Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2012 09:45 - УСПЕНИЕ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА
Автор: katan Категория: Лични дневници   
Прочетен: 8102 Коментари: 33 Гласове:
38


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                                               image



Постингите ми за християнските празници са писани преди две и повече години.
Публикувам ги отново целите, вместо да дам линк към активиран постинг, заради едно дадено от  мен обещание.
Тази част от Житието за Успениение Богородично е писано през 2009-та.
Сега като го прочетох отново, ми се стори доста дълго, но не се реших да го съкратя повече, защото ще се загуби същността.

На 15-ти август всяка година БПЦ и всички православни християни честват празника Успение Богородично или Голяма Богородица.

Още от първите векове на християнството Св. Църква наредила да се празнува денят "Успение на пресвета Богородица". 
Подробности за това чудно събитие, както и някои сведения за живота на пречистата Божия Майка след възнесение на Спасителя, не са предадени от древните църковни писатели.
След като се върнали от Елеонската планина подир възнесението Христово, св. апостоли прекарвали времето си в Йерусалим, очаквайки Утешителя Св. Дух, обещан им от Спасителя.
Всички вярващи живеели в единодушие и любов и непрестанно се молели.
С тях била и Майката Христова и някои свети жени, които служели на Господа през последните години на живота Му.
Понятно е колко радостно и утешително било присъствието на Божията Майка за учениците, които скърбели за раздялата със своя божествен Учител.
Тя вероятно им предавала ония думи, които, според евангелист Лука, "спазвала, като ги слагала в сърцето си" (Лука 2:19; 2:51); и всички вярващи гледали на нея с любов и благоговение. Пресветата Дева е живяла на хълма Сион в дома на св. Йоан Богослов, когото сам Господ в последните минути на Своя земен живот отдал като син - вместо Себе Си - на Своята пречиста Майка; и от тогава Йоан, като я взел при себе си в къщи, й служел като на своя майка (Йоан 18:27). И след слизането на Св. Дух над апостолите Пресвета Богородица си останала в Йерусалим. Скъпи й били ония места, където страдал и умрял нейният божествен Син. Често тя ходела да се моли на Голгота, на Елеонската планина, в градината, където било погребано тялото на Спасителя. Предполагат, че от нея християните възприели благочестивия обичай да посещават местата, осветени чрез присъствието на Господ Иисус Христос.
Когато цар Ирод почнал да гони Божията Църква, пречистата Божия Майка заминала за известно време в Ефес, където проповядвал св. Йоан Богослов.
Има предание, че тя посетила Св. гора Атонска и остров Кипър, където праведният Лазар, когото нейният Син възкресил от мъртвите, бил епископ.
Ето какво разказва църковното предание за това: "Когато апостолите хвърлили жребие кой къде да отиде, за да проповядва Евангелието, пресвета Богородица пожелала да дели с тях трудовете им и казала да хвърлят жребий и за нея. Паднало й се Иверската земя и Св. гора Атонска. Но ангел Божи й се явил и казал да не напуска за известно време Иерусалим. Няколко години след това тя пожелала да посети св. Лазар и се отправила на кораб за остров Кипър. По пътя се дигнала страшна буря. Корабът се отклонил от пътя си, отдалечил се от Кипър и стигнал до Св. гора. Тук имало езически храм, пълен с идоли. Но щом пресветата Дева слязла на сухо, идолите паднали и св. Богородица проповядвала на изплашените жители за своя Син Иисус Христос. Мнозина повярвали и Божията Майка казала: "Това място ще бъде мой жребий, даден ми от моя Син и Бог. Няма да оскъднее Божията милост на това място и аз ще му бъда застъпница!"
Затова отците на св. Атонска гора и досега считат Божията Майка своя особена покровителка и наричат Св. гора "Жребий на Божията Майка".
Когато гоненията малко поутихнали, пресвета Богородица се върнала в Йерусалим и живяла там обкръжена от благоговейна любов.
