Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2018 11:10 - Каквито причините, такива и последствията, сиреч каквото ни е мисленето, такъв ни е и начинът на живот.
Автор: batogo Категория: Хоби   
Прочетен: 5565 Коментари: 28 Гласове:
31

Последна промяна: 02.07.2018 08:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
          В същност това е един мой коментар върху темата на последният постинг на уважаваната от мен Тота. Реших да го публикувам като отделен постинг, защото прецених, че темата за манталитета е достатъчно актуална и реално-житейска, след като на всяка крачка ни диша във врата и ни бие болезнено по кокалчетата...
          Понеже всяко следствие има основна причина, нека да я потърсим. Според мен първоизточникът на всяко злодеяние у нас е, че в семейството и в училище у децата не се изгражда хуманна, благородна и етична ценностна система, която да стимулира духовността, стремежът към знания и контрола над егото, а се прави точно обратното, поради което духовните ценности стават за посмешище, а у поколенията се изгражда егоцентричен, консуматорски манталитет без хуманност, съзидателност, лична отговорност и етика.
          Нашето общество, поради неадекватното си правосъдие и общо неадекватни реакции спрямо случващото се в него, в голямата си част бълва тарикати, връзкари, измамници, крадци, насилници и егоисти, сиреч все хора с примитивно съзнание, които поставят добродетелните, знаещите и можещите пред дилемата дали да се слеят с безнравственото стадо, или да се прежалят и в името на почтеността да се превърнат в духовно извисени бедняци и аутсайдери.
          Както всички виждаме, с този наложил се примитивен манталитет се постига и съответното примитивно общество на хаоса, разрухата, грабежа, ненаситната консумация и опустошението, в което всичко е с главата надолу. А клетвите, които непочтените полагат, без значение пред Бога, пред парламента или пред себеподобните си, колкото и добре да са заучени, не струват пукната пара, защото съдържащата се в тях отговорност въобще не е осъзната. Те са просто кухи, механично запаметени цитати без никаква стойност!
          За по-голяма яснота ще вмъкна една мисъл на Конфуций: "... Ако твоята собствена страна се намира на добрия път, ще бъде позор да си безпомощен и непознат, но ако е иначе, считай за позор да си богат и почитан."
          От мен пожелание за хубав, пълноценен ден, пък ако все още не ви е обсебил духовният мързел, поразмислете върху тази щикотлива темичка и най-вече върху прозрението на премъдрият Конфуций по отношение на Добрия път, държавата и хората в нея.



