Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2014 11:42 - КОГА Е ГЕРГЬОВДЕН?!
Автор: katan Категория: Лични дневници   
Прочетен: 12102 Коментари: 36 Гласове:
47

Последна промяна: 02.05.2014 13:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Отдавна се каня да напиша нещо по този въпрос, но днес ми дойде в повече новото истерично „преселение” на безкрайно обеднелия ни народ, който, за да празнува, трябва да вземе  кредит  от банка или от  многонавъдилите се почти официално-незаконни и безнаказани САРАФСКИ /Кредитни/  дружества. Кредит, който отива за харчене в съседна нам държава, която врещи, че ще фалира.

Моля за извинение, ако съм ви помрачила празничното настроение!

 

 КОГА Е ГЕРГЬОВДЕН ?

Не питам кога е 1-ви май. Той винаги си е на 1-ви май и независимо какво и как го празнуваме сме го приели за ДЕН НА ТРУДА, макар винаги да почиваме!
Задавам този въпрос тук – КОГА е ГЕРЬОВДЕН макар да знам, че не blog.bg. трябва да е адресата.
Този въпрос трябва да го задам най-напред на Българската Православна Църква в лицето на Св. Синод и Негово светейшество българския патриарх.
Може би много от вас си спомнят защо, кога и как   6 май стана ДЕН  НА  ОВЧАРЯ  И  ПАСТИРЯ .
За това ми е думата – 6-ти май не е истинският ГЕРГЬОВДЕН, а ДЕН  НА  ОВЧАРЯ  И  ПАСТИРЯ, който беше въведен преди 1968 година, когато на 6-ти май все още се честваше официално Гергьовден  по стар стил.
Тоталитарният режим не можа да наложи НЕпразнуването на някои големи християнски празници и реши да ги направи ПРОФЕСИОНАЛНИ.
Така  ГЕРГЬОВДЕН  стана ДЕН  НА  ОВЧАРЯ  И  ПАСТИРЯ, тъй като св.Георги се счита освен за един от тримата воини  и за покровител на скотовъдците.
Така е с деня на св.ТИФОН ЗАРЕЗАН, който беше обявен за ДЕН НА ЛОЗАРЯ.
ТРИФОНОВДЕН  - св.ТИФОН ЗАРЕЗАН  се чества официално от БПЦ на 01.О2, а народът си го чества  и на 1-ви и на 14-ти февруари, заедно с новоизмисления „български” празник   св.ВАЛЕНТИН – католически светец.
Спомняте ли си датата 19.12 /СВ.НИКОЛАЙ ЧУДОТВОРЕЦ/, който беше превърнат в ДЕН  НА ТЪРГОВСКИЯ  РАБОТНИК?
Така беше и с 21.01 /БАБИНДЕН/, който стана ДЕН  НА РОДИЛНАТА  ПОМОЩ.
Св. НИКОЛАЙ  успя да си извоюва мястото  - 6-ти декември, както е по нов стил, успя да си извоюва и истинското покровителството.
БАБИНДЕН се празнува и на 08.01 и 21.01. Нека да е така, но къде е родилната помощ ? Къде са децата, които трябва да се раждат и майките, които трябва да раждат?!
Ще се сетя и за други християнски празници, които не се празнуват на датите си, но в момента съм доста афектирана.
Не знам защо след 25 години „демокрация” никой от БПЦ не помисли да смени датата на ИСТИНСКИЯ  ГЕРЬОВДЕН, който трябва да бъде 13 дни преди 6-ти май?!
Не смятам за редно да празнуваме едни празници по християнски, а други по наложени „отгоре”.
Св.ГЕОРГИ  е победил змея, но не успя да се справи с многоглавата българска върхушка /всякаква/.
Представям си сега как  на 6-ти май ще се освещават бойните знамена – нали е и ден на ХРАБРОСТТА /ЗАЩО на тази дата?!/ и президентът ни с каменно лице ще оправи лентичките на венците пред паметника на НЕЗНАЙНИЯ  ВОИН и после много богобоязливо ще се прекръсти  и сведе глава, нали е и ГЛАВНОКОМАНДВАЩ /на какво?! /.
Къде е героичната и прославена  БЪЛГАРСКА  АРМИЯ, която в толкова войни не е дала нито едно ЗНАМЕ  да бъде пленено, с цената на много животи?
За това питайте Брюксел и тези, които с лека ръка превърнаха  ГЕРОИЧНАТА  БЪЛГАРСКА  АРМИЯ  в шепа пушечно месо, което изпращат в разни задгранични мисии.
Според моите изчисления  ГЕРЬОВДЕН е на 23 или 24 април /това със сигурност на уточнят АРХИЙЕРИТЕ  и да излезем от заблуждението, в което сме.
Може би не трябва да излизаме от заблуждението, а?
Така ще имаме много повече събрани на куп почивни дни / не казвам  ПРАЗНИЧНИ, а именно почивни, които незнайно как се отразяват на изтерзаната ни  ИКОНОМИКА (всъщност знайно е)/.
Преди имахме 09.09, 01.05, 24.05, а малко по-късно и за кратко 07.11.
Питам се КАК  не са се сетили господинята управляващи да ни вменят за празник  и 10.11 ?! Може би им  е останало малко съвест, свян, срам и неудобство /макар много да се съмнявам, че знаят смисъла на тези понятия!/.
Един последен въпрос по темата – ние ПРАВОСЛАВНИ  ХРИСТИЯНИ  ли сме или някакви никакви, просто почиващи си и празнуващи незнайно какво безбожници?!
Имам чувството, че живеем в романа на Йозеф Томан  - „След нас и потоп”.
И още нещо, което се сетих в момента – животът не е само „щракане с пръсти”,  низ от ПОЧИВНИ ДНИ, а преди всичко съзидание, възпитание на подрастващите и ОТГОВОРНОСТ  към самия ЖИВОТ.
Имаме 52 недели, много официални празници, имаме и национален празник. Нека не ги превръщаме в разгул и разточителство, а да им се радваме и да сме доволни от добре свършената работа.

