бюджет.
Постарах се да бъда обективна, което си е перманентно състояние за мен:).
Поздрави!
цитирай
4. mihala - Поздрав, На твоето предложение ще ...
27.10.2016 18:20
Поздрав,
На твоето предложение ще допълня- трай коньо за зелена трева. При нас изрезаха акациите, по които редовно подскачаха катерички и се чуваха птичи песни, а сега обикаляме покрай препълнените кофи за боклук и колите. Успех в начинанието.
Не е важно да се прави нещо, а е важно да е ползотворно- това за управниците.
цитирай
5. tota - Кате,
27.10.2016 18:41
изпрати ли го на електронния адрес на двете нива на общината? Тук надали някой от тях ще го прочете?
Поздрави!
цитирай
6. katan - 2. ivoki - ФАНДЪКОВА НАПРАВИ МНОГО НЕЩА
27.10.2016 18:46
Съгласна съм с теб за направеното от ФАНДЪКОВА, но в момента тя е кмет на Софийска община. Затова обръщението е към нея.
Написала съм:"Не, не ви карам да правите беззакония! Те вече са направени.", защото подминаването на "дребните" проблеми не са от вчера и днес, а от години.

цитирай
7. pvdaskalov - * ! *
27.10.2016 18:50
Бях чел, че не знам кой си английски футболен отбор имал годишен бюджет със 100 милиона (Май в долари преизчислено.) в повече от бюджета на София.
Г-жа Фандъкова би могла да разпореди да се уреди този въпрос, но би трябвало да се направи един компетентен доклад до нея с идея как да се реши проблемът. Не всички общинари са на нейното ниво. Просто ги мързи да мислят... Ако живущите там, които най-добре познават квартала си, не могат да подскажат как да стане, ще означава, че няма решение.
Най бих се радвал, ако се обяви мораториум върху строителството в най-големите градове на държавата. Тогава вече ще може да се погледне професионално положението с инфраструктурата на тези градове. Иначе София е обречена на невероятни разходи, за да стане един модерен град. Събориха ли най-голямата сграда на пл. В. Левски? С подобни "жертви" ще трябва да се примиряваме и в бъдеще, ако няма овреме мораториум.
Поздрави!
П и е р
ПС - Бях в началото на инженерната си кариера, когато трасирах почти всички улици на Младостите по проектите на архитекти, които явно не са били футуролози като Мусман.
цитирай
8. katan - 4. mihala - Поздрав, На твоето предложение
27.10.2016 18:54
Ами траем, що да се прави?
От другата страна на блока, за втората улица, за която пиша Изрязаха акации, тополи и всичко, което беше по-височко.
Около блока - това вече не е от общината отсякоха черешата-дивачка, която много обичах. Орехи, праскови, декоративни ябълки и ЛЮЛЯКА!
И той пречел!
Преди няколко дни минаха с една косачка и окастриха шипките, по-малките борчета и всички храсти, та сега може да се ходи не по "платното", a по сухите или мокри и кални листа до "платното".
Там има един бор, който остана последен от редицата и ми се иска, ако някой, някога реши да прави тротоар той да си остане по средата. Ще го заобикаляме. Стига да ни направят тротоар и да запазят единствения останал бор.
Дано, де:).
цитирай
9. katan - 5. tota - Кате,
27.10.2016 19:01
Здравей, Ати!
Точно това не съм изпратила, защото има и закачка, макар и с болка и тъга.
Иначе сме писали няколко ЖАЛБИ, а не МОЛБИ до Община "Младост". Разговаряли сме с кмета на общината. Обещано ни беше още миналата година на 18.10., че ще решат въпроса.
Голямо мислене, голямо нещо:), а всичко си е същото, както съм го описала.
Не ми се иска да мисля лоши неща.
Поздрави, Ати!
цитирай
10. katan - 7. pvdaskalov - * ! *
27.10.2016 19:17
Здравей, Пиер!
Ние не сме английски футболен отбор, а най-обикновена столица на европейска държава:(.
Смятам, че този проблем не е толкова трудно решим.
В голямата община и в нашата община предполагам, че има достатъчно специалисти, които могат да направят компетентна експертиза и да предложат решения.
Аз не съм специалист, но виждам много леки и бързи решения, поне що се отнася за пешеходната пътека, която е изключително важна!
От едната страна има завой и колкото и да се оглеждаш да пресечеш за метрото /поне аз де:)/ винаги отнасям по някоя псувня или един определен пръст.
Добре, че не съм се изпречвала пред колелата на някой "състезател" точно тук.
И аз бих се радвала на мораториум върху строителството тук, защото вече нямаме въздух, освен, че нямаме тротоар.