Гласувай:
31


Вълнообразно


1. kvg55 - batogo,
30.06.2018 13:20
Обратното е, какъвто ни е начинът на живот, такова е мисленето ни. Ран и Ът ни промениха начина на живот, промениха ни и мисленето.
цитирай
2. predatorkapredatorka - дрън дрън дръън /само да не ме затриеш, байого
30.06.2018 16:04
аз съм направила и нЕВЪЗМОЖНОТО, за да удържа на моите ценности,
и тези на семейството ми /разб. децата..
направи го и ти..
кой и кое ти пречи..
само с лозунги в блог бе ге, не става..нужно е Действие, Воля, характер
ей, такива ..неща...
аз ,Юлия
цитирай
3. litatru - Поздравления, Батого!
30.06.2018 19:27
" Понеже всяко следствие има основна причина, нека да я потърсим. Според мен първоизточникът на всяко злодеяние у нас е, че в семейството и в училище у децата не се изгражда хуманна, благородна и етична ценностна система, която да стимулира духовността, стремежът към знания и контрола над егото, а се прави точно обратното, поради което духовните ценности стават за посмешище, а у поколенията се изгражда егоцентричен, консуматорски манталитет без хуманност, съзидателност, лична отговорност и етика." - Това никой не може да ти оспорва, ако си сложи ръката на сърцето.
ВСЕКИ "СЕ СПАСЯВА" (възпитава) поединично - като Юлия.
Не всички хора го могат по ред причини.
Темата е счекотлива, хубава...
Аз съм на мнение, че "рибата се вмирисва откъм главата".
Не искам никого да обидя, защото си Ви уважавам всичките. На "един огън се печем"... Е, сигурно греша!
Хубава вечер, Батого!
цитирай
4. emi1ts - Един доста добър и правдив анализ на ...
30.06.2018 19:28
Един доста добър и правдив анализ на реалността в България днес.Разбира се причините са много но фундменталното -възпитанието и образованието на децата са наистина доста важни и решаващи за бъдещето на едно общество.Всеки,който милее за България - нашата родина ,според мен изпитва такова безпокойство в каква посока вървим и какво би могло да се направи.Поздрави за актуалната тема.Споделям безпокойството и тревогата,която се усеща в споделеното от теб Огнян.Наистина е ценно да се поставят такива теми за обсъждане.Поздрави с пожелание за хубава вечер!
цитирай
5. batogo - !!!:))) Ти винаги слагаш каруцата пред коня, kvg55, така си научен. Избрал си да бъдеш продукт, а не причина.
01.07.2018 06:18
А на човека е даден потенциала да бъде съзнателен творец на своя живот и правото да избира своя път. Да бъде причина на случващото се с него и около него и да си носи отговорността. Обстоятелствата са просто материал за градежа и среда, в която този градеж се случва.
цитирай
6. batogo - !!!:))) Няма да те изтрия, ще ти се посмея, защото това предизвикваш, мадам Его:)
01.07.2018 06:40
И ще те попитам за кои ценности става въпрос?! За накрадените или за създадените от теб?! Защото освен много профили, пълни с претенции, наглост и грандомания, друго изградено от теб не се вижда...
Поздрави от бай ти Ого!
цитирай
7. batogo - !!!:))) Благодаря, Литатру!
01.07.2018 06:50
Всеки се пече на собствения си огън, а тези, които си нямат собствен, се пекат на чуждия или на общия, което е болезнено...
Хубав ден за теб!
цитирай
8. batogo - !!!:))) Благодаря, Еми1!
01.07.2018 06:54
За да не блатясва, водата не трябва да застоява. Малко аерация винаги е полезна...
Хубав, светъл ден и за теб!
цитирай
9. kvg55 - До 5. batogo
01.07.2018 06:57
Причина може да бъде само бог.
цитирай
10. batogo - !!!:))) Бог е във всичко и във всеки, kvg!
01.07.2018 07:04
Той е Първоизточника на всичко, Творческата Енергия на Живота и затова се пише с главна буква!
цитирай
11. leonleonovpom2 - Поздрави, Огняне!
01.07.2018 07:29
Много точен коментар!
Ето , това не могат да проумеят днешните парвенюта, домогнали се до благосъстоянието си с всички възможни средства и методи- до един непочтени
Че тяхното е позор и нищо друго И че ще платят за него!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
12. blagovestie - И аз мисля,
01.07.2018 08:59
че всички проблеми в обществото ни, започват от грешки и пропуски с децата ни, с настоящето ни, което става бъдеще. Заради комерсиалност, невежество, криворазбрана свобода, повърхностност, безверие, липса на правилна ценностна система, отричане на традиция и корени, което ни затрива, повявани от всеки вятър, изпосталяване от душевен глад, живеене на бързи обороти, ала без кауза, просто ден за ден, вкопчени в пошли или маловажни нещица, превръщащи се в ценност, и пр., и пр.
Липсва ни обонато.
Ако не се измъкнем като барон Мюнхаузен, съвсем ще потънем като нация. Бог да ни опази!
цитирай
13. predatorkapredatorka - ами, смей се, щом те прави доволна...има две осн ценности, Труд и Любов, кое не разбра..
01.07.2018 09:31
batogo написа:
И ще те попитам за кои ценности става въпрос?! За накрадените или за създадените от теб?! Защото освен много профили, пълни с претенции, наглост и грандомания, друго изградено от теб не се вижда...
Поздрави от бай ти Ого!



аз не разпитвам ,колко профила имаш, то си личи откъдето и да го погледнеш..
аз, лично започнах да уча Логика и Психология в 10 клас, а ти...
иначе, имаш дар слово, признавам, не съм злобна и..дребнава..
намиг, Юлия
цитирай
14. yoan2015 - Огняне, Труд и Любов са антоними на ...
01.07.2018 12:42
Огняне, Труд и Любов са антоними на Мързел и Нещастие.
цитирай
15. batogo - !!!:))) Изключително точно определяш параметрите, създаващи проблема, Благовестие!
01.07.2018 14:57
За съжаление все още малцина осъзнават реалните опасности от безсъзнателните си, инерционни действия. Чест и почитания за ясната гледна точка!
цитирай
16. batogo - !!!:)))
01.07.2018 15:13
Явно чипът ти е прегрял и е блокирал от много логика и психология, мадам Его, щом в главата ти е настъпил такъв хаос, че бъркаш мъжкия род с женски... Вероятно деменцията те е накиснала дълбоко в света на собствените ти илюзии...
Пътувай със здраве, отпусни се и може да ти просветне :)
цитирай
17. batogo - !!!:)))
01.07.2018 15:22
Така си е, Йоане...
цитирай
18. batogo - !!!:))) Благодаря, Иване!
01.07.2018 15:42
Конфуций е оставил след себе си много полезна мъдрост. Някои като мадам Его и тям подобни оставят след себе си много лигава, безполезна глупост. Но всеки, неизбежно, оставя след себе си онова, което носи в себе си.
Хубав ден, приятелю!
цитирай
19. stih - Замислящ постинг!
01.07.2018 20:02
Аз споделям мисълта, че битието определя съзнанието.
Човек се приспособява към обстоятелствата на живот, което се висш природен закон.
Опитът да промениш обективната реалност води само до драматични последици.
Някой беше казал: ако не можеш да промениш света, трябва да промениш себе си.

Поздрави и благодатни дни!