Умолявам  БПЦ, Св. Синод  и Негово светейшество ПАТРИАРХ  НЕОФИТ да помислят и за датата на честване на един от най-почитаните в България светци – св. ГЕОРГИ  ПОБЕДОНОСЕЦ!


СНОЩИ  ПОТЪРСИХ  ИСТИНАТА ЗА  ГЕРГЬОВДЕН  В  ЕДИНСТВЕНАТА  ДОСТОВЕРНА КНИГА, ЗА КОЯТО СЕ СЕТИХ  - „ЖИТИЯ НА СВЕТИИТЕ” – изд.1974 год. от Синодалното издателство.

ТАМ  НАМЕРИХ  ИСТИНАТА  - ГЕРГЬОВДЕН  е на 23.04!

ПОДНАСЯМ  ИСКРЕНИТЕ  СИ  ИЗВИНЕНИЯ  НА  СВ. СИНОД  И  НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО  ПАРТРИАРХ  НЕОФИТ.

ВСЕ  ПАК  МИ СЕ СТРУВА, ЧЕ Е В  ПРАВОМОЩИЯТА НА  БПЦ  ДА НАСТОЯВА  ТОЗИ  ПРАЗНИК  ДА СЕ ПРАЗНУВА  НА  ИСТИНСКАТА ДАТА – 23 АПРИЛ.



 




Гласувай:
47



Следващ постинг
Предишен постинг

1. katan - Хей, хора!
01.05.2014 11:44
Хора не се ли уморихте от толкова измислени празници?!
Не ви ли омръзна да зарязвате роботата си до средата и после, след почивните дни да започвате отново от начало?!
Кой е най-големият и почитан православен празник?
Колко дни почивахме тогава?
Да, 4-ри!
Преди колко дни беше това?
Ето сега нови 6. После отработвай, но проформа, защото след толкова дни не ни се започва сериозно.
Колко дни ще ни трябват да влезем в истинското русло на работния ритъм?
Не гледайте депутатите - за тях почивните дни са си в тяхното русло и техния ритъм.
Не можем да се мерим с тях, а те не искат да вляза в нашите дни и джобове!
цитирай
2. makont - Катенце, много си права.
01.05.2014 11:56
Лично на мен всеки празник ми излиза през носа, но понеже по Великден се налагаше да работя пак, днес съм го ударила на живот. От сутринта лентяйствам, ровичкайки в блога. И няма да ти казвам моята дейна натура какви угризения изпитва, защото прозорците ми са за миене. Обаче милото ми забрани всякаква работа и аз слушкам, защото нали се сещаш/някой вампир.../. А за църковните празници си права, тези юлиански и грегориански календари в едно с малоумните решения на управляващите превърнаха празничния ни календар в пълна каша. Едни православни празнуват Коледа на един ден, други на друг, сякаш Христос се ражда, когато ни е угодно. Така е и с другите празници. Усмивки и бъди здрава и усмихната в едно с най-слънчевото настроение, което е възможно през целия май!
цитирай
3. katan - 2. makont - Катенце, много си права.
01.05.2014 12:15
Здравей, Майче!
Смятам, че съм права, затова го написах.
Рождество го празнуваме на няколко различни дати /за православните християни говоря/ - ние и гърците; руснаците и сърбите; арменците - все православни, а как не се разбраха за една дата! Уж се събират на събори, а какво мъдрят там не знам.
За католици, православни и протестанти не говоря - всички сме християни, а какво излиза? Едни са по-, други не чак толкова.
Вампирите ще ги прочета най-накрая, но има едни по-страшни вампири - тези, които ние си избираме и те ни вкарват в батака още повече.
Нека да сме здрави и да има усмивки, но нека и накрая да ни кажат КОГА Е ГЕРГЬОВДЕН!
цитирай
4. feq - Уморихме се, разбира се... :(
01.05.2014 14:39
Празнуват шепа хорапо царски, а всички други по принуда...
При толкова голяма безработица да се празнува "Ден на труда"?
... не е ли по добре да си го кажем - Ден на стомаха и диванчето..., че то бедните хора само си мечтаят за пътуване до близкия град, камо ли в чужбина...
Боже, пази България от дългите "почивни" маратонски празници и отработените съботи?!
цитирай
5. katan - feq - feq
01.05.2014 14:55
Как да не се умори човек от толкова празнуване, Феичке?!
Чужденците недоумяват, че при 1 /един / ден НАЦИОНАЛЕН празник ние почиваме по цяла седмица.
Дори се сърдят, че не могат да си свършат работата, за която са дошли на 04.03.
Ако знаят какви "празници" празнуваме ...
При тази безработица наистина е гавра да празнуваме/почиваме/ ден на труда! При това забележи - България е една от 66 или 68 страни, които празнуват този ден!
Хората са доведени до ръба на оцеляването /мнозинството/. Други са много под този ръб, а шепата /по-добре ШАЙКАТА/ , довела ни до тук празнува!
Какво ?! Това ми прилича на Пиров пир.