Спомням си още по соц.време, че искахме да ни направят нещо по този въпрос /тогава нямаше такова застрояване/ и всичко щеше да е по-лесно.
Тогава някой ми каза, че ще оправят проблема, но като в ГДР очаквали всеки да си направи най-удобната пътечка до блока и след това ще изградят улици.
Не се случи. Много ми се иска да оправят тези две нещица - тротоар и пешеходна пътека. За пътни знаци да мислят умните глави.
Предпочитам и футуристични решения, стига да са практични.
Хубава вечер!
цитирай
11. merlin68 - Ха ха и при нас на село няма тротоари, ...
27.10.2016 20:23
Ха ха и при нас на село няма тротоари, обаче не са и нужни...няма коли. Птички пеят, овци блеят... природаа се лее
Знаете ли ако се върнете по родните места колко села ще се изпълнят с живот:)))
цитирай
12. katan - 11.merlin68 - Ха ха и при нас на село няма тротоари,
27.10.2016 20:53
Изключително си прав, Мерлин!
Такава красива пасторална картина описваш, че ми се прииска да имам село.
Все още не проумявам защо млади образовани хора, яхнали коли, но намусени и сърдити, работят на нископлатени длъжности, но искат да са тук.
Обезлюдиха се не само селата, но и малки и големи градове, където има тротоари:), а и "Птички пеят, овце блеят... природа се лее ..."
Все пак е хубаво да се пазим точно от тези млади, намусени хора с ... тротоари и пешеходни пътеки:).
Благодаря за съвета:)!
цитирай
13. donchevav - Стана ми малко мъчно - почти ност...
27.10.2016 22:32
Стана ми малко мъчно - почти носталгично, като прочетох това чудесно описание на малката пътечка, станала постепенно асфалтиран двупосочен път в тясното междублоково пространство. Спомних си филма "Топло". Нещо, направено с ентусиазъм, с колективна воля и удовлетворение - за добро - а с времето разраснало се и станало заплашително и безмилостно към хората - като змей.
Ти знаеш, Кате, живея в малък град, намалял още поне 4 пъти през последните години. Напускат наистина повече млади хора - но ти не мисли, че в София са дошли най-намусените, напротив. А пък по селата да знаеш колко са намусени хората - и защо, като им се падат по два пътя и един кръстопът на глава от населението:)))))
Съжалявам - наистина трудна ситуация - и опасна! Желая ти от сърце някой да се вслуша и да се намерят воля и пари за разрешението на проблема! Поздрави, Кате!
цитирай
14. katan - 13. donchevav - Стана ми малко мъчно - почти носталгично,
27.10.2016 23:11
Ех, Венетче!
Като прочетох коментара ти и на мен ми стана малко носталгично:).
Живяла съм на различни места по обективни причини.
Навсякъде, след като тръгвахме от едно населено място за друго оправяха улиците,
и градския транспорт. После отивах отново на кални или пътеки с много камъни и токчетата ми все бяха ожулени от тези камъни:).
После - асфалтирани улици и тролей почти до блока ни:).
Такъв луд късмет имам:).
Междублоковото пространство винаги е било широко навсякъде. Така беше и тук. Стана тясно и без въздух след това невероятно хищническо застрояване. Имам чувството, че в последните два блока, които са един срещу друг ще си подават кафе или обиди /по-вероятно второто/ без никакво усилие.
Пътечката си я направихме без ентусиазъм, а по принуда:).
Трябваше да ходим на работа в центъра, а тогава нямаше метро и пътувахме поне по половин час.После една спирка с трамвая и малко пеша по жълтите павета и забравяхме за тясната и кална малка пътечка, която после ни връщаше вкъщи.
Змеят дойде по-късно.
Вашият малък град е намалял, но за сметка на това нашият квартал се е презаселил:).
Идват усмихнати вероятно, но после стават намусени, груби и самонадеяни.
Имам примери от всеки ден. Псуват "мръсните софиянци" - "ша им бачкаме за без пари" /това го чух от строителните работници на последния блок/.
Ако започна да пиша "бисерите"и диалектите, на които са казани ще напиша сигурно цяла книга:).
Разпознавам по диалектите и от кой край на България са работниците /живяла съм в различни краища на Родината ни с хора от още по-различни области/.
Честно да ти кажа предпочитам да живея на село и да имам две улици и кръстопът:).
Мерлин също препоръча такова връщане, но като няма къде да отида освен тук?
Ситуацията при нас наистина е трудна, а и много опасна.
Трудностите са преодолими, а опасностите са предотвратими, но трябва някой да се вслуша и да се задейства. Иначе може да стане беля, не дай Боже!

