ДА ПРОДЪЛЖИМ ЛИ С ТИКВИЧКИТЕ?
Добре J.
Ако от съботната запеканка с тиквички са ви остани няколко сега ще си направим пастет.
Вкусен, лесен и здравословен:
1.тиквички, колкото са останали
2. майонеза
3. кисело мляко
4.чесън
5.копър
6.магданоз
7.черен пипер
8.сол ЗА вкус
9. няколко капки лимонов сок за свежест
10.малко сухар или трохи от стар хляб
Отново не пиша пропорции, а оставям всеки сам, според вкуса да си направи пастета. Това всъщност е само една вкусна идея. Изпълнението и въображението са ваши J.
На мен ми бяха останали 2 /две/ тиквички.
Нарязах ги на кубчета и ги сварих на пара за около 5 мин.
Отцедих ги в кошничката, поставих ги в купа за пасиране и ги пасирах.
Докато се варят тиквичките накълцах на ситно копъра и магданоза; счуках и две скидики чесън с малко сол.
Всичко добавих в купата, смлях малко пипер меланж, сложих една супена лъжица майонеза и две супени лъжици кисело мляко. Добавих и трохите от стария царевичен хляб. Разбърках добре, добавих малко пресен лимонов сок и това е всичко.
Не е необходимо да се консумира с хляб, защото има хлебни трохи, но може да се използва и като истинси пастет J.
Накрая се усмихнах, защото си помислих, че това е български вариант на гуакамоле J.
Използвайте пастета според предпочитанията си.
Може да се сервира като „разядка”, може и като лека вечеря с „мургав” J хляб.
Може да се използва и за пълнеж на палачинки или тортили.
Въпрос на избор и предпочитание.
П.П. Отново нямам снимка, не защото не направих, а защото не ми се качват от телефона. Рабъркаха ми компютъра преди известно време и сега не мога да се справя.
С нимката е от нета и е на истинско гуакамоле с авокадо, на което заприлича моя пастет.
Ако съм ви доскучала, направо ми кажете без притеснение и няма да публикувам тук кулинарни измишльотини.
:)
08.10.2012 18:34
Чудесно ястие - с таратор - така пожелаха...
Ще опитам и пастета непременно, но не ми останаха
тиквички и може би след ден - два.
Благодаря за хубавите идеи !
от: mitkaloto За постинг: ДА ПРОДЪЛЖИМ ЛИ С ТИКВИЧКИТЕ? -:)
Тази вечер съм пръв!Няма мърдане до като не опитам тиквичките.Вярно,че порцията е малка,но сърце да е широко.Поздрав!
Има, има този път:).
Заповядай!
Vostroto отиде за вино:).
Ще стане хубава компания:)))
от: stela50 За постинг: ДА ПРОДЪЛЖИМ ЛИ С ТИКВИЧКИТЕ? -:)
на моите вегетарианци, едва успях да опитам малко.
Чудесно ястие - с таратор - така пожелаха...
Ще опитам и пастета непременно, но не ми останаха
тиквички и може би след ден - два.
Благодаря за хубавите идеи !
Здравей, Таня!
Радвам се, че вегетарианци са харесали рецептата.
С таратор за първо става чудесно.
Днес направих три различни пастета.
Сега представям само този с тиквички.
Опитайте го, няма да съжалявате.
Хубава вечер!
от: diamant1965 За постинг: ДА ПРОДЪЛЖИМ ЛИ С ТИКВИЧКИТЕ? -:)
:) Това се казва рецепта - бързо, лесно, вкусно! :) Продължавай, и не само с тиквичките! :)
Здравей, Диамантче!
Това е най-лесното и бързо нещо, което правя, но за сметка на това пък е вкусно:).
Тези дни ще правя нещо с карфиол. Ще го опиша и тук и то СПЕЦИАЛНО за теб:).
Хубава вечер!
Стъпка №2 Изцежда се течността. Не се изстискват, защото са крехки
Стъпка №3 Сваряват 4-5 яЙца. Твърди, а не като мене, да ги забравите и аха, да се препекат;
Стъпка №4 2 кутийки майонеза и смлян чесън. Мнооого чесън! Чесъна се бели, ей! Накълцва се и нещо месесто. 100-200 грама. Разбърква се, като..като абе разбърква се.
Стъпка 5 Реди се от долу на горе. Ред тиквички, ред яйца, ред разбъркано. Все нещо ще свърши първо, но гледайте да са тиквичките.
Стъпка 6 Трябва да преседи 1 нощ в хладилника.
Забележка! До сега не е наблюдаван такъв феномен. Цяла нощ в хладилника. Да бе...