Постепенно с разпространението на християнската вяра растяла и славата на Божията Майка. Мнозина дохождали от далечни страни да я видят. В едно древно послание, приписвано от някои на св. Игнатий Богоносец, четем: "Много са у нас жените, които желаят да видят Майката Иисусова. Чуваме, че тая девствуваща Майка Божия е изпълнена с всякаква благодат: в гоненията тя е благодушна, при сиромашия и лишения не скърби, на оскърбяващите я не се гневи, но им прави добро, в щастие е кротка, към бедни е милосърдна и им помага, колкото може. Но не търпи въставащите против нашата вяра; тя е благовестница на нашето благочестие и наставница на верните във всяко добро дело. А особено обича смирените, защото сама във всичко е смирена". Езичниците и юдеите, които мразели християните, негодували против Божията Майка заради уважението, с което се ползувала. Като знаели, че тя често посещава  местата, където страдал Иисус Христос, те я следели, за да я убият. Но Господ пазел пречистата Дева и й готвил славно успение. Пресвета Богородица била вече в преклонни години (64-годишна). Веднъж, когато се молела на Елеонската планина, тя видяла пред себе си архангел Гавриил, който държал в ръка палмово клонче. Той й възвестил, че след три дни тя ще се престави отвъд: "Твоят Син и Бог наш ще те вземе в Своето горно царство, за да живееш и царствуваш с Него вечно!" И след като й дал райското палмово клонче, се оттеглил. С най-жива радост св. Богородица приела вестта за своята близка смърт, понеже отдавна желаела да остави долния свят и да се пресели във вечните обители. Тя коленичила, дълго се молила и благодарила на Господа.
Когато тя се върнала у дома, св. Иоан Богослов бил поразен от сиянието, което озарявало нейното лице.
Тя му известила за случилото се и започнала да се готви за своята смърт. Наредила и украсила дома като за радостно тържество, завещала на две бедни вдовици дрехите, които обикновено носела, и помолила Иоан да погребе тялото Й в село Гетсимания, където лежали нейните родители и св. Йосиф Обручник.
Св. Йоан уведомил Иерусалимския епископ ап. Яков за близката смърт на Божията Майка.
Той известил за това на всички нейни сродници и изобщо на вярващите.
Скоро всички се събрали при св. Богородица. Всички плачели и скърбели за раздялата с Божията Майка. Но тя ги утешавала, предавала им думите на архангела, показвала им райското клонче и обещала винаги да се моли за тях. Пресвета Богородица имала още едно желание - да види още веднъж светите апостоли, които сега били пръснати по цял свят да проповядват Евангелието. И желанието й се изпълнило. По чуден начин всички апостоли, освен Тома, били пренесени в Йерусалим и изведнъж в едно и също време се явили пред вратите на нейния дом. Заедно с другите апостоли дошъл и св. апостол Павел с учениците си Тимотей, Дионисий Ареопагит и Йеротей Атински. Всички били смаяни, като се видели един друг. А когато св. Богородица известила за своята близка смърт, сърцата им се натъжили при мисълта, че те вече за последен път виждат Иисусовата Майка. Но тя, славейки и благодарейки на Господа, Който изпълнил последното й желание, молила ги да не скърбят: "Не плачете, приятели и ученици Христови, и не помрачавайте радостта ми с вашата скръб! А радвайте се с мене, задето отивам при моя Син и Бог. А като погребете телото ми, върнете се всеки на своята работа!"
След това пресвета Богородица разпитала апостолите за трудовете им в проповядване словото Божие, дълго беседвала с тях, благословила ги и се молила Богу за цял свят.
Настъпил денят на нейното преставяне.
От сутринта свещи горели в дома в знак на радост и тържество.
Апостолите се молели и славословели Бога.
Божията Майка възлегнала на украсен одър, радостно очаквайки смъртта.
Изведнъж в третия час (9 часа сутринта) чудна небесна светлина озарила стаята. Покривът на къщата като че ли се разтворил и чудно явление се представило пред очите на вярващите. Сам Господ Иисус Христос в небесна слава, обкръжен от ангели и светци, слязъл от небесата за душата на св. Богородица.