Поздрави и лека вечер, Венетче!




цитирай
15. mariniki - дано, който трябва...
30.10.2016 21:18
да го прочете...
цитирай
16. katan - 15. mariniki - дано, който трябва да го прочете
01.11.2016 16:10
И аз на това се надявам, Маги, но едва ли ...
цитирай
17. litatru - Здравейте, Катан!
08.11.2016 09:16
Подкрепям те напълно.
Пътят е въпрос не само за естетика, но е жизнено необходим за живущите в блоковете.
Може би не сте подали писмени жалби до точната институция с копия до медиите.
Желая Ви успех в борбата за отстояване на това човешко елементарно право - да не си чупите краката (както аз си счупих тазобедрената става в селските дупки на един примитивен път, едва не умрях и още тегля последствията, и по- лошо става, защото се товари другия крак...).
(Само овцете не се нуждаят от път. На тях им е нужна просто кошара.
Вярно, че панелките са като кошари, но в тях живеят хора и им е нужна нормална околоблокова инфраструктура с път.)
С уважение - Литатру!

цитирай
18. katan - 17. litatru - Здравейте, Катан!
10.11.2016 10:23
Здравей, Вили!
Благодаря за подкрепата от името на всички потърпевши!
Честно казано в момента никой не мисли за естетиката.
Дори ние. Ние искаме ЖИЗНЕНО важен тротоар, нищо повече.
Съжалявам за тази тежка твоя травма!
Пожелавам ти скорошно подобряване и пълно оздравяване!
Трябва да се направи този тротоар, но виждам никакъв "ентусиазъм" по този въпрос у кандидатките за кмет на общината.
Поздрави и бързо оздравяване!
цитирай
19. litatru - Благодаря, Катан! Много си мила!
13.11.2016 19:44
Аз вече съм на крака, ходя и живея с тази травма от няколко години, но ако пътят ви е лош не пожелавам никому да получи счупване на крайник, защото последиците са доживотни. Ето това е основната причина, която да изтъкнете в писмените си жалби и не се отказвайте, защото това ви искане не е просто глезотия. Съветът ми е да се обърнете и до медиите. Те имат разследващи журналисти, които ще ви помогнат. Обадете се и на Господари на ефира. Желая ви успех! Ще очаквам да ме зарадваш с успешен резултат.
Поздрави от мен, мила!
цитирай
20. katan - 19. litatru -Вече съм на крака, ходя и живея с тази травма от няколко години ...
14.11.2016 13:50
Благодаря ти, Вили!
Точно за това ми е думата - не т.н. все още драма, а следващата степен.
Няколко пъти в коментар пиша "Не дай, Боже!", но вероятно не се разбира колко е страшно положението без тази "глезотия" наречена тротоар.
Вече няма и кална пътечка около асфалта, за да мине пешеходец.
Почти не минават хора от там.
Заобикаляме през "Младост -1А" и "Младост -3".
Почти всички кандидат-кметове бяха запознати с този факт.
Една госпожа /кандидат за кмет/ имаше наглостта да попита "Къде е драмата."
Аз само ще сложа "?!".
Очаквам намесата на г-н Георги Кадиев за решаването на този проблем, но не знам как ще се справи?
Трябва да спрат новото застрояване, което в последните 10 дни е взело невиждани размери!!!
Разчитам и на новия кмет - ДЕСИСЛАВА ИВАНЧЕВА.
Идеята за журналистическа намеса не ми е чужда, но едва ли ще се справят с този ОКТОПОД стиснал ни здраво с пипалата си.
Благодаря и поздрави и от мен, мила!
цитирай
21. alexs - Дано който трябва да го прочете. . ...
16.11.2016 13:12
Дано който трябва
mariniki написа:
да го прочете...

Е дано ама надали...
А те управляващите са забравили, че са там за да решават проблемите на страната, на града, на хората.....а не както е сега влюбени в своето его гонещи печалби , комисионни...
цитирай
22. katan - 21. alexs - Дано който трябва да го прочете.
16.11.2016 19:21
Здравей, Алекс!
Прочетоха го някои, но тези, които трябваше.
Още в първия работен ден като кмет на общината, на новоизбраната кметица й се наложи да обяснява, че не може да се спре строителството, защото е залегнало в градоустройствения план.
Там, където протестираха е "цвете" пред нашето положение.
Изумих се от срамежливо усмихнатия отговор на кметицата.
Протестът лятото срещу застрояване на една детска площадка свали от кметския стол бившия кмет.
Сега остава да се оплачем на арменския поп!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: katan
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5655902
Постинги: 719
Коментари: 19190
Гласове: 195533
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031