от: kamosutrov За постинг: ДА ПРОДЪЛЖИМ ЛИ С ТИКВИЧКИТЕ? -:)
Стъпка №1 Отиваш там, където пържат тиквички /знам едно място, но няма да го кажа/. Ми мързи ме, к`во....
Стъпка №2 Изцежда се течността. Не се изстискват, защото са крехки
Стъпка №3 Сваряват 4-5 яЙца. Твърди, а не като мене, да ги забравите и аха, да се препекат;
Стъпка №4 2 кутийки майонеза и смлян чесън. Мнооого чесън! Чесъна се бели, ей! Накълцва се и нещо месесто. 100-200 грама. Разбърква се, като..като абе разбърква се.
Стъпка 5 Реди се от долу на горе. Ред тиквички, ред яйца, ред разбъркано. Все нещо ще свърши първо, но гледайте да са тиквичките.
Стъпка 6 Трябва да преседи 1 нощ в хладилника.
Забележка! До сега не е наблюдаван такъв феномен. Цяла нощ в хладилника. Да бе...
Да ми отмъстиш ли?!:)))
За какво?!:)))
Аха, сетих се - няма нещо месно, затова нали:)))?
Ще пробвам твоята рецепта стъпка по стъпка:))).
от: 19:23 - Оххоо, колко съм била специална! ...
от: diamant1965 За постинг: ДА ПРОДЪЛЖИМ ЛИ С ТИКВИЧКИТЕ? -:)
Оххоо, колко съм била специална! ;))) Много ти благодаря Кате, ще чакам с нетърпение! Хубава вечер и на теб! :) За постинг: ДА ПРОДЪЛЖИМ ЛИ С ТИКВИЧКИТЕ? -:)
Оххоо, колко съм била специална! ;))) Много ти благодаря Кате, ще чакам с нетърпение! Хубава вечер и на теб! :)
Специална си, разбира се:)!
Карфиолената запеканка е по-пипкава, но е много вкусна.
Не само аз си я харесвам:).
Хубава и вкусна:) вечер!
Чао!!!
от: bven За постинг: ДА ПРОДЪЛЖИМ ЛИ С ТИКВИЧКИТЕ? -:)
Хареса ми идеята и ще я приложа съвсем-съвсем скоро!
Чао!!!
Здравей, bven!
Като я приложиш:) ми кажи дали ти е харесала.
Важна е обратната връзка:).
Хубава вечер и ЧАО!
Разбирам те, Валя:)))))))).
от: kamosutrov За постинг: ДА ПРОДЪЛЖИМ ЛИ С ТИКВИЧКИТЕ? -:)
Стъпка №1 Отиваш там, където пържат тиквички /знам едно място, но няма да го кажа/. Ми мързи ме, к`во....
Стъпка №2 Изцежда се течността. Не се изстискват, защото са крехки
Стъпка №3 Сваряват 4-5 яЙца. Твърди, а не като мене, да ги забравите и аха, да се препекат;
Стъпка №4 2 кутийки майонеза и смлян чесън. Мнооого чесън! Чесъна се бели, ей! Накълцва се и нещо месесто. 100-200 грама. Разбърква се, като..като абе разбърква се.
Стъпка 5 Реди се от долу на горе. Ред тиквички, ред яйца, ред разбъркано. Все нещо ще свърши първо, но гледайте да са тиквичките.
Стъпка 6 Трябва да преседи 1 нощ в хладилника.
Забележка! До сега не е наблюдаван такъв феномен. Цяла нощ в хладилника. Да бе...
Да ми отмъстиш ли?!:)))
За какво?!:)))
Аха, сетих се - няма нещо месно, затова нали:)))?
Ще пробвам твоята рецепта стъпка по стъпка:))).
За яйцата /по моята технология/ ти трябва и пожарогасител.
Ако искаш да знаеш, заради мен не е идвала пожарната. Заради една съседка беше.
Хубава вечер!
Може би е трябвало пожарната да дойде заради теб, а:))))?
Хубава вечер!
Здравей, Ати!
Нещо подобно, нещо почти същото, но с малко нещо от всеки от нас - импровизация.
Хубава вечер и на теб!
Донесох тука едно готино, и леко бяло винце SPIRAL, - шардоне / совиньон блан - 2008г., със свеж аромат на зелени треви, джанка, и киви:). На вкус леко, балансирано, средно сухо, накрая леко горчивко:).
http://e-vestnik.bg/imgs/degustaciq_bqlo_0709/Spiral_St_Ilia.jpg
Но ще стигне само за комка, ми се струва:)))
Ей сега се връщам, само да сляза до избата, таковата...:)))
от: vostroto За постинг: ДА ПРОДЪЛЖИМ ЛИ С ТИКВИЧКИТЕ? -:)
Що гости са ти дошле, поздрави на цялата весела компания!:)))
Донесох тука едно готино, и леко бяло винце SPIRAL, - шардоне / совиньон блан - 2008г., със свеж аромат на зелени треви, джанка, и киви:). На вкус леко, балансирано, средно сухо, накрая леко горчивко:).
http://e-vestnik.bg/imgs/degustaciq_bqlo_0709/Spiral_St_Ilia.jpg
Но ще стигне само за комка, ми се струва:)))
Ей сега се връщам, само да сляза до избата, таковата...:)))
Бързо бягай до избата, че май няма да стигне винцето:))).