"Душата ми величае Господа - възкликнала тя - и духът ми се зарадва в Бога, Спасителя мой, задето Той милостно погледна смирението на рабинята Си" (Лука 1:46-48).
Господ повикал пречистата Си Майка за вечен живот и след това се чуло пеенето на ангелите, които славели с думите на архангел Гавриил: "Радвай се, благодатна, Господ е с тебе, благословена си ти между жените!" (Лука 1:28).
Всички с благоговение гледали на това преславно видение. И когато след това пристъпили към одъра, на който лежало пречистото тяло на Божията Майка, видели, че лицето й сияе като слънце и чудно благоухание се разляло по стаята. Сърцата на всички присъствуващи се изпълнили с неизказана духовна радост.
Когато дошло време за погребение, апостолите вдигнали одъра и с псалмопение го занесли през град Йерусалим в село Гетсимания. Напред вървял св. Йоан Богослов, държейки в ръка райското клонче. Всички вярващи вървели подир пречистото тяло, над което се носел сияещ във вид на кръг облак, който озарявал цялото шествие, и ангелското пение се сливало с гласовете на вярващите. Много жители от града, като видели това чудно шествие, се присъединили към него.
Но когато юдейските архиереи и началници узнали, че такава чест се оказва на починалата Майка Христова, те пратили въоръжени войници, за да разгонят събралата се тълпа и да отнемат от християните тялото на Божията Майка - те искали да го изгорят.
Но когато войниците се приближили, сияещият кръг изведнъж се спуснал и като че ли с каменна стена оградил шествието, а пратените войници били внезапно поразени от слепота: По-късно някои от тях повярвали и били изцерени при гробницата на Божията Майка.
Апостолите погребали тялото в пещерата при село Гетсимания и затворили с камък входа й. В продължение на три дни те се молили непрестанно при гробницата и през всичкото време над това място пеели ангели.
На третия ден след успението (заспиването) на св. Богородица пристигнал ап. Тома. Той много се огорчил, че пристигнал твърде късно и не заварил жива пресвета Богородица. В желанието си да го утешат апостолите му предложили да отвалят камъка от гроба, за да може да се поклони на пречистото тяло. Но когато влезли в пещерата, видели, че е празна и че на мястото, гдето било положено тялото на Божията Майка, останала само плащаницата, с която я били покрили.
Апостолите в недоумение молили Бога да им открие тайната на това чудно събитие и в същия ден тя им била разкрита.
Като се събрали на обща трапеза, те беседвали за успението на св. Богородица.
Трябва да се има пред вид, че на своята трапеза те имали обичай да оставят едно празно място и да турят на него хляб за възкръсналия Господ Иисус Христос. След ядене те вдигали тоя хляб, наричан "част Христова", и като славели Пресвета Троица, казвали: "Господи Иисусе Христе, помагай ни!" След това разделяли тоя хляб помежду си и го изяждали като благословение от Иисуса Христа.
Тоя път, в същото време, когато станали от трапезата, за да въздигнат Христовата част, изведнъж чули ангелско пение и като отправили очи към небето, видели на облаците пречистата Божия Майка, сияеща от слава и обкръжена от ликове ангели: "Радвайте се! - казала им тя, - защото с вас съм през всички дни!"
Изпълнени от неизказана радост, те вместо обикновената си молитва извикали: "Пресвета Богородице, помагай ни!"
Оттогава апостолите повярвали, че Пресветата Божия Майка възкръснала в третия ден след успението си и с тялото била взета на небесата.
В памет на това нейно явяване пред апостолите св. Църква наредила да се прави възношение (въздигане хляб) в чест на пресвета Богородица. Това възношение се нарича "панагия" ("пресвета").
По-късно над пещерата, гдето било положено тялото на Божията Майка, издигнали църква и оттогава започнали тържествено да празнуват Успението на Божията Майка.
Тоя празник е един от дванадесетте велики празници.


