Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2018 07:07 - СЕРИЯ ОТ ИНТЕРВЮТА, КОИТО ПРОВЕДОХ И ПОСВЕЩАВАМ НА ИНЖ. ПЕТЪР ВЪЛЕВ
Автор: xubavka Категория: История   
Прочетен: 2220 Коментари: 6 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Интервю с проф. д.и.н. Виолета Волкова Нешева – 06 март 2018 г. 10,35 часа

ЧАСТ I
Здравейте, проф. Нешева, позволете ми да предам поздрави от инж. Петър Вълев и археоложката от исторически музей гр. Пазарджик Величка Мацанова. Провеждам серия интервюта по телефона, по повод издаването на брошура с версиите за гроба на Васил Левски, в която ще намерят място и разкопките на църквата „Света Петка Самарджийска” в София. Госпожа Мацанова ми препоръча да Ви открия и да Ви разпитам за някои участници в разкопките, които сте познавали лично. Има издадена книга на професор Дойно Дойнов - уредник и научен сътрудник във Военноисторическия музей(1954–1971), в която той пише разкази за шмекериите на археолозите. Питам Ви по повод на твърденията, че в процеса на разкопките на тази църква са подхвърляни средновековни монети във византийски пласт, подхвърляни са копчета с лъвчета, върви от навуща, оловен пръстен с надпис и др. Участник в разкопките е бил скулптурът Димитър Бучински, а също и Сава Бобчев, тогава мл.н.с. архитект при музея. Вие сте познавали скулптура Бучински, нали? Можете ли да си спомните някой от тях обичаше ли да прави номера̀с цел да обърка археолозите?

В.Нешева - Когато аз постъпих на работа през 1970 г. във Национален археологически институт с музей при БАН, го заварих на работа, аз бях на 27 години, а той пред пенсия, но с него сме работили само една година заедно. Бучински се пенсионира през 1971 г., а на негово място постъпи Иван Беязов и прие работата. Номера̀не бих казала, Димитър Бучински беше добър скулптор, изкуствовед, издадоха обща книга със Соня Георгиева за Старото златарство във Враца. Той обичаше да си прави шегички, но не бих казала шмекерии, този термин означава подигравка с науката. Мисля, че там бяха сериозни хора. Вие знаете, че онова време е било по-контролируемо време от днешното и едно такова отношение към работата щеше да доведе до последици. Разбира се, че той имаше чувство за хумор, но ми изглеждаше добър човек.

Знаете ли, ние българите имаме особена история. Била съм в Краков, където са погребани и се знаят гробовете на почти всички полски крале, велики поети и знаменити пълководци, поляците са ги запазили, отнасят се отговорно към своята история. Била съм в Русия, където е същото, там са погребани руски царе. При нас нещата стоят по друг начин.

Ето например на Царевец, където се е открила гробница, която се предполага, че е на цар Иван Александър, ако сте чели, навремето се е смятало, че сме против царете и останките май са били изхвърлени, а тогава България е била в разцвет на българската книжнина. Твърди се, че е запазена долната част на скелета, но скелетите се съхраняват в кутии в архива, които нямат надписи.

За цар Самуил например, през 1969 г. професор от Солунския университет Николаус Мицопулос при разкопки на базиликата „Св. Ахил” на остров Св. Ахил намира 4 мраморни саркофага, в единият открит скелет с фрактура от бойна рана в лява лакътна кост, и сравнявайки със свидетелствата къде Самуил е бил ранен се прие, макар и не със 100 %, че това е той, но гърците не ни ги дават. Спорен е въпроса и за гроба на цар Калоян, 1972 г. при разкопки в Търново в църквата „Св. Четиридесет мъченици” е открит скелет на мъж, със златен пръстен-печат с невиждани до тогава размери и надпис „Калоянов пръстен”, но не пише цар, ковчегът е бил обикновен и дървен, а се твърди , че в последствие са намирани и други пръстени с такъв надпис и не е напълно сигурно, че е той.