Избери и едно сухо:)
http://cdn6.fotosearch.com/bthumb/CSP/CSP238/k2385178.jpg :)))))
, но реших, че ще отида твърде далеч, и грабнах две бутилки от това:
http://e-vestnik.bg/imgs/degustaciq_bqlo_0709/African_winwry_Chen_blanc.jpg -
- Шенин блан 2008 , южноафриканско, с лек аромат на треви, зелени плодове, сухо, меко, и с лека елегантна горчивина:))) Наздраве, и хубава вечер!:)))
Може би е трябвало пожарната да дойде заради теб, а:))))?
Всичко трябва да е балансирано.
Всичко да е с мярка.
Хубав ден, приятелю!
Или си бил сапьор или ти трябва взвод сапьори - с по-малко няма да се оправят "бомбите":))), които си заложил в кухнята:))).
Поздрави и хубав ден, приятелю!
Или си бил сапьор или ти трябва взвод сапьори - с по-малко няма да се оправят "бомбите":))), които си заложил в кухнята:))).
Поздрави и хубав ден, приятелю!
Ама, като опре нож до кокал, става ... интересно. Да ти кажа, веднъж се пробвах да правя пържени кюфтета. Резултата беше пържена кайма на ситни бучки. Нищо общо с кюфтетата. А и никой не ми повярва, че това, което вижда е кюфте на части. От тогава си ги купувам. :-)))))))))))
09.10.2012 17:31
Но друг да ги направи. Вижда ми се сложно.
Благодаря ти!
Днес купих карфиол за следващата рецепта:).
Благодаря ти!
Ааааа, абе, тук има маса кулинарки. Абе..... хъм..... някои половинки, приятели, гаджета и прочее, ще ревнуват! МНОГОООООО!
Благодаря ти!
Ааааа, абе, тук има маса кулинарки. Абе..... хъм..... някои половинки, приятели, гаджета и прочее, ще ревнуват! МНОГОООООО!
Да не се притесняват от мен, кажи им:))).
Аз съм само ПРИЯТЕЛ верен:).
ЧАО!
09.10.2012 20:17
Благодаря ти!
Ааааа, абе, тук има маса кулинарки. Абе..... хъм..... някои половинки, приятели, гаджета и прочее, ще ревнуват! МНОГОООООО!
Да не се притесняват от мен, кажи им:))).
Аз съм само ПРИЯТЕЛ верен:).
ЧАО!
Моите са ми свикнали. :-))))) Шт! ПТак няма да ме издаваш. Един от малкото начини да ме накара някой да занемея е ... да ми направи палачинки. :-))))) Мълча и ям. Още се носят легенди за едни 11 яки палачинки. Бяха 12, ама един серсемин ми гепи едната. Още си изкупува вината. :-)))
Поздрав, Кате, и - благодаря за идеята! :)
В момента приготвям две други неща, не по-малко апетитни:), ако мога ще се опитам да опиша поне едната рецепта днес, ако не - някой друг ден:).
Поздрави и прегръдки от мен.
Опитай да направиш и баница,зелник...
Чао!
от: gocho52 За постинг: ДА ПРОДЪЛЖИМ ЛИ С ТИКВИЧКИТЕ? -:)
Вкусна рецепта предлагаш!
Опитай да направиш и баница,зелник...
Чао!
Правех преди и такава баница.
Сега избягвам, заради холестерола:).
Чао и на теб!
Здравей!
Прав си.
Както е тръгнало и тиквичките ще стигнат цената на чесъна.
Хубав ден!
2. "Искаш ли" - На Румяна
3. Диво цвете - от miaa.blog.bg
4. МОРСКИ ТЕРМИНИ gidmastar http://gidmastar.blog.bg/drugi/2013/03/13/morski-termini.1063785 -
5. ТАНГО
6. Реч на кмета на Панагюрище-http://lotos16.blog.bg/lichni-dnevnici/2015/05/02/quot-dnes-ot-nas-ne-se-iska-da-umrem-dostoino-za-bylgariia-a.1358324
7. един блог, който заслужава да посетите - hadjito
8. На мама
9. Историо - wonder