цитирай
20. batogo - !!!:))) Благодаря за истинния и смислен коментар, Стих!
01.07.2018 22:21
Ако под Битие се разбира Природата с Нейните Естествени Закони, съм съгласен напълно, че тя определя съзнанието. Но, когато става въпрос конкретно за човешкото битие, което само по себе си твърде често е в разрез с Естествените Природни Закони и е изцяло продукт на манипулираното от определени групови интереси обществено съзнание аз твърдя, че индивидуалното творческо съзнание може да влияе и променя човешкото и общественото битие в тази му част, в която то не съответства на Природните Принципи и Закони и да го адаптира към тях.
Светли и благодатни дни и за теб!
цитирай
21. getmans1 - Така е Бат Ого, едни хора търсят причините неза...
02.07.2018 09:03
Така е Бат Ого, едни хора търсят причините независимо дали в себе си или извън за да оправят нещата а други търсят оправдания за дереджето си в което битуват.
цитирай
22. bojil - Аз съм на същото мнение приятелю- ...
08.08.2018 14:42
Аз съм на същото мнение приятелю- радвам се че го споделяш!
цитирай
23. bojil - че всички проблеми в обществото ни, ...
08.08.2018 14:43
blagovestie написа:
че всички проблеми в обществото ни, започват от грешки и пропуски с децата ни, с настоящето ни, което става бъдеще. Заради комерсиалност, невежество, криворазбрана свобода, повърхностност, безверие, липса на правилна ценностна система, отричане на традиция и корени, което ни затрива, повявани от всеки вятър, изпосталяване от душевен глад, живеене на бързи обороти, ала без кауза, просто ден за ден, вкопчени в пошли или маловажни нещица, превръщащи се в ценност, и пр., и пр.
Липсва ни обонато.
Ако не се измъкнем като барон Мюнхаузен, съвсем ще потънем като нация. Бог да ни опази!

Много точно сте назовала всичко,което ни мъчи- поздравления!
цитирай
24. nacionallist - това е то капитализмът, всичко е ...
15.09.2018 09:13
това е то капитализмът, всичко е пари, любовта е пари, религията е пари, човешкият живот се определя от стойността на парите, а не на характера и възпитанието. Всичко, което води началото си от антиморални и деградивни политически идеологии като капитализма, фашизма, социалдемокрацията е вредно, лошо и трябва да бъде превъзпитано. Ето защо България днес е на това тежко дередже, няма ги комунистите и социалистите, които навремето издигнаха трудолюбието, ученето, честността, добротворчеството, справедливостта и уважението към по - слабите в своя национална стратегия и възпитаха народа ни на принципи, които днес се отхвърлят от Запада. Срам и позор, че не успяхме да запазим единствената Божия идеология определена за управление на човечеството - комунизмът. Дано Бог ни прости!
цитирай
25. kokilozit - Поздравления!
08.10.2018 17:32
Абсолютно съм съгласен с изложеното в постинга.
За съжаление за 150 години направихме пълен кръг в ценостното си развитие.
"Свестните у нас считат за луди" написа Христо Ботев, а Алеко Константинов увековечи безсмъртния си герой Бай Ганьо, който е еманация на управляващите в България от Освобождението насам. И не само управниците. Те са част от народа, все пак. И представляват най-силната ценност, запазила се у българина - тарикатлъка. На тъмния балкански субект. А с тарикати общество и държава не се прави.
Ни "Капитализ(ъ)ма", ни "Комуниз(ъ)ма" са ни виновни. И при единия и при другия строй надделяха тарикатите и мошенниците. За които умните и почтени хора са глупаци и балъци. Затова и в нашето "общество", всъщност сбирщина от индивиди, спазването на правилата е слабост, а почтеността е порок.
цитирай
26. apostapostoloff - “Нашето общество с неадекватното си правосъдие...“
08.10.2018 19:16
А предишното общество и неговото правосъдие?...
Процесът срещу масовия убиец ген. Вълков и неговите главорези започва едва през 1954 г.! Защо?!

Осъдени били на смърт, а след това помилвани! Защо?!

Най- накрая след няколко години масовите убийци воглаве с черния капитан са пуснати от затвора! Защо?!

В днешното общество тарикати, мошеници, тъпаци, лентяи и пр. нямат никакъв шанс. Повечето крупни мошеници и бандити бяха избити. Другите се провалиха.

В днешна България много, ама много добре живеят образованите млади хора, които взимат огромни заплати, живеят в чудесни жилища, летуват в чужбина и в най- общи линии си гледат кефа...
цитирай
27. batogo - !!!:))) Към коментатор №24 "- националист"!
09.01.2019 12:35
Националисте, по-лицемерна глупост от твоят коментар не бях срещал отдавна. А да възвеличаваш гадостта комунизЪм си е чиста проява на примитивно, садо-мазохистично, безнравствено съзнание... :)
цитирай
28. batogo - !!!:))) Към коментар№26 на Апостолов!
09.01.2019 12:42
Предишното, соц-ком общество беше изцяло сбъркано и неадекватно, а неговите лидери, ченгета и подобни, заедно с техните слуги и отрочета, създадоха този кремълски перестроечен хибрид, който продължава да се шири и днес!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: batogo
Категория: Хоби
Прочетен: 1774326
Постинги: 652
Коментари: 4524
Гласове: 41523
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031