Със сигурност гроб на български цар е открит в тази църква през 1906 г. В книгата „Българските загадки” това е описано от изследователя Григор Николов, където са намерени останки на средновековен аристократ, навярно Иван Асен II, и два женски гроба, навярно съпругите му – унгарката Ана-Неда и епирката Ирина Комнина, но надгробната плоча на една от цариците изчезва, вероятно заради надписите, да не се открие западно европейско влияние, и днес се поставя под съмнение дали въобще е съществувала.

Във Велико Търново в църквата „Свети Димитър”, където през 1185 г. е обявено възстанието на Асен и Петър, са открити два гроба, но за съжаление скъпоценностите са били ограбени, предполага се, че са на Асен и Петър, оставени са в сградата на Първа гимназия, но по време на Първата световна война там са настанени пленници и костите се разпиляват.

Вземете и титуля на Боянската църква, културен паметник в списъка на ЮНЕСКО,след Освобождението предложена за събаряне и за изграждане на нова по-голяма, но втората съпруга на Фердинанд, погребана до южната страна на Калояновата църква е предложила друг терен, и така е спасила старата средновековна и възрожденска черква. Вземете и мемориала на деспот Алексий Слав и т.н.

Източно православната църква е запазила много реликви, но при нас не е точно така. И понеже нямаме, сме жадни да имаме, и се явяват в определени периоди такива стремежи, и мисля, че въпроса с гроба на Левски е същият.

Аз не съм взела участие в тези дебати, за разкопките на „Св. Петка Самарджийска”, но съм на мнение, че не бива да се отива в крайности, а Хайтов отиде там. От баба ми знам, че Левски е погребан пред Министерството на земеделието. Има много, много версии за гроба. Но аз имам много голямо доверие на Стамен Михайлов. Вярвам му. Това е ранновизантийски некропол от 6 век-началото на 7 век. Абсидата е засякла 1 гроб от тази епоха. Отново казвам, че човек не бива да е краен. Археологията никога не е твърдяла със 100% сигурност, винаги се използват изрази като „предполага се”, „най-вероятно” и т.н. Професор Николай Генчев например пострада публикувайки една статия, в която беше написал, че е коментирано нещо за народа при разпитите на Левски в турския затвор. Така, че когато нещо не е ясно, не се твърди със сигурност и също така, когато нещо не е ясно, за него тръгват легенди.

Искам да Ви кажа и нещо за ДНК анализите и изследването ми за Деспот Алексий Слав , племенник на царете Асен, Петър и Калоян. Когато поисках проби костен материал от Търново за сравнителен анализ, ми казаха: „Колкото искаш, ще ти дадем, но не може да кажем това кой е, няма надписи на кутиите, където се съхраняват”, докато в Македония са запазени данни. Не може на всички въпроси да се отговори, ако разкопаваме един паметник по изисквания на ЮНЕСКО, те дават максимум 70% възстановяване на истината.

Аз познавах Хайтов, дойде един ден при мен, поздрави ме и ми благодари, че не съм враждебно настроена към него. Защо да съм враждебно настроена към него, едни научни спорове се водят с факти. Без факти как ще доказваме нещо? Аз го уважавах като творец, като белетрист, той има страхотни художествени произведения, филми по тях, ако не беше той, ние никога нямаше да знаем толкова за капитан Петко Войвода.

Но да се върнем за Левски. Левски е предаден. Предателството е факт, не е изключено. Всички са го предали. Всички са се отдръпнали от него. Даже турският кадия се е отнасял по-човешки с него. За това никой не го е потърсил къде е заровен. За това толкова дълго време се проучва. Понякога в археологията проучването е продължително. Например 100 години вече се проучва Плиска и Преслав, същото е и при царската църква „Свети Четиридесет мъченици”, продължително е. Ако една сръбкиня може да посочи гробовете на сръбските владетели, при нас артефактите са унищожени, възможностите за идентификация са нищожни. 5000 лв струва изследване на ДНК на кост от 2 сантиметра, скъпи са тези изследвания, а ние не разполагаме с база данни ДНК от древността, нашите учени нямат събрана такава база от данни, не се пази. Лабораториите на МВР са добри, там работят добри специалисти, работят със съвременни средства, и нашите учени може да ги ползват, но такива са ни базите данни. Освен това при костния материал е трудно установяването. Когато костите са във влажна почва, изследванията не дават точни данни. Всичко е относително, както е казал Айнщайн.