Жития на светиите, Синодално издателство 1991 година.




Гласувай:
38



Следващ постинг
Предишен постинг

1. katan - Честит празник на всички християни!
15.08.2012 09:57
Честит празник на всички Марии!
Това е един от 12-те най големи християнски празника.
Храмов празник, празник на града или селото, празник на семейството и личен празник - ЧЕСТИТ да е на всички!
цитирай
2. jabalka - Честит да бъде този всепрегръщащ празник!
15.08.2012 10:25
Най- добри пожелания за здраве и успех!
цитирай
3. pevetsa - Кате,
15.08.2012 10:45
Нека Господ Бог благослови теб и домът ти изобилно, с ОБИЧ и ЗДРАВЕ, ВЯРА и НАДЕЖДА!
Прегръдки от Русе :))))
цитирай
4. katan - 2. jabalka -
15.08.2012 11:27
jabalka написа:
Най- добри пожелания за здраве и успех!


Честит празник, Ябълчице!
В нашия дом този празник е на особена почит.
Най-добри пожелания за всички!
цитирай
5. katan - 3. pevetsa -
15.08.2012 11:29
pevetsa написа:
Нека Господ Бог благослови теб и домът ти изобилно, с ОБИЧ и ЗДРАВЕ, ВЯРА и НАДЕЖДА!
Прегръдки от Русе :))))


Честит празник, Алекс!
Бог и Пресвета Богородица да пазят и закрилят всички ни!
Прегръдки!
цитирай
6. avangardi - Честит празник! Нека Божията Майка закриля всички човеци!
15.08.2012 11:47
Никога не бива да спираме да вярваме, че някой там, горе, ни
закриля. Нека Богородица закриля нас и нашите деца!
Прегръдки!
цитирай
7. makont - Честит празник,
15.08.2012 11:58
много обичам този ден. Здраве и късмет на всички!
цитирай
8. katan - 6. avangardi -
15.08.2012 13:06
avangardi написа:
Никога не бива да спираме да вярваме, че някой там, горе, ни
закриля. Нека Богородица закриля нас и нашите деца!
Прегръдки!


Честит празник, скъпа Илче!
Вярата е нещото, което крепи света.
Божията майка е майка на всички, поне аз така я възприемам.
Нека пази и закриля всички ни!
Прегръдка и от мен.
цитирай
9. katan - 7. makont -
15.08.2012 13:08
makont написа:
много обичам този ден. Здраве и късмет на всички!


Честит празник и на теб, скъпа Мая!
Обичам този празник още от най-ранното си детство та до сега.
Почитаме празника с надежда и упование в Пресвета Богородица, Владичицата.
Здраве и късмет и на теб!
цитирай
10. stela50 - Честит празник, Кати !
15.08.2012 15:44
Сърдечни пожелания за здраве и щастливи дни, мила ...
Честити да са всички, празнуващи днес !
цитирай
11. sparotok - Честит празник на всички християни!
15.08.2012 15:57
Нека и аз да кажа - Честит празник на всички християни!
цитирай
12. megg - Честит да е празникът на Светата Майка!
15.08.2012 16:32
Дано Богородица - милостивата - закриля всички ни в нашия път!
Този празник е един от трите, които най - много обичам и тача.
Здравей, Кате! Много топлина, хармония и здраве за теб и обичните ти хора!
цитирай
13. mariniki - блаагодаря ти, Катя... за този прекрасен постинг...
15.08.2012 18:53
Богородица да ни закриля... всички нас...
светло и топло да ти е в душата..
пожелавам от сърце...
цитирай
14. ivankalilova - Честит празник на всички българи и ...
15.08.2012 19:41
Честит празник на всички българи и християни !Нека бъдем по-добри и да помогнем на Светата Богородица да ни спаси от злото!:)))
цитирай
15. magnoliya - Честит празник на всички имениц...
15.08.2012 22:07
Честит празник на всички именици!
Да са здрави, щастливи и Света Богородица винаги да ги закриля!


цитирай
16. fillc - Ценно е това което си написала;)
15.08.2012 22:12
Ценно е това което си написала;)
цитирай
17. katan - 10. stela50 -
15.08.2012 23:00
stela50 написа:
Сърдечни пожелания за здраве и щастливи дни, мила ...
Честити да са всички, празнуващи днес !


Честит празник, мила Таня!
Вече празникът е на края си, но поздрав от сърце за всички.
Прегръщам те.

цитирай
18. katan - 11. sparotok -
15.08.2012 23:01
sparotok написа:
Нека и аз да кажа - Честит празник на всички християни!


Честит светъл християнски празник, приятелю!
цитирай
19. katan - 12. megg -
15.08.2012 23:07
megg написа:
Дано Богородица - милостивата - закриля всички ни в нашия път!
Този празник е един от трите, които най - много обичам и тача.
Здравей, Кате! Много топлина, хармония и здраве за теб и обичните ти хора!


Пресвета Богородица - Одигитрия, Милостива и с още много други имена.
Здравей, скъпа Мег!
И за мен този празник е един от най-любимите и тачените.
През целия ден бях в едно специално състояние на духа.
Прегръдка за теб, Мег.
цитирай
20. katan - 13. mariniki -
15.08.2012 23:16
mariniki написа:
Богородица да ни закриля... всички нас...
светло и топло да ти е в душата..
пожелавам от сърце...