После "отработваме". Кой и какво?
Но все пак КОГА Е ГЕРГЬОВДЕН?!

Поздрави за теб!
цитирай
6. kasnaprolet9999 - Наистина е голяма каша, но прави...
01.05.2014 18:51
Наистина е голяма каша, но правителства и попове са ни я надробили. Едно време имаше смисъл да се празнува, защото всички работеха или поне се правеха че работят. Сега с тази разбита икономика си е като пир по време на чума. Аз не празнувам, вече съм пенсионерка и съм на домашен трудов договор, сама си определям колко и какво да работя. Днес направих щрудел с ябълки от пълнозърнести, ръчно теглени кори. Така някак ще отбележа събитието, за друго не се сещам. Труда е песен когато аз пея, а ти работиш:)))
цитирай
7. katan - kasnaprolet9999 - Наистина е голяма каша,
01.05.2014 19:02
Каша и батак!
Не разбирам ЗАЩО точно Гергьовден не можа да си извоюва истинската дата?!
Нямат оправдание нито правителствата, нито Патриарха, нито Синода!
Едно време нямаше толкова празници, които ни задължават сега да празнуваме.
Задължават ни, защото тези, които определят ПОЧИВНИТЕ /неработни/ дни за тях си е една блага ваканция на наш гръб /на данъкоплатците/.
Пък и те са си в перманентна почивка - ходят на работа, когато пожелаят, излизат по средата на важно гласуване и т.н.
Ако си на работа и имаш 3 /три/ дни неприсъствени без причина по Кодекса на труда те уволняват /сега не се сещам по кой член беше/.
Нашите депутати два месеца не влязоха на работното си място и какво? Нищо!
Сега си правят нова ваканция, а народът - кучета го яли /то май и кучетата няма да го искат, защото е много изпосталял/.
цитирай
8. katan - vostroto - "Имаме 52 недели, много
01.05.2014 19:11
Здравей, приятелю!
Наистина на кого ли да го кажа?!
Глас в пустиня.
Наистина на мен ми се струва, че живеем в романа "След нас и потоп".
Може и да има работа, но всичко се върти в "омагьосаните кръгове" на Тодор Живков /нали той така казваше/.
Има работа бъв Виетнам - да, не се шегувам.
Голяма част от нашите /български/ фирми се изнесоха там - по-евтина работна ръка, доволни работници, няма толкова празници и мн.др. предимства.
И все пак искам да знам КОГА Е ГЕРГЬОВДЕН в тези 300 почивни дни!
Поздрави и на теб и къщата ти!
цитирай
9. born - Сред целия този евробатак ми се с...
01.05.2014 20:07
Сред целия този евробатак ми се струва, че въпрос на малко време е да бъде официализиран и 2-ри февруари и да стане "Ден на Еврогейския Съюз". Иначе 1-ви май е хубав празник и по красиво годишно време-пробуждането на природата. Кога ли и хората ще се пробудят ? Май умряла работа ми се вижда. Поздрави ! И все пак приятно изкарване на празниците !
цитирай
10. magnoliya - Всичко, което съм си мислила за м...
01.05.2014 21:11
Всичко, което съм си мислила за многодневните български празници ти си го изразила тук. Много от моите познати са на същото мнение. Народът без работа, беден, гладен, а празнува почти цяла седмица ден на труда. При нас всичко е така обърнато /объркано/ че да се чудиш как и кой може да оправи такава бъркотия . . . Поздрави за поста!
цитирай
11. katan - magnoliya - Всичко, което съм си мислила
01.05.2014 21:24
Здравей, скъпа приятелко!
Написах всичко това, защото съм сигурна, че изразявам мнението на повече от половината български народ.
Преди година и нещо минах през вашия регион и не повярвах, че такава разруха може да има в страна от ЕС в XXI век.
Но на нас /визирам тези, от които зависи кога и колко да празнуваме, ядем или гладуваме/ ни дай празници.
Подиграват ни се в Европа, освен, че ни се ядосват, че им бъркаме работата.
Цяла седмица празници!!!
Празнувахме 4 дни по Великден, а то беше преди две седмици.
Не се ли напразнуваха, не се ли налудуваха, не се ли напиха, не се ли наядоха?!
Колкото и да се питам, знам, че нищо не зависи от мен, от нас.
Избори идват /независимо какви/. Иска ми се да сме единни и да ги бойкотираме. Знам, че няма да стане. Ще правим още нови дупки на коланите и ще стискаме зъби.
Все пак искам да знам кога е ГЕРГЬОВДЕН!!!

Поздрави!