Петър Вълев е един сериозен учен, учените са сериозни хора, но той не е участвал в тези разкопки. В тези разкопки методологията не е била технически изпитана. Аз съм създател на научния архив в нашия Институт. През 51 г. е било създадено Първото отделение за архив на нашия институт, но всеки от колегите е водел по една 100 листова тетрадка, която е съхранявана по домовете с цел да не се изгуби и за това те нямат материали за това от стар период, но такъв е бил този етап от развитието на науката.

На тези разкопки са работели сериозни хора, и никой с никого не е бил в противоречие. Не вярвам да е имало такава злоупотреба, да се подхвърлят по-стари предмети. В този терен в центъра на София много е бъркано, извършени са големи нарушения на културни пластове при строежа на ЦУМ. По центъра се е минавало с машинна техника, и не може да се разчита на някаква запазеност.

Хайтов се заяде, подгони Николай Тодоров с патриотични подбуди, патриотарство, в такъв момент на държавата, когато се е държало на патриотарството.

Аз казах на Хайтов тогава: „- Николай, Вие така хубаво пишете, защо се занимавате с това?”, но той имаше своите подбуди – политиката, където е такава каша. Отидохме заедно в Македония.
Следва:



Тагове:   Левски,


Гласувай:
13



1. donchevav - Истината е една - и тя едва ли зависи ...
18.07.2018 18:57
Истината е една - и тя едва ли зависи от нашите субективни оценки коя хипотеза е крайна и коя - по-умерена, а от факти, аргументи, доказателства и тяхната добросъвестна и обективна интерпретация. Използвам случая да поздравя нашия приятел Пиер и да му кажа, че много ни липсва! Поздрави, Танче!
цитирай
2. xubavka - Истината е една - и тя едва ли зависи ...
18.07.2018 20:38
donchevav написа:
Истината е една - и тя едва ли зависи от нашите субективни оценки коя хипотеза е крайна и коя - по-умерена, а от факти, аргументи, доказателства и тяхната добросъвестна и обективна интерпретация. Използвам случая да поздравя нашия приятел Пиер и да му кажа, че много ни липсва! Поздрави, Танче!



Благодаря ти за коментара, Вени! Пиер направи много усилия да покаже факти, аргументи и доказателства в полза на истината, и за това го уважавам. Липсва ни наистина, а аз съм му много благодарна, защото се намерихме отново. Ще му предам поздрави. Предстои да подкрепим търсенията си с още факти и доказателства. Днешната публикация на първата част от интервюто, което проведох през март, е едно доказателство за всичко това. Избрах си тази дата за публикуване, защото я свързваме с Апостола на свободата, и днес всички отново ще говорим за него. Надявам се интервютата да са интересни и за Вас, защото аз много се вълнувах, когато ги подготвях. Разговарях с няколко прекрасни събеседнички, очарована съм от тях и им желая добро здраве, и дълги години, и ще се опитам максимално да предам всичко, което научих. Изпитвам респект пред възрастта и опита им, имах късмет, че успяхме да се чуем, с някои от тях и повече пъти. Предстои ми и една много важна среща с автор на книга за Левски, но за сега ще я запазя в тайна, а след това ще споделя, само да е "живот и здраве". Поздрави!
цитирай
3. barin - Здравей, Таня. Забелязвам, че м...
19.07.2018 06:18
Здравей, Таня. Забелязвам, че много хора напоследък пишат за България и търсят следи български навсякъде. Приветствам подобни идеи, защото и аз правя така. Истината за българите преди Аспарух и идването на Балканите трябва да излезе. Общо взето се очертаха държавите, които са против и са ни пречели. Постоянно се откриват нови неща и артефакти.
Поздрави!
цитирай
4. xubavka - Здравей, Таня. Забелязвам, че м...
19.07.2018 07:10
barin написа:
Здравей, Таня. Забелязвам, че много хора напоследък пишат за България и търсят следи български навсякъде. Приветствам подобни идеи, защото и аз правя така. Истината за българите преди Аспарух и идването на Балканите трябва да излезе. Общо взето се очертаха държавите, които са против и са ни пречели. Постоянно се откриват нови неща и артефакти.
Поздрави!


