Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2018 15:03 - Турция-най-разнообразната кухня по отношение на вкусове и аромати
Автор: maiamarten Категория: Хоби   
Прочетен: 704 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 05.02.2018 20:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Благодарение на географското си местоположение, граниченето с две морета- Черно и Средиземно и много държави, турската кухня е съвкупност от различни вкусове и аромати. За всяка част от страната има традиционни ястия, наименовани по доста причудлив начин: "Пръста на везира", "Женско бедро", "Рязан корем" и др.
В северната част, която граничи с Черно море, рибата и морските дарове са на почит. Особено популярна риба е хамсията. Ястия приготвени с нея са "ъзгара"- шишчета от хамсия; "тава"-баница, приготвена на тиган под формата на слънчев кръг; пилаф от хамсия и сладко от хамсия. Много популярни са и ястията от царевично брашно и червено зеле. Баницата във форма на лодка с кайма, кашкавал и листни зеленчуци се нарича "пиде". Това е турския еквивалент на италианската пица.
В западната част на страната дълго време са живели гърци. Там на егейското крайбрежие са характерни студените ордьоври приготвяни със зехтин. "Турпоту" е растение от типа на дафиновия лист, което се пържи и му се добавя лимонов сок; "чонгиши" са малки парченца месо на дървени пръчици; "куюутандър кебап" е цяло агне, изпечено в глинена пещ на дървени въглища; "падишах согънъ"- лука на падишаха; "мидиядолмасъ"- сарми с миди (като вместо лозов или зелев лист се пълни самата раковина).
Най-богат в кулинарно отношение е Южна Анталия. Обядът започва с "лахмаджун"- тънки питки от царевично брашно, които се пекът в тандури (глинена пещ). "Ичликюфта" са кюфтета, в чиято кайма се добавят орехи и пастет от червен пипер, а след това се овалват в пшенично брашно. Други са : "бейти кебап"- огромни шишове; "патмуджан кебап"- месо с патладжани и "чийкюфта"- кюфтета от сурово месо.
На изток почти всичко се приготвя с патладжан. Най- известни са "имам баялдъ" и "карнъярък"-в превод рязан корем, което представялва половинки патладжани, пълнени с кайма и подправки.
В централната част са популярни "женско бедро"- паниран в яйце пилаф с кайма; "Устните на Дилбар"- баница от тесто с мая, захар и масло във формата на устни; "Ашуре"- сладко ястие от боб, грах, стафиди, сушени плодове, шамфъстък, захар, смокини и орехи; "Казан диби"- оризово брашно в мляко със захар; "кешкюлем"- същото, но с ванилия; "тавук дегюс"- пилешки гърди в мляко и оризово брашно със захар; "гезлене"- питки със сирене и кайма; "гювеч"- задушено агнешко с костите.
От тестенето разнообразие реших да направя пиде с кашкавал. Изключително вкусно и бързо приготвящо се.
Пиде с кашкавал и масло
2 ч.ч. хладко прясно мляко
2-3 щипки захар
сол
брашно (около 500-600 гр) за меко, нелепнещо тесто
кашкавал и масло за плънката
1 жълтък за намазване
Замесваме меко, нелепнещо тесто и оставяме да втаса около 30 мин. В зависимост от големината, в която искаме да оформим лодките, разпределяме тестото на топки. По принцип се разточват тънки лодки почти като пърленка. Аз избрах да са по- дебели и разделих тестото на две топки. Разточих малко и в средата направих кладенче. Страните надигнах на горе, за да се образува лодка. В средата слагаме маслото и кашкавала нарязани на кубчета,намазваме с жълтъка, оставяме да почине около 20 мин. и печем на 200 градуса до разтапяне и запичане на кашкавала.
image
Десертите в турската кухня са много и най- разнообразни. Почти всички се сиропират с много сладък захарен сироп. Като най- отличителен се смята баклавата. Други, които също са много популярни и обичани и при нас са: локум, халва, реване, кадаиф, тулумба, мляко с ориз, пишмане, шекерпаре и др.
Тулумбички
2 ч.ч. вода
2 с.л. масло
3 яйца
2,5 ч.ч. брашно
1 с.л. нишесте
3 с.л грис
За сиропа:
3 ч.ч.захар
2 ч.ч. вода
1 с.л. лимонтозо
В 2 ч.ч. вода добавяме мекото, разтопено масло и поставяме на котлона да се затопли. Добавяме брашното и бъркаме докато се получи хомогенна смес. Сваляме от котлона и така приготвеното тесто преместваме в друг съд да се охлади. Добавяме едно по едно яйцата докато бъркаме с миксера. После добавяме нишестето и гриса и доразбъркваме. Приготвяме сиропа като на котлона разтапяме захарта във водата и бъркаме докато се получи гъст сироп. Добавяме лимонтозото и сваляме от котлона. С шприц (с много широка дупка, най-добре с метален за пръст) в сгорещено олио изпържваме толумбите и потапяме в сиропа да се напоят.
image


Тагове:   Турция,   тулумби,   пиде,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: maiamarten
Категория: Хоби
Прочетен: 12017
Постинги: 6
Коментари: 1
Гласове: 6
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031