цитирай
12. katan - 10. born - Сред целия този евробатак
01.05.2014 21:30
Здравей, приятелю!
Не ми се иска да празнуваме такъв празник на Сретение Господне!
Първи май е хубав ден, майски ден. Хубав като целия месец май.
Кога ще се пробуди народът ли?
Вече си мисля, че нищо не е в състояние да го пробуди!
Не вярвам в нищо вече!
Не знам и кога е ГЕРГЬОВДЕН! А и вие не ми подсказахте:).
Поздрави и хубава вечер!
цитирай
13. tota - Катенце,
01.05.2014 23:04
Не се терзай, не за първи път в историята ни така се случва с празниците ни. Когато ни покръстват, толкова силно е било езичеството, че са били принудени да наложат християнския календар върху езическия. Загатнала съм това в мои странички, посветени на празниците ни.

В основата на неяснота стои забравата кои сме да стане по лесно, защото това, което държи хората са традициите. А празнично - обредната система е част от тях.
Прегръщам те!
Поздрави и хубав месец май, най -красивият!!
цитирай
14. veninski - Напълно споделям мислите ти, Катя. ...
02.05.2014 05:43
Напълно споделям мислите ти, Катя. Поздрави от Павелско!
цитирай
15. hloris - Здравей,Катя! :)
02.05.2014 08:25
Хубави,смислени въпроси задаваш,но отговори май няма да получиш,поне от тези,които трябва да ги дадат,защото за тях всеки ден е празник...да му мисли
бедният,отруден и очукан народ,който мисли как да върже двата края всеки месец...
Казваш църквата?!
Каква ти църква,та това се превърна в една от най-богатите институции у нас...
Та нали самият Христос беше казал...и пуснаха търговците в храма...
СРАМ и ПоЗОР,защото превърнаха и божия храм в институция за печелене на пари.
Помня,че трябваше да му се прочетат едни молитви на сина ми,и свещеникът ми каза,да,елате тогава,и ще ви струва толкова...
Помня и един друг,християнски празник,св.Дух,когато бях в един манастир,и правеха курбан,и монахинята,която служеше там заяви на всеослушание,че хляба /питките/ няма да бъдат осветени,докато всички не сложат по едно левче отгоре...
ето това е днешната църква към наши дни...една добре работеща,смазана машина за правене на пари,спекулирайки с Вярата на обикновените хора...
Нямам думи...и аз като теб съм гневна!!
Що се отнася до останалото,съм абсолютно съгласна с преждекоментиращите.
Не е ли подигравка да се чества деня на труда при такава масова,огромна безработица,при такива ниски,мизерни заплати,с които хората едва успяват да покрият елементарни,жизненонеобходими нужди,при тази мизерия,с която се сблъскваме на всеки ъгъл,гледайки ровещи хора в кофите за смет...
Просто нямам думи....както се казва:
"Бог високо,цар-далеко".
Но господа управляващите няма как да го разберат,защото "сит на гладния не вярва",
защото се самозабравиха,трупайки пачки,грабейки от народа,за сметка на неговото здраве,а защо не и оцеляване?!
Поздрави за изразената гражданска позиция,за силата и заряда,с който е зареден този пост-дано повече хора го прочетат и най-вече замислят...всъщност време за мислене вече няма...трябват дела,защото ние си отиваме,отиваме си като народ.
цитирай
16. born - Здравей, приятелю! Не ми се иска ...
02.05.2014 11:21
katan написа:
Здравей, приятелю!
Не ми се иска да празнуваме такъв празник на Сретение Господне!
Първи май е хубав ден, майски ден. Хубав като целия месец май.
Кога ще се пробуди народът ли?
Вече си мисля, че нищо не е в състояние да го пробуди!
Не вярвам в нищо вече!
Не знам и кога е ГЕРГЬОВДЕН! А и вие не ми подсказахте:).
Поздрави и хубава вечер!

Честно казано мен този въпрос не ме вълнува особено, но с удоволствие бих те информирал, стига да знаех. Проблемът е, че празниците се изживяват не като дни за релаксиране или истинска почивка, а като поводи за плюскане и напиване. Освен това, слушайки и четейки новини по ТВ и прочие, половин милион народ се е юрнал къв Гърция и други подобни страни, за да плюска и пие там. Бас слагам, че от този полмилион 99 % са чиновници, адвокати, "политици" от всякакви нива,журналя и както се казваше в една мисъл на поручик Галицин "всякаква подобна сволочь". Все пак приятно изкарване на празниците. Както се казва, няма да останем назад от другите : "Будем жрать и пить как всех остальных."
цитирай
17. katan - 14. tota - Катенце,
02.05.2014 11:46
Здравей, Ати!
Честит двоен празник - днес е денят на равноапостолния и благоверен БОРИС-МИХАИЛ, ЦАР БЪЛГАРСКИ и ПОКРЪСТИТЕЛ!
Много неща изчетох в "Жития на светиите" - издание 1974 год /тираж 1500/ и искам да се коригирам и извиня на когото трябва.
ДНЕС е и УСПЕНИЕ на св.АТАНАСИЙ ВЕЛИКИ, затова честитих двоен празник!