Здравей, barin,
благодаря ти за коментара! Все още има неща, които човекът не е изяснил за историята на света или пази в дълбока тайна. В частност, същото се отнася и за нашата история, и за това мястото на археологията е голямо. Във втората част на интервюто ще стане дума и за това. Може би е далеч денят, когато фрази като "натрапена история" и "преобръщане на историята" ще се забравят, а може и да е съвсем близо. Археолозите винаги намират следите, защото те остават.

Поздрави!

цитирай
5. pvdaskalov - * ! *
21.07.2018 22:33
Че интервюто е много интересно, спор няма. Радвам се, че г-жа Таня Чардакова търси различни пътища, за да се добере до истината за гроба на Апостола. Радвам се и на отзивчивостта на средновековката Виолета Нешева. Тя е високо ерудирана и със заначими приности в проучването на Мелник… Въпреки добрите ми впечатления от този постинг, ще допълна с няколко думи:
Т. Ч.:
„Има издадена книга на професор Дойно Дойнов - уредник и научен сътрудник във Военноисторическия музей(1954–1971), в която той пише разкази за шмекериите на археолозите.”
От мен:
Да, проф. Дойнов беше Директор на музея към Археологическия институт на БАН. Във въпросната книга е описал не един случай на шмекерии, но не направени от археолози, а от безотговорни технически сътрудници. Декларациите на художничката Вера Недкова и скулптора Димитър Бучински са абсолютно лъжливи и това е много лесно да се докаже.
В.Н.: „Той обичаше да си прави шегички, но не бих казала шмекерии, този термин означава подигравка с науката.”
От мен:
Лъжесвидетелстването, подхвърлянето на оловен (!) пръстен с инициали В.Л. и развято знаменце отгоре, поставянето на някакъв шнур върху бедрените кости да изглежда на снимките като върви от навуща и т.н. не е ли подигравка?
В.Н.:
„Петър Вълев е един сериозен учен, учените са сериозни хора, но той не е участвал в тези разкопки. В тези разкопки методологията не е била технически изпитана… На тези разкопки са работели сериозни хора, и никой с никого не е бил в противоречие. Не вярвам да е имало такава злоупотреба, да се подхвърлят по-стари предмети.”
От мен:
Не е необходимо да си бил участник в разкопки, за да се изкажеш компетентно въз основа на Дневника и най-вече на фотодокументацията. Единствено Георги Джингов, който е водил Дневника, имаше бистри спомени. По-голям педант от него не съм познавал.

Благодаря, Таня, за посвещението, но ще ти кажа, че докато ни управляват хора, които се кланят на авторитетите, а не на научните работници и обсъжданите от тях факти, едва ли истината по случая ще се възприеме, а истинският гроб ще бъде намерен.
цитирай
6. xubavka - ~5. pvdaskalov - Благодаря ти за коментара!
22.07.2018 09:23
Благодаря ти за уточнението на зададения от мен въпрос, в случая не съм имала пред вид конкретно длъжността на археолозите, а хора от екипа/и, занимаващи се с археологическо проучване на даден обект. Благодаря ти, че ми препоръча тази книга. Може би след като публикувам и втората част от интервюто, ще стане по-ясна още една гледна точка, и още една идея в търсенето на истината. Коментарът ти ми е много ценен и ще намери място в брошурата. Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: xubavka
Категория: Поезия
Прочетен: 98866
Постинги: 17
Коментари: 142
Гласове: 5005
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031