Благодаря, Мариники!
Помня аватара ти - иконата на Пресвета Богородица.
Преди малко прочетох и стихотворението ти - много ме развълнува.
Моля се ТЯ да ни закриля и пази, за да ни е светло и топло.

цитирай
21. katan - 14. ivankalilova -
15.08.2012 23:19
ivankalilova написа:
Честит празник на всички българи и християни !Нека бъдем по-добри и да помогнем на Светата Богородица да ни спаси от злото!:)))


Честит празник, Ваня!
Това е нещото - добротата, което сами трябва да постигнем.
Пътят към доброто ни е показан.
Хубава вечер, скъпа приятелко!
цитирай
22. katan - 15. magnoliya -
15.08.2012 23:21
magnoliya написа:
Честит празник на всички именици!
Да са здрави, щастливи и Света Богородица винаги да ги закриля!




Честит празник и на теб, скъпа приятелко!
Здраве и закрила да изпраща Божията Майка!
цитирай
23. katan - 16. fillc -
15.08.2012 23:22
fillc написа:
Ценно е това което си написала;)


Честит празник!
Ценно е това, което са ни завещали.
Пожелавам ти една прекрасна вечер!
цитирай
24. gosho568 - Черстит празник!
15.08.2012 23:44
Здраве, благоденствие и хубави дни на всички именници! :)
цитирай
25. veninski - Честит празник на всички, които ...
16.08.2012 06:21
Честит празник на всички, които имат повод да го празнуват! Поздрави за постинга, Катя!
цитирай
26. katan - 24. gosho568 -
16.08.2012 09:37
gosho568 написа:
Здраве, благоденствие и хубави дни на всички именници! :)


Празникът отмина, но пожелавам да е празнично в душите ни!
цитирай
27. katan - 25. veninski -
16.08.2012 09:39
veninski написа:
Честит празник на всички, които имат повод да го празнуват! Поздрави за постинга, Катя!


Здравей, Васко!
Нека е празник в душите ни, нека сме добри и пак добри.
Поздрави!
цитирай
28. kundalini - И в делника нека пазим Бог.
16.08.2012 19:52
И Божията майка да бди над нас, грешните човешки същества.

Поздрави, Катя.
цитирай
29. kostadinovd - ПОЗДРАВИ !
31.08.2012 18:19
Поздрави за постинга !
цитирай
30. katan - 28. kundalini - И в делника нека пазим Бог.
02.09.2012 16:37
kundalini написа:
И Божията майка да бди над нас, грешните човешки същества.

Поздрави, Катя.


АМИН!

Поздрави, Ели!
цитирай
31. katan - 29. kostadinovd - ПОЗДРАВИ !
02.09.2012 16:38
kostadinovd написа:
Поздрави за постинга !


Поздрави и на теб! Съпреживях постинга ти.
цитирай
32. анонимен - Санде: Поздрави, Катя!
03.09.2012 16:50
Този божествен празник е празника на Община "Невестино", която е моята община.
Съборът бе многолюден, шумен, весел, с много настроение, песни и хора. А прелестното момиче, което водеше хорото по един неподражаем начин, ме вдъхнови да напиша кратък отзив "На Събор в Невестино".

Поздрави! /Не се мяркаш много тъдява.../
цитирай
33. katan - 32. анонимен - Санде:
07.09.2012 09:33
анонимен написа:
Този божествен празник е празника на Община "Невестино", която е моята община.
Съборът бе многолюден, шумен, весел, с много настроение, песни и хора. А прелестното момиче, което водеше хорото по един неподражаем начин, ме вдъхнови да напиша кратък отзив "На Събор в Невестино".

Поздрави! /Не се мяркаш много тъдява.../


Поздрави и на теб, Санде!
Утре, живот е здраве отново е празник - Рождество на Пресвета Богородица.
Поздрави на твоята община НЕДЕЛИНО!
Вероятно там са останали малкото читави българи след като имате хубави момичета, които да водят българско хоро.
Аз навсякъде виждам чалга.
Поздрави, Санде!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: katan
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5673243
Постинги: 719
Коментари: 19190
Гласове: 196169
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930