Съгласна съм с това, което си написала, но в "Житията"-та прочетох - 23.04 - ГЕРГЬОВДЕН!!!!!!
Значи БПЦ, СИНОДА и ПАТРИАРХ МАКСИМ /не НЕОФИТ/, който е ПАТРИАРХ от 1971-ва година са си свърщили работата, а другото върви по инерция.
Още повече днес /в наши дни/, когато всичко е оставено на самотек и показност.
Забележката ми към ПАТРИАРХ НЕОФИТ е, че вече ВТОРА година не се опитва да напомни на управниците, че ГЕРГЬОВДЕН, ДЕНЯТ НА ХРАБРОСТТА и всичко свързно със св. ГЕОРГИ трябва да се премести на 23 април.
Така няма да се злоупотребява с празничните и почивните дни на българите, коити са безкрайно умори от празнуване. Те искат само работа и средства, с които да си плащат сметките, лекарствата, хляба и млякото /ако остане за мляко:(/.
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК отново!
Прегръщам те!
цитирай
18. katan - 15. veninski - Напълно споделям мислите ти, Катя.
02.05.2014 11:48
Благодаря ти, Васко!
Сигурна съм, че си съгласен с мен.
Поздрави на Павелско!
цитирай
19. katan - 16. hloris - Здравей,Катя! :)
02.05.2014 12:07
Здравей, Хлорис!
Много хубав и покриващ много теми коментар си написала.
Честит двоен празник и на теб!
В "Жития"-та, които снощи прочетох отново за ГЕРГЬОВДЕН пише - 23 април!
Няма да се повтарям. Написах го на Ати.
За другите небогоугодни неща, които си написала направо ме хвана срам!
Мислех си, че с годините нещата в Църквата ще се оправят, след като продадоха толкова много църковни и манастирски земи за баснословни суми /не отидоха в Синода, нито някой от високопоставените служители знаеше за тях/. Вършеха го дребни служители с малък сан, които в това сатанинско дело виждаха пътя на живота си - не са в България вече /поне за 2-3, за които знам/.
Ужасих се от това, което пишеш за курбана - толкова ли лоши вече станахме/ха?
Не съм попадала на такива места. Дори отеца, който идва у нас на Богоявление се дърпа, когато му давам и лев. Взема само плодовете, дори и за тях се чувства неудобно.
За една монахиня направо е позорно и голям ГРЯХ и то св.ДУХ!!
Не знам как за толкова малко /25 години/ се изродихме толкова?!
Колко ереси минаха, дори останаха в България и нито Църквата реагира, нито някое правителство.
За другото няма да пиша и аз, защото ще е все повторение, но на хората вече им дойде до гуша от безработица, безпаричие и гавра.
Искам да завърша с твоите думи, ако позволиш: "всъщност време за мислене вече няма...трябват дела,защото ние си отиваме,отиваме си като народ"
Колко е жалко! Най-старата в Европа нация си отива заради некъдърни и алчи управници под благосклонния поглед и аплодисменти на Брюксел!
Повече не искам да пиша, защото се гневя, а това е един от 7-те смъртни гряха.

Пожелавам ти хубав и наистина празничен ден, защото днешният ден е такъв!
цитирай
20. katan - 17. born - Здравей, приятелю!
02.05.2014 12:25
Здравей отново, приятелю!
Вече съм сигурна кога е ГЕРГОВДЕН! На 23.04!
Абсолютно съм съм съгласна с написаното от теб!
Не е необходим бас, защото трябва две страни са защитават две тези, а ние сме две страни с една теза:).
Празниците /т.е. ПОЧИВНИТЕ дни/ ги определят властниците, които отиват по разни далечни дестинации.
Тези, които са отиват в Гърция са втора и трета ръка, но искат да се "покажат", че и те са се облажили от бедната ни трапеза.

Харесвам песента на Александър Малинин. Хубава е за друг момент, но "Будем жрать и пить как всех остальных" в момента не ми се нрави.
Иска ми се всяко нещо да е с времето си.
Все пак приеми този поздрав от мен и се усмихни!

http://www.youtube.com/watch?v=nUcatuRLLXs с кадри от филма "Адмирал".
цитирай
21. monaliza121 - Привет, Катя!:)
02.05.2014 20:04
Празниците се увеличават, дублират, но качеството намалява. Малко хора знаят какво се празнува и защо, просто "почивен ден".
КАК не са се сетили господинята управляващи да ни вменят за празник и 10.11
Сетили са се, но са искали да се отличават от другите, които ни вмениха 9 септември за празник.
цитирай
22. katan - 22. monaliza121 - Привет, Катя!:)
02.05.2014 21:03
Здравей, Лизи!
За качество ми се струва, че изобщо не може да се говори! Всичко е брак /имаше такъв термин преди години/.
Какво празнуваме?! Много малко са хората, които могат да кажат и разкажат.
Тук се сещам отново за Мишел, макар някои да ме критикуват.
Тя знае за Рождество, но знае и за Дядо Коледа и ги смесва по един неин си, детски начин.
Знае и за Разпятието - там много се натъжи и почти беше готова да се разплаче, но й обясних, че след 3 дни Иисус Христос ще възкръсне, ще стане жив и нищо няма да го боли.
Тя се успокои и вече знае кой е "ДЯДО БОЖЕ", Иисус Христос и майка МУ.
Знае много неща не само от християнството, а въобще. Още няма 5 години, но иска да знае. Добре, че още мога да съм й от полза:).

А господинята си мисля, че в опитите си да са различни стават повече от еднакви, дори по-лошо нещо - "ти разбираш веч."
цитирай
23. born - Благодаря много за чудесния муз...
03.05.2014 15:37
Благодаря много за чудесния музикален поздрав ! Жива и здрава да си и без униние. Ще се справим с пустия живот някакси.
цитирай
24. katan - 17. born -
03.05.2014 16:30
Ще се справим някакси:(.
Защо трябва да е някакси, като всички искаме да е добре?
Сега си мислех, че заради една шепа неналудували се управници животът в страната е почти замрял за седмица.

Поздравът е много хубав /поне за мен:)/.
Гледал ли си филма?
Ако не си - препоръчвам ти го.

Хубав ден!
цитирай
25. born - Гледах части от филма, но не ми е о...
03.05.2014 16:45
Гледах части от филма, но не ми е останало време да го изгледам. При първа възможност ще го изгледам цялостно. Хубав да е денят !
цитирай
26. katan - 26. born - Гледах части от филма
03.05.2014 17:07
Гледай го при възможност. Ще ти хареса. Това е почти биографичен филм за адмирал КОЛЧАК и няма нищо общо /поне за мен/ с това, което знаем/Х за него.
Великолепни са и актьорите и изпълнението им /все пак руска школа!/.
Константин Хабенский и Елизавета Боярская / тя е дъщеря на Михаил Боярский, помниш ли го?/.
Чест, достойнство, дълг, любов, отдаденост, обич, грижа - все неща, на които държа.
Няма нищо общо с холивудските продукции.

П.П. В тези толкова ПРАЗНИ дни можеш да си позволиш да ги запълниш:).
цитирай
27. divna8 - Привет, Катя! "Празник...
04.05.2014 12:43
Привет, Катя!
"Празник" - в духовен смисъл - означава да останеш ПРАЗЕН.
Да постиш, да изчистиш мислите си от негативност и злопаметност, от тревоги и заблуди, от агресия и ядовитост.
Баба ми, върла вярваща дори и по соц-времето, казваше така:
"Щом празнуваш и не работиш - не трябва и да се храниш... Само когато се трудиш е даже задължително да се храниш, за да поддържаш силите си!"
Баща ми я молеше да не ходи на църква, че щели да го изгонят от партията, а тя му отвръщаше: "Като те изгонят, ела и ти с мен на литургията!"
И понеже името му е Георги - светла му памет! - винаги празнувахме само на 23 април. Тайно, без външни гости, само семейството...
И нещо друго интересно - в нашето семейство Великден се отбелязваше само на 8 април - баба не признаваше "подвижността" на църковните празници. Така било в нейния род от древни времена, така го правеше... И спореше дори със свещеника по тези въпроси...

И още нещо - църквата, когато дава имена на патриарсите си, дали се съобразява със значението им?!

Името "Неофит" означава духовен ученик..., но колко е "духовна" църковната институция е спорен казус, нали?

Хубави дни пожелавам на теб и близките ти, мила Катя, пълни с хармония и празни от мрачни мисли :)

Дивна8
цитирай
28. katan - 28. divna8 - Привет, Катя!
04.05.2014 13:16
Здравей, дивна моя приятелко!
Много мъдрости на куп си изсипала тук, като от рог на изобилието!
Благодаря ти!
Имала си страхотна баба:)!
Светла да е паметта им, на нейната и баща ти!
За пръв път чувам за човек, който да не признава "подвижността" на църковните празници, но може би е имала право.
Ние празнувахме според календарЯ.
Дори имаше няколко години, в които св.Екатерина празнувахме с баба и на 24.11 и 06.12.

Сегашните празници са ПРАЗНИ от духовния смисъл, който ти си описала в началото.
Сегашните празници са ПЪЛНИ с ядене, пиене и други неща.
Аз лично не се съмнявам, че патриархът ни е духовен ученик и човек, но трябва да въведе тази духовност и в цялата ни църковна общност.
Това е задачата му, с която ако се справи България ще тръгне напред.
Хубави дни на теб и Янек! Котьо Пух го нагушкай силно и нежно с много обич от мен!
цитирай
29. divna8 - 29. katan - 28. divna8 - Привет, Катя! 13:16
04.05.2014 13:58
..."За пръв път чувам за човек, който да не признава "подвижността" на църковните празници, но може би е имала право."...
* * * *
Баба казваше, че в нейния рожден род, от древни до нейни дни, вярвали, че човек има само една рождена и само една смъртна дата - за всеки живот / да, тя ЗНАЕШЕ, че има Прераждане!!!/, затова и Светото Христово Возкресение може да е само на една дата, а не кой когато си го "изчисли"... - независимо от доводите.
Някой ден ще напиша повече за тези неща в моя блог - дано скоро имам време!
Прегръдки и за теб от цялата КотъоПухова дружина, от Янек, който ненадейно ме изненада с гостуване по пролетно време :))) и от мен :):):)
цитирай
30. katan - 30. divna8 - 29. katan - 28. divna8 - Привет, Катя! 13:16
04.05.2014 14:43
13:16 предполагам, че стих от Евангелие.
За съжаление не можах да намеря моето, което "проходило" с помощта на Мишел.
Намерих едно на гръцки, но не ми върши работа.

Баба ти е била невероятна жена!
Наистина и Рождество и Възкресение са се случили едни определени дни.
Да, това изчисление и разминаване е много сложно и ненужно /дали и правилно и пРАведно?/.
Не може да има в някои години разминаване почти с месец с Православната и католическата църква.
Напиши някой ден за тези неща. Много интересно и вълнуващо, дори и с нотка на носталгия е.
Прегръщам цялата КотьоПухова дружина и много успехи и радости у вас!

цитирай
31. pitagorid - Кога е Гергьовден?
10.05.2014 15:07
Нека да кажа и аз нещо. Прочетох постинга и коментарите към него. Всичко е много емоционално и казано от сърце. Аз съм агностик, но много добре съм запознат с библията, пасхалиите, подвижните и постоянните празници. Затова без да вземам страна ще дам малко яснота по този въпрос. Няма защо да вините патриарха и БПЦ. Гергьовден е християнски празник и не би трябвало да го смесвате с почивните дни, които са дело на ПРАВИТЕЛСТВОТО. Тези са които определят тези огромни почивки. И така - Гергьовден е от така наречените ПОСТОЯННИ празници т.е. неговата дата е фиксирана и всяка година е винаги на една и съща дата. За разлика от ВЕЛИКДЕН, който е подвижен празник и си мени датата всяка година по една много сложна система, наречена Пасхалия. Няма да се спирам на този въпрос. Който се интересува за повече подробности може да види моите постинги посветени на тази тема. БПЦ направи един странен ход през 1968 година, когато прие Григорианския стил за отчитане на ПОСТОЯННИТЕ празници, но запази системата на Юлианския стил при празнуване на ПОДВИЖНИТЕ празници. Тя бе остро критикувана от останалите православни църкви за този странен ход, но според мен това беше правилно решение, макар че е отстъпление от ортодокса (православието). Затова всички постоянни празници се изместиха с 13 дена напред. И това е видно. Ивановден вече не е на 20.01 а на 7.01. Така е и с Коледата и с Никулден и т.н. Гергьовден по тази схема трябваше да се празнива не на 6 май, а на 23 април. НО .... Има едно голямо но!!
Дните преди Великден са Велики пости. А Гергьовден е ден когато се колят агнета и се яде месо. Това е крещящо противоречие с православния канон. Решението беше или да се премине и към католическата Пасхалия или ... да се направи така, че Гергьовден да не се чества по време на Великия пост. И тогава БПЦ взема едно "компромисно" решение. За Гергьовден да се направи едно ГОЛЯМО и единствено изключение, като вместо на 23 април да се празнува На старата си дата 6 май. Това е ИСТИНАТА. С поздрави
цитирай
32. pitagorid - Продължение
12.05.2014 22:50
Гергьовден се празнува като ден на храбростта още след освобождението. Цар Фердинанд даже създава Георгиевския кръст за храброст. През 1946 год обаче Комунистическия режим премахва празника за да бъде възстановен отново едва през 1993 г. От тогава Гергьовден е определен и за национален празник.
Това изключение за празнуването на Гергьовден на 6 май е уникално само за БПЦ. Всъщност от 1968 до 1974 година и в България Гергьовден е бил на 23 април (както в Гърция), но под натиска на партийните величия върху Синода, последния с неохота прима да се върне Гергьовден на старата дата 6 май. След идването на демокрацията тази практика се запазва, тъй като Синода приема, че това решение е дори по-правилно, отколкото съществуващата система в Гърция. Гърция също прие Григорианския стил при отчитане на Постоянните празници, но статуса на Гергьовден е частично променен. Той от Постоянен празник е заменен с някакъв хибрид. Той се празнува на 23 април, но ако се случи така, че Великден е след тази дата или до два дни преди нея, Гергьовден се празнува в първата сряда след Великден?! Например миналата година Великден беше на 5 май. Българския манастир в Света гора "Свети Георги Зограф", (който е по гръцката система, а не по българската) празнува Гергьовден на 9 май.
цитирай
33. katan - pitagorid - Кога е Гергьовден?
16.05.2014 19:21
Толкова подробно описание за този голям християнски празник от един агностик:)!
Благодаря ти, приятелю /приемаш ли това обръщение?/!
Наистина много емоционално написах постинга, защото бях изнервена от дългите ПРАЗНИ дни, които "спъваха" работата ми.
Освен това исках да кажа на висок глас и за християнските празници, които бяха превърнати в ПРОФЕСИОНАЛНИ, защото не можаха да откажат хората да ги празнуват.
Реших да потърся в "Житията"- изд.1974 год. и там е отбелязано - 23.04. ГЕРЬОВДЕН.
Повече не се задълбочих. Това ми стигаше. Извиних се за обвиненията към св.Синод и сегашния Патриарх Неофит, че не бях права.
Питах "ЗАЩО на 06.05. се освещават армейските знамена?"
Това от времето на Симеoн I Велики се прави на Богоявление - Йордановден.
Хубаво е Българската армия да се чувства горда и забелязана, но точно в наше време нея я няма. Има една шепа хора /мъже и жени/, които понякога обличат армейски униформи.
Имаме и още 8 нови БРИГАДНИ ГЕНЕРАЛИ от 05.05.2014-та.
Толкова генерали, макар и само бригадни на 29хил. армия?!
Извини ме, че се отклонявам от темата,по която ти така сериозно и обстойно си писал!
Много въпроси повдигам в постинга. Някои са леко завоалирани, други са съвсем ясни.
Благодаря ти за коментарите от цялото си сърце!
Наистина не знаех доста от нещата, които си написал.
Надявам се и други хора да прочетат коментарите ти тук, защото са много ценни!
Поздравявам теб и съпругата ти и ви желая хубава майска вечер, макар и малко хладна и дъждовна!

цитирай
34. pitagorid - Приемам обръщението
16.05.2014 22:08
Наистина аз съм агностик, ако разбирате добре, какво означава това. С няколко думи, аз съм традиционен християнин, но не вярвам в съществуването на богочовека Христос и неговия "татко". Приемам, че в света съществува някаква божествена сила, която е нещо неопознаваемо за човешката мисъл. Аз наричам тази сила просто ПРИРОДА, макар че това не е съвсем точно. Хипотетично приемам, че освен време-пространството съществува още един вид субстанция, която аз наричам информационна материя. Но това е огромна тема, върху която не искам да се спирам. Именно от тази гледна точка, много ми е интересно изучаването на Библията и нейните парадокси. Аз съм по природа математик (затова съм приел и никнейма pitagor(id) и се интересувам от математическата основа на календарните системи. Можете да видите моите постинги за календарите и начините за намиране на датата на Великден. Наистина може да звучи странно, но моите познания за тази материя са далеч от класата на обикновените свещеници и клирици. Който и свещеник да попитам, не може да ми обясни с думи прости, каква е разликата между православната и католическата Пасхалия. И изобщо каква е фундаменталната разлика, между католицизъм и православие. А тя е много тънка. Намира се в Символа на Вярата. Но и с това няма да занимавам всичките ти приятели, които активно коментират твоя блог. Макар да ме причисляваш към тези приятели, аз рядко правя коментари. Тези тук са по скоро изключение. Иначе обичам да пътувам и любимите ми теми са пътеписите.
Поздрави от мен на теб и на всичките ти приятели.
Приятна вечер
цитирай
35. pitagorid - Приемам обръщението
16.05.2014 22:09
Наистина аз съм агностик, ако разбирате добре, какво означава това. С няколко думи, аз съм традиционен християнин, но не вярвам в съществуването на богочовека Христос и неговия "татко". Приемам, че в света съществува някаква божествена сила, която е нещо неопознаваемо за човешката мисъл. Аз наричам тази сила просто ПРИРОДА, макар че това не е съвсем точно. Хипотетично приемам, че освен време-пространството съществува още един вид субстанция, която аз наричам информационна материя. Но това е огромна тема, върху която не искам да се спирам. Именно от тази гледна точка, много ми е интересно изучаването на Библията и нейните парадокси. Аз съм по природа математик (затова съм приел и никнейма pitagor(id) и се интересувам от математическата основа на календарните системи. Можете да видите моите постинги за календарите и начините за намиране на датата на Великден. Наистина може да звучи странно, но моите познания за тази материя са далеч от класата на обикновените свещеници и клирици. Който и свещеник да попитам, не може да ми обясни с думи прости, каква е разликата между православната и католическата Пасхалия. И изобщо каква е фундаменталната разлика, между католицизъм и православие. А тя е много тънка. Намира се в Символа на Вярата. Но и с това няма да занимавам всичките ти приятели, които активно коментират твоя блог. Макар да ме причисляваш към тези приятели, аз рядко правя коментари. Тези тук са по скоро изключение. Иначе обичам да пътувам и любимите ми теми са пътеписите.
Поздрави от мен на теб и на всичките ти приятели.
Приятна вечер
цитирай
36. katan - 36. pitagorid - Приемам обръщението
16.05.2014 22:59
Благодаря!:)
Така наричам хората, които са ми направили впечатление.
Чела съм доста неща от теб. Не съм коментирала, но винаги ми е било интересно, защото не пишеш повърхностно, а задълбочено, с разбиране и много убедително:).
Аз също понякога наричам неразбираемото ПРИРОДА, но от много години съм се отказала да търся рационално и материално-научно обяснение на много неща. Най-важното нещо, което съм приела без да търся обяснение е БОГ и то в трите му измерения.
Време-пространство и информационна материя - странно, но аз също съм обединявала тези т.н. субстанции.
Големият ми син ми обясни много точно как се намира датата на Великден. След време прочетох и при теб. Стана ми съвсем ясно, защото го прочетох, а не ми беше обяснено така набързо и "на крак":).
Бог, Иисус ХРИСТОС, вяра, схизма - много сериозно задълбахме:).

Аз също обичам да пътувам и да пиша след това.
Твоето посещение в ГРАДА и Никополис ад Нестум, Добринище, Лещен, КовачОвица, наред с Банско и Разлог са ми едни от любимите места.
Никополис ад Нестум не го познавам лично.Когато ходех в ГРАДА още не се споменаваше за този античен град. Може би това е било местността "Калето". Не знам.
Никополис ад Нестум много ми заприлича на Хераклея Линкестис до Битола.Деактивирани са ми тези постинги.
Благодаря ти за коментарите и за интересните разговори!
В последните години и аз започнах да коментирам много малко.
Поздрави и от мен и пожелания за хубава вечер и лека нощ!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: katan
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5657808
Постинги: 719
Коментари: 19190
Гласове: